El govern espanyol aprova el decret de les mesures per la guerra amb el vot en contra d'ERC
El PP també vota en contra però Bildu salva la iniciativa malgrat el Catalangate
MadridEl govern espanyol ha salvat aquest migdia un nou match ball i aprovat, en una nova votació agònica (176 vots a favor, 172 en contra i una abstenció), el decret de mesures per pal·liar els efectes de la guerra. Ho ha fet amb els vots en contra d'ERC i gràcies a Bildu, que ha salvat una iniciativa que era clau per a l'executiu. Els contactes entre ERC i el PSOE per intentar reconduir la situació per l'escàndol del Catalangate no han donat resultat en les últimes hores i els republicans han decidit castigar el govern espanyol. La tensió ha anat pujant en els últims dies, però es va disparar ahir arran de les declaracions de la ministra de Defensa, Margarita Robles, que va justificar l'espionatge a independentistes. Junts i la CUP també han votat en contra del decret.
Després de la votació, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut davant dels periodistes per mostrar la seva satisfacció i ha reivindicat que el que ha passat aquest dijous al Congres ha estat "una victòria de política sana contra una política malsana que persegueix el quan pitjor millor i dona l'esquena a la gent", en referència al PP. "No estem en un moment per anteposar interessos partidistes", ha conclòs.
La portaveu de Bildu, Mertxe Aizpurua, ha justificat el seu vot perquè "els ciutadans no han de pagar els errors d'aquest govern". El govern va acceptar tramitar el reial decret com a projecte de llei perquè els grups hi puguin introduir esmenes en un últim intent per intentar sumar-hi el suport del PP. Els populars, però, reclamaven un compromís de rebaixa d'impostos per votar-hi a favor que finalment no ha arribat. De fet, el diputat popular Jaime de Olano ha justificat el seu vot en contra perquè " fa temps que han triat soci. Bildu vota avui el decret i Sánchez li permet accedir als secrets d'estat".
A la tribuna del Congrés, l'encarregat de defensar el reial decret ha sigut el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que ha defensat que avui no es votava el futur del govern: "Avui això no va del govern sinó dels ciutadans que els van facilitar l'escó perquè els ajudin en la seva vida. Els que hi votin en contra estan perjudicant els ciutadans amb l'únic fi de danyar el govern". El decret inclou mesures com la bonificació de 20 cèntims per litre de gasolina i gasoli, el topall del 2% en la pujada dels lloguers, l'augment de l'Ingrés Mínim Vital, les ajudes al transport o les rebaixes fiscals en el preu de la llum.
Amb la decisió dels republicans, s'obre un cisma entre els governs català i espanyol. Ahir el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va demanar la dimissió de la ministra de Defensa. "Està políticament incapacitada", va dir. En un comunicat, ERC afirma que han pres la decisió després que el govern espanyol "no hagi assumit responsabilitats pel cas Pegasus" i adverteixen que es tracta d'un "primer avís al govern espanyol". "Per començar, la ministra responsable d'aquest escàndol ha de dimitir. Res d'això ha passat fins ara", afirmen.
Tot i això, els republicans eviten trencar tots els ponts amb el PSOE i asseguren que continuaran tenint "la mà estesa per impulsar mesures de suport a la gent" i que continuen abanderant "la negociació per resoldre el conflicte polític". Això sí, aquesta negociació s'ha de donar amb unes "mínimes garanties". La Moncloa, però, no té cap intenció de fer caure la ministra i consideren que la crisi es reconduirà amb les explicacions que donarà la directora del CNI a la comissió de secrets oficials. El mateix Sánchez ha refermat avui el seu suport a Robles.
Junts i la CUP
Per la seva part, la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, també ha defensat el seu no al decret: "L’independentisme no pot regalar l’estabilitat a un govern que ens espia". Nogueras ha demanat que el no de Junts, ERC i la CUP a aquesta normativa sigui el pas definitiu per acabar amb el diàleg amb el govern espanyol. "Que s’acabi ja el diàleg fictici amb aquesta gent, que ni ens vol ni ens respecta. Un diàleg que no troba ni trobarà mai una data al calendari", ha afegit. El diputat de la CUP, Albert Botran, s'ha preguntat: "Com podem confiar en un govern que davant proves evidents d'espionatge no fa res o, pitjor, treu pit?".
Junts i la CUP van intentar ahir pactar un posicionament conjunt amb ERC que deixés més clar el trencament amb el govern de Sánchez, però els republicans mantenen la seva pròpia estratègia i no tanquen la porta al diàleg. Des d'ERC, Montse Bassa s'ha limitat a denunciar que si volen saber el seu vot "preguntin al CNI o a Robles". Els diputats de Junts han aplaudit la intervenció de la diputada republicana, un fet gens usual. El PDECat, en canvi, ha votat a favor del decret perquè considera que s’ha de separar el Catalangate de les mesures que afecten la vida de la ciutadania. Bel, però, ha qualificat les declaracions de Robles d'ahir d'"impresentables".
Davant el no d’ERC, el portaveu d’Unides Podem, Pablo Echenique, ha cridat a defensar la "majoria plurinacional" i ha tornat a denunciar "la vergonya democràtica" del Catalangate. Echenique ha posat en valor, això sí, la "responsabilitat" de les forces com EH Bildu, que han votat a favor d’aquest "escut social" que els liles consideren imprescindible per fer front a la crisi.