L'independentisme avisa Sánchez que les negociacions per a la investidura seran "llargues"
ERC marca l'amnistia com una "línia vermella" per a la investidura i Junts avisa que el pacte de la mesa no hi tindrà res a veure
BarcelonaLa constitució de les Corts ha estat només la primera part de la partida, i l’independentisme ja ha avisat Pedro Sánchez que encara hi ha molt camí per recórrer i que les negociacions per segellar el seu suport a una hipotètica investidura seran “llargues”. Si el mateix dia que Francina Armengol era proclamada presidenta del Congrés l’expresident Carles Puigdemont assegurava que “la investidura és exactament allà on era” perquè no té res a veure amb la mesa, aquest divendres des d'Esquerra ha sigut el president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui ha afirmat en declaracions als mitjans des de Sabadell que “la investidura no és ni més a prop ni més lluny” i ha advertit Sánchez que no esperi un acord ràpid perquè les converses seran "complexes". De fet, els republicans ja han fixat l’amnistia com a requisit indispensable.
L'encarregada de posar preu al suport d'ERC a Sánchez ha estat Teresa Jordà, que ha subratllat que l’esquerra espanyola no pot donar els seus vots per descomptats i que hi ha una “línia vermella” clara: “No pot haver-hi investidura de Pedro Sánchez sense llei d’amnistia”, ha sentenciat aquest divendres a RAC1 i Catalunya Ràdio. Aquest és el mínim que exigiran els d'Oriol Junqueras: fer net per als encausats pel Procés, perquè, si no, “és impossible poder fer política”. En el mateix sentit s’ha manifestat Aragonès, que ha advertit el PSOE que cal resoldre el conflicte català amb l’Estat, i que per això cal situar l’amnistia i l’autodeterminació com a eixos principals “damunt del tauler polític”.
D’altra banda, després de fer el pas aquest dijous d'arribar a un acord amb el PSOE al Congrés, Puigdemont ha tornat a escena per recalcar que Junts no ha “tornat a la cleda”, no ha canviat el seu posicionament ni ha entès que cal apostar per la via de la política i el diàleg amb l’Estat al marge de l’estratègia de “confrontació intel·ligent” que des de la formació han anat defensant: “Si això els fa feliços, que en gaudeixin”, ha reblat. I ha avisat que els que puguin pensar que el partit s’ha capgirat de manera dràstica podrien tenir una “decepció”. El missatge que repetien els dirigents de Junts per Catalunya aquesta última setmana era que passés el que passés amb la presidència del Congrés –tant si votaven a favor d'Armengol com si no–, no se n'havien d'extreure conclusions precipitades de cara a la investidura.
L'independentisme ha volgut alertar així els socialistes que els 178 vots que va sumar Armengol dijous poden ser paper mullat i que una repetició electoral és plausible si no s’aborden les seves reclamacions. Per això, Jordà ha assenyalat que seria una “temeritat” que es pensessin que ja tenen els vots assegurats. En tot cas, ha explicat que amb els socialistes s’està parlant de la llei d’amnistia, tot i que el portaveu dels de Sánchez, Patxi López, insistís aquest dijous que això no era així i que només es referís a la “desjudicialització”. En un primer comunicat difós per ERC després del pacte per a la mesa, hi apareixia explícita una referència que va ser modificada en una segona nota per “la fi de la repressió originada arran de l’1-O per les vies legals necessàries”. Ara bé, han argumentat que, al capdavall, s’està parlant del mateix i que la prioritat és que es deixi enrere la “criminalització” de totes les persones perseguides arran del Procés. També han concretat que la possibilitat d’incloure els policies i els guàrdies civils investigats per les càrregues violentes és una qüestió que “haurà de determinar el PSOE”, però que cal centrar-se en les víctimes.
La unitat amb Junts
Teresa Jordà també ha defensat que, més enllà de l’amnistia, continuen tenint les mateixes condicions per fer Sánchez president: treballar pel referèndum en el marc de la taula de diàleg, el traspàs de Rodalies i reduir el dèficit fiscal. Per aconseguir aquestes reivindicacions, ha demanat anar acompanyats de Junts, com també ha insistit Aragonès, i deixar de banda les negociacions separades com les de la mesa del Congrés: “Tenim una oportunitat d’or i brillarà més si treballem plegats”, ha sostingut. També Aragonès ha tornat a insistir que si es fa un front comú per negociar “els resultats seran més positius”.
Tanmateix, la desconfiança entre els dos partits i el desacord respecte al rumb estratègic que ha d’entomar el moviment independentista han impedit fins ara aquesta possibilitat. De moment, però, els dos estan d'acord que falta molt per poder investir Pedro Sánchez. En declaracions a l'ACN, la líder de Junts a Madrid, Míriam Nogueras, ha remarcat que ara mateix votarien no a Sánchez com a president. Els juntaires, que fa dies que insisteixen en la necessitat de "cobrar per avançat", diuen que no es refien del PSOE i que volen veure “fets comprovables”.
El camí, doncs, serà llarg. L'acord d'aquest dijous al Congrés ha sigut només el tret de sortida d'una negociació, la de la investidura, que tot just comença i que pot allargar-se mesos. Els que falten per saber si la legislatura arrenca o si, per contra, Espanya s'aboca a una altra repetició electoral.