ERC i comuns coincideixen que cal "obrir una nova etapa" i "reforçar" les esquerres
Fan una primera trobada i s'emplacen a reunir-se properament per explorar "acords"
BarcelonaEsquerra i els comuns han encetat oficialment els contactes aquest dilluns després de les eleccions del 14 de febrer. Després de la reunió entre les comissions negociadores, en un comunicat, les dues formacions han coincidit que cal "obrir una nova etapa" a Catalunya i "reforçar les polítiques d'esquerres", així com prioritzar la reconstrucció, el rescat social i resoldre el conflicte amb l'Estat. Ara bé, no han concretat en què es pot traduir això, si en participar en el nou executiu –com vol Esquerra– o mantenir acords puntuals durant la legislatura com ja ha passat en aquest mandat amb l'aprovació dels pressupostos. Fins ara els comuns han mantingut que no seran en cap govern on hi hagi Junts per Catalunya.
De moment poca cosa ha transcendit de les negociacions de cara a la propera investidura, però el que sí que ha quedat clar és que el paper dels comuns en el futur govern separa Esquerra i Junts. Aquest dilluns la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha apostat per un govern "nítidament independentista" sense els comuns per traslladar la majoria absoluta de vots a favor de la república catalana també a les institucions. Paral·lelament, des d'Esquerra han insistit en un govern amb Junts, els comuns i la CUP i han demanat "generositat".
Ara bé, a JxCat no són els únics que s'oposen a la fórmula que propugnen els de Pere Aragonès: els comuns tampoc compren aquest esquema. En Comú Podem ha negat per activa i per passiva –també en la trobada d'aquest dilluns, segons les fonts consultades– la possibilitat de fer un govern amb el partit de Carles Puigdemont perquè el consideren de "dretes".
La reunió entre les dues formacions és la primera oficial des del 14 de febrer i està previst que els contactes continuïn properament per explorar "acords". A la trobada hi ha participat la comissió negociadora d'Esquerra –formada per Marta Vilalta, Laura Vilagrà, Sergi Sabrià i Josep Maria Jové– i, per part dels comuns, hi han assistit David Cid, Candela López, Jordi Martí i Conchi Abellán.
Es tracta de la tercera reunió que fa l'equip d'Aragonès –que aspira a president– per intentar arribar al capdavant de la Generalitat: els primers escollits per a la reunió van ser els cupaires dimecres de la setmana passada, seguits de Junts per Catalunya divendres, i aquest dilluns els comuns. Per part des de Jéssica Albiach, s'espera que continuïn reunint-se amb el PSC de Salvador Illa, malgrat que republicans i socialistes s'haguessin vetat obertament durant la campanya.
El més probable és que al llarg d'aquesta setmana es reprodueixi el mateix esquema per intentar avançar en la investidura i la formació del nou govern, ja que s'acosta una primera data límit per a la negociació: el 12 de març. Abans d'aquesta data hi ha d'haver la sessió constitutiva al Parlament i s'ha d'escollir la nova mesa i presidència del Parlament, de manera que la majoria parlamentària ha d'haver pactat com es repartiran els càrrecs.
Fonts de la trobada asseguren que ERC no dona per tancat que sigui Junts –com a segona força independentista– qui dirigeixi la cambra catalana i s'obren a diferents tipus d'acords. De fet, la setmana passada la portaveu del partit, Marta Vilalta, va obrir la porta a la possibilitat que la presidència del Parlament no fos per a Junts i aquest dilluns la CUP s'ha mostrat disposada a assumir-la. "Està tot obert", asseguren fonts coneixedores de la trobada, que eviten anar més enllà. En totes les formacions polítiques, ara per ara, s'ha imposat la llei del silenci sobre les negociacions de la investidura.