La nova legislatura catalana

ERC avisa el PSC que trencarà la negociació per investir Illa si no hi ha un preacord aquest juliol

La secretària general republicana assegura que ara mateix el pacte no està "garantit"

BarcelonaEsquerra deia la setmana passada que les negociacions amb el PSC per investir Salvador Illa anaven a "bon ritme", una manera de dir que s'estaven fent passos per arribar a un acord. Després que algunes veus de la militància sortissin a criticar les negociacions i recordessin que les bases són les que tenen l'última paraula, aquest dilluns la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha frenat l'optimisme de la setmana passada i ha assegurat que el fet que les converses avancin a "bon ritme", no "garanteix que en surtin bons resultats". De fet, ha anat un pas més enllà i ha llançat un advertiment quan ha dit que, si a finals de juliol no hi ha un preacord, Esquerra trencarà les negociacions.

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"A finals de juliol hem de saber si hi ha aigua a la piscina. És important. Si a finals de juliol no veiem les bases clau que han de permetre que el país avanci, ens aixecarem de la taula de negociació", ha afirmat Rovira en la primera roda de premsa presencial que ha fet després de tornar de l'exili. Precisament, aquest matí la dirigent republicana ha tornat a participar per primera vegada des de Barcelona a la reunió de la permanent que el partit fa cada dilluns, després que divendres ja fos a l'executiva i al consell nacional. Fa un parell de setmanes els republicans ja van fixar aquest mes de juliol com a límit per arribar a un preacord amb els socialistes i sotmetre'l a la consulta de les bases. "No volem un escenari de negociació a l'últim minut perquè se'ns responsabilitzi a nosaltres de si hi ha noves eleccions", ha afirmat Rovira.

Cargando
No hay anuncios

El PSOE ha respost fent una crida a la "tranquil·litat" i s'ha mostrat "optimista" amb la possibilitat de tancar un acord amb ERC que permeti investir Illa. "Encara hi ha temps", ha subratllat la portaveu socialista, Esther Peña, en roda de premsa a la seu estatal de Ferraz. Peña ha confiat en les negociacions que estan en marxa i ha remarcat que s'estan intercanviant papers: "El nostre objectiu està més a prop que mai".

El concert econòmic

Esquerra manté que la principal condició per investir Salvador Illa és el concert econòmic, una petició que els socialistes rebutgen. Rovira no ha volgut detallar en quin punt es troba la negociació del finançament amb els socialistes, però sí que ha insistit en la seva petició que Catalunya surti del règim comú per acabar amb el dèficit fiscal. La secretària general també ha afegit que, a banda del finançament, també negocien altres qüestions relacionades amb la llengua i també que el PSC no revisi les polítiques que ha fet fins ara el govern de Pere Aragonès.

Cargando
No hay anuncios

Rovira ha remarcat, a més, que exigeixen al PSOE que compleixi amb els acords que estan pendents encara i ha recordat que ha demanat reunir-se amb Pedro Sánchez per recordar-li que "s'ha de moure més amb Catalunya", com va dir la setmana passada en una entrevista a Nació Digital. Una reunió que ara mateix no té data. Sigui com sigui, la dirigent republicana ha presentat aquesta setmana com a "molt important" per saber si hi pot haver acord amb els socialistes.