Taula de diàleg

ERC avisa Sánchez que si no aposta per la taula serà "més difícil" negociar els pressupostos

Junts condiciona la seva delegació a la presència del president espanyol i a l'ordre del dia

BarcelonaLa indefinició de Pedro Sánchez sobre si assistirà o no a la taula de diàleg i, per tant, sobre si escenificarà que se la pren seriosament o no, comença a generar malestar a ERC. Queden deu dies per a la trobada i el president espanyol continua sense aclarir públicament si serà a Barcelona. Davant d'això, ERC ha decidit aquest dilluns fer un pas més en l'estratègia de pressió i ha avisat Sánchez que, si no aposta decididament per aquest instrument de negociació, els republicans es replantejaran la predisposició que han mostrat fins ara a negociar els pressupostos generals de l'Estat. I els seus tretze vots al Congrés podrien ser claus. "Si es menysté la taula de negociació és evident que serà molt més difícil poder treballar per buscar altres possibles acords en altres negociacions", ha dit la secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta. Entre aquestes negociacions hi ha, en efecte, la dels comptes públics espanyols.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els republicans no volien d'entrada condicionar la taula de diàleg als pressupostos per alliberar de pressió les dues negociacions. Ho va explicar el mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una entrevista a El Periódico a principis de juliol. Ara, Esquerra tampoc vol establir que les dues negociacions siguin vasos comunicants estrictament, però ha deixat de desvincular-les completament com feia fa dos mesos. "Són processos paral·lels", ha afirmat Vilalta, que ha afegit que cadascuna "ha de seguir el seu camí". Però ha precisat, i aquí és on salten algunes alarmes, que perquè totes les negociacions arribin a bon port és "imprescindible" que la "via de la negociació política no es tanqui i es produeixi". És a dir, que la taula de diàleg es reuneixi i treballi, que no quedi en una simple foto i, a més, sense la presència de Pedro Sánchez.

Cargando
No hay anuncios

Mentre es resol la incògnita sobre la participació del president espanyol, els dos partits catalans implicats en la negociació, ERC i JxCat, continuen sense aclarir qui hi enviaran. Amb una excepció, el president Aragonès té decidit anar-hi tant si hi és com si no hi és Sánchez. "El president hi serà", ha confirmat aquest dilluns Vilalta, que ha tornat a insistir que el seu partit "no entendria" l'absència de Sánchez perquè és "un compromís" d'ell mateix. ERC assegura que té "perfilats i encarrilats" els seus representants, però encara no els fa públics. Fonts republicanes asseguren que Aragonès vol que tota la delegació estigui formada per consellers -en el cas d'ERC tot apunta que seran Roger Torrent i Laura Vilagrà-, però que per prendre la decisió final vol esperar a tractar-ho amb JxCat. El que sí que sembla clar a hores d'ara és que hi haurà tres representants d'Esquerra i tres de Junts, dos menys que en l'anterior delegació.

Per la seva banda, la portaveu de Junts, Elsa Artadi, ha carregat contra el president espanyol per no aclarir si finalment assistirà a la taula de diàleg, una presència que per als de Carles Puigdemont és "imprescindible". Segons el seu parer, si no hi és ni a la primera trobada serà un indicador de "menysteniment" al conflicte polític i una mostra de les "poques ganes" i el "poc interès" que té el govern del PSOE i d'Unides Podem per resoldre la situació amb Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, Artadi ha dit que els membres de Junts que aniran a la reunió encara no estan decidits i els ha condicionat a la comitiva que hi enviï el govern espanyol. "Condicionem els nostres representants al què i al qui", ha dit Artadi, en al·lusió a si hi va el cap de la Moncloa i també a l'ordre del dia de la reunió. Fonts de Junts es queixen que ara per ara no se'ls ha traslladat el contingut que es tractarà a la trobada de la setmana que ve ni tampoc la data concreta. Sense amagar "l'escepticisme", la portaveu de Junts ha remarcat que el PSOE no ha posat cap proposta damunt la taula i ha lamentat que Unides Podem, i en concret els comuns, ja no apostin pel referèndum d'independència.

Mentre s'espera a saber la proposta que exposarà aquest dimecres la líder de la formació lila al Parlament, Jéssica Albiach, Artadi ha carregat contra les declaracions de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, aquest dilluns a TV3 descartant una consulta de manera immediata i assegurant que "la gent no està per tonteries". Artadi, que també és la cap de files de Junts a Barcelona, ha lamentat el to de l'alcaldessa i ha qualificat les seves afirmacions de "decebedores". "El 80% de la població catalana" està a favor del referèndum, ha dit.

Cargando
No hay anuncios

Qui també s'ha pronunciat aquest dilluns, en ple debat sobre la taula de diàleg, ha sigut l'expresident i líder de Junts, Carles Puigdemont. A través d'una carta als socis del Consell per la República ha proclamat la "confrontació" amb l'Estat com una "realitat inevitable" si es vol aconseguir la independència, i ha situat la mobilització com una de les eines clau.

Cargando
No hay anuncios

La Diada

Amb tots aquests moviments de fons pendents de resoldre's, ERC sí que ha proclamat aquest dilluns que confia que la Diada sigui una nova demostració de força de l'independentisme i que es busqui "canalitzar" aquesta fortalesa "cap a la taula de negociació" de la setmana següent. Però no és clar que sigui així, perquè una part d'aquest independentisme renega de la taula, com ara l'ANC, organitzadora de la manifestació de l'Onze de Setembre. Sigui com sigui, els republicans confien que hi haurà fair play entre actors independentistes. "Seria un error que algú utilitzés la Diada per anar en contra de companys de viatge", ha dit Vilalta.