El debat d'investidura

ERC colla JxCat per accelerar l'acord d'investidura

Els republicans formulen els primers retrets en públic davant la manca d'avenços concrets

Quim Bertomeu
i Quim Bertomeu

BarcelonaQuan falten només deu dies perquè es constitueixi el Parlament, la negociació entre ERC i JxCat per a la investidura ha entrat en una fase de cert estancament. Els dos partits ja porten dues setmanes de converses sense cap avenç concret i aquest dimarts s'han pogut sentir els primers retrets per boca dels republicans. El principal escull ara mateix és que els actuals socis de Govern no es posen d'acord en quin rumb ha de seguir el Procés en la propera legislatura. A més, la incertesa s'agreuja perquè tampoc han entrat en profunditat en altres carpetes de la negociació que, un cop s'obrin, tampoc seran senzilles de resoldre, com per exemple la composició del Govern, de la mesa del Parlament o l'orientació social i econòmica del proper executiu.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com ja explicava aquest dilluns l'ARA, la negociació s'està fent a dues velocitats i aquest dimarts encara s'ha constatat amb més nitidesa. D'una banda hi ha els contactes entre ERC i la CUP, que avui han tornat a celebrar una reunió de la qual han fet bandera, cadascú a la seva manera. Els primers amb un comunicat assegurant que hi ha "avenços notables" en matèria social i els segons compareixent en roda de premsa i mostrant menys eufòria, però també exhibint la trobada. D'altra banda, hi ha els contactes entre ERC i JxCat, que també aquest dimarts s'han vist les cares -segons ha avançat l'ACN-, però en aquest cas sense resultats concrets i ni tan sols enviant el comunicat protocol·lari que han ofert en cites anteriors.

Cargando
No hay anuncios

La primera veu d'alarma per evidenciar que les coses entre Esquerra i Junts no rutllen ja l'havia donat al matí un dels negociadors republicans, Sergi Sabrià. "A mi encara em costa saber què vol Junts per Catalunya i potser per això portem tantes hores reunits", ha explicat en una entrevista a TVE i Ràdio 4. El retret que formulen els republicans és que JxCat no els accepta la via del diàleg amb el govern espanyol, que és la base de l'estratègia en què s'ha instal·lat des de fa temps el partit d'Oriol Junqueras i, a la vegada, no formula una alternativa. "Si tenen una altra proposta que no és la taula de diàleg l'han d'explicar", ha reclamat Sabrià. Esquerra fins i tot admet que la seva proposta "no és ni la més ràpida ni la més guai", però reclama saber quina és l'alternativa perquè la propera vegada la independència no duri només "vuit segons". "Junts només vol parlar del Procés i van passant els dies. Nosaltres volem parlar de tot", expliquen a l'ARA fonts republicanes. ERC és qui més s'impacienta davant l'estancament perquè aspira a liderar el proper Govern i això s'accentua més si es té en compte que és la primera vegada en 80 anys que té l'oportunitat de fer-ho.

Cargando
No hay anuncios

Que la negociació comença a embolicar-se també ho constata el fet que les versions dels diferents actors implicats comencen a ser discordants. Fonts de JxCat neguen que només s'estigui parlant amb ERC de com encarar el Procés. En públic, però, de moment contemporitzen les advertències a Esquerra. Aquest dimarts el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha expressat els seus dubtes sobre la taula de diàleg, que es va crear fa un any i per ara no ha donat cap resultat, però s'ha mostrat convençut que els dos partits sabran construir un pacte basat en "la confiança" i "la lleialtat" que eviti una legislatura de desacords. "Estabilitat sense sorolls", ha resumit Sànchez, dos elements que no han caracteritzat precisament la legislatura que les eleccions van deixar enrere.

Els límits temporals de la negociació

La negociació no es podrà allargar sense més. La primera data límit és el 12 de març que és quan s'ha de constituir el Parlament i escollir-ne el president. Després s'obriran deu dies per celebrar el primer debat d'investidura, que, si no fructifica, activarà el compte enrere de dos mesos per trobar un president de la Generalitat o anar a noves eleccions. Ningú pensa en arribar en una situació límit com la de la investidura de Carles Puigdemont el 2018 -es va certificar a poques hores que expirés el termini-, però no s'anirà per la via ràpida que tothom es conjurava a seguir el dia després del 14-F. Ens els propers dies, els líders de JxCat i ERC també mouran fitxa i això farà empènyer la negociació en un sentit o en un altre. Per exemple, Laura Borràs haurà d'aclarir quin vol que sigui el seu paper: si vol ser al proper Govern, a la propera mesa del Parlament o al grup parlamentari de JxCat. Pel que fa a Pere Aragonès, dijous farà una conferència per explicar les línies del proper mandat, però inevitablement s'analitzarà com un termòmetre del moment pel qual passen les negociacions d'investidura. La conferència, assenyalen des del seu entorn, serà un acte de partit i la farà com a coordinador nacional d'ERC i no com a vicepresident del Govern -per evitar polèmiques- i previsiblement serà en un espai del barri de Sants de Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

"Preocupació" a la Moncloa

Les negociacions a Catalunya se segueixen amb atenció des de la Moncloa. Fonts del govern espanyol apunten que estan observant amb "preocupació" les converses per formar Govern a Catalunya, especialment el diàleg entre Esquerra i els cupaires sobre la revisió del model policial. Les mateixes veus lamenten que els republicans es vegin "atrapats" per les tesis dels anticapitalistes. La CUP, a més, ja ha avisat aquest dimarts que no afluixarà amb les seves demandes i el seu diputat electe Xavier Pallicer ha dit que volen que qüestions com la prohibició de l'ús de bales de foam o limitar les funcions de la Brimo siguin "línies vermelles" per tancar la investidura. És a dir, que no acceptaran que siguin promeses en l'horitzó, sinó concrecions a curt termini. I, ara mateix, si alguna cosa li falta a la investidura són concrecions.

Cargando
No hay anuncios