ERC avisa Sánchez que la seva continuïtat a la Moncloa depèn de la taula de diàleg

El president espanyol diu que té la "mà estesa" i rebutja "lliçons de l'esquerra sobiranista"

MadridSi Pedro Sánchez vol continuar a la Moncloa haurà d'implicar-se més del que ho ha fet fins ara amb la taula de diàleg. No és ni la primera ni la segona vegada que ERC li fa aquesta mateixa advertència, però aquest dimecres ha guanyat importància en un context de retrets entre els republicans i el govern espanyol amb episodis com el de la reforma laboral o les allargues que l'executiu estatal està donant per tornar a reunir la taula de diàleg. Ho ha escenificat el portaveu dels republicans a Madrid, Gabriel Rufián, però també el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a TV3 en una estratègia coordinada per donar un toc d'atenció a Sánchez. L'única resposta que han aconseguit del president espanyol ha estat que "sempre" té la "mà estesa amb la taula de diàleg i la Comissió Bilateral", que es reuneix aquest divendres a Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC porta dies verbalitzant que la seva preocupació creix i, després de la conferència del president Aragonès, no han canviat les coses. El president català ha recordat en una entrevista a TV3 que Sánchez va ser investit gràcies a un acord amb ERC i perquè l'independentisme és "fort". "Si vol continuar exercint responsabilitats a l'Estat, haurà de parlar i arribar a acords", ha asseverat. En la mateixa línia s'hi ha adreçat des de la cambra baixa Rufián, que l'ha instat a abordar el conflicte per "evitar així fer les maletes de la Moncloa". Hi ha un missatge que el portaveu d'ERC al Congrés repeteix amb freqüència: "Qui cregui que el fracàs de la taula de diàleg només desgasta l'independentisme, s'equivoca. També seria un fracàs de l'esquerra espanyola". Rufián ha avisat que al sobiranisme no li "va malament" quan "fracassa l'esquerra espanyola", però s'obren les portes de la Moncloa per a la dreta i la ultradreta.

Cargando
No hay anuncios

Així, ha demanat a Sánchez que no deixi passar la taula de diàleg i que plantegi polítiques d'esquerres. "I això no és una reforma laboral aplaudida per Ana Botín", ha subratllat. La intervenció del republicà no ha agradat al líder socialista, que ha advertit que no acceptarà "lliçons de l'esquerra sobiranista". "A mi ningú em donarà carnets d'esquerres. I menys vostès", ha remarcat. Sánchez ha recordat que durant el debat de la reforma laboral al Congrés Rufián va esmentar que l'exlíder de Cs Albert Rivera l'hauria firmat, però ell no ho veu com un "insult" al govern espanyol. "És un insult als sindicats, que han fet un exercici de patriotisme", ha defensat el president espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Si una "temptació" és no abordar el conflicte català, una altra és que Vox es cruspeixi el PP, creu Rufián. "Quan Pablo Casado parla d'ETA davant quatre vaques penso que s'ho passa bé, però per a què? Perquè Vox acabi tenint 70 diputats? De què serveix? El llop els acabarà mossegant també a vostès", ha avisat el diputat d'ERC. Sánchez ha negat que s'alegri de l'auge de la ultradreta a l'Estat i ha posat d'exemple la seva oferta al PP per evitar que Vox entri al govern de Castella i Lleó.

Aragonès no preveu assistir a la conferència de presidents

Tot i que les relacions entre el PSOE i ERC no passin pel millor moment, no hi ha fractura. En paral·lel a l'intercanvi de retrets entre Sánchez i Rufián al Congrés, Aragonès ha afirmat que "ara mateix" no preveu assistir a la conferència de presidents autonòmics del 25 de febrer a La Palma, cosa que l'executiu espanyol espera que acabi canviant per continuar presumint d'estar recuperant la normalitat institucional amb la Generalitat. El cap del Govern, però, ha argumentat que en aquest tipus de fòrums només s'hi va a fer "valoracions" sobre la pandèmia i els fons europeus i que "no és útil". "Això no és governança federal, ni tan sols autonòmica", s'ha queixat.

Cargando
No hay anuncios

El president, que aquesta tarda es reunirà amb el cap de l'oposició i primer secretari del PSC, Salvador Illa, tampoc preveu reunir la taula de partits catalans, com li exigeixen els socialistes catalans. Illa ha insistit en aquesta demanda en una entrevista a Catalunya Ràdio, des d'on ha negat que s'hagi aparcat la negociació amb el Govern. Ha assegurat que "hi ha converses" discretes entre representants de "diferents nivells" del govern espanyol i la Generalitat, encara que, ara com ara, no hi hagi una data per reunir públicament la taula de diàleg que ha de resoldre el conflicte català. S'ha mostrat convençut, amb tot, que es convocarà quan sigui oportú.