ELECCIONS MUNICIPALS
Política28/04/2015

ERC, MES i Avancem pacten un programa municipalista comú com a pas cap a un nou "espai polític"

Les tres formacions defensen que l'estat del benestar se sustenti en els ajuntaments, que haurien de gestionar el 50% dels recursos del país

Roger Tugas
i Roger Tugas

BarcelonaERC ha fet un nou pas aquest dimarts cap a la confecció d'una oferta política estable que concentri bona part de l'esquerra sobiranista catalana i que aspiri a ser l'alternativa de govern de CiU. Després de la coalició europea amb NECat –que va permetre l'exsocialista Ernest Maragall ser eurodiputat–, de sumar els principals dirigents de MES i Avancem al full de ruta sobiranista d'Oriol Junqueras i de ser la formació que més coalicions ha pactat a les municipals amb aquestes formacions d'ex del PSC, s'ha presentat ara un "programa compartit del catalanisme d'esquerres" sobre "el nou municipalisme per a un nou país", segellat conjuntament per ERC, Avancem i MES.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fabian Mohedano (Avancem) ha destacat que l'objectiu és "crear un nou espai polític", ja que "es recomposa el centre-esquerra amb ERC com a pal de paller", i aspira a combinar llibertat, igualtat i responsabilitat (en referència a la regeneració política). Aquest nou espai té "vocació hegemònica, no només de resultat electoral, també pel que fa a l'hegemonia social", ha dit en termes gramscians, i vol presentar "lideratges col·lectius i des de baix", combinant el relleu generacional amb les aportacions del capital polític anterior, així com té "vocació reformista", la qual contraposa a l''statu quo' actual i amb aquell "rupturisme més estètic que real".

Cargando
No hay anuncios

Al seu torn, Pia Bosch (MES) ha exposat que "és la confluència de programes el que dóna la base als acords municipals" i ha defensat que "el nivell local és la base de la transformació social". "El municipalisme ha de tornar a tenir un paper protagonista", ha insistit, i ha reclamat "un compromís contra la desigualtat". Per aplicar-lo, s'ha referit en el model nòrdic, "que dóna poders i recursos al nivell local", fins al punt que els ajuntaments haurien de gestionar la meitat dels recursos del país (fins ara, ha exposat, mai han superat el 20% de la despesa). L'estat del benestar, per tant, s'hauria de sustentar sobre els ens locals i, per això, aquestes forces reclamen una llei municipal de Catalunya "que estableixi el marc jurídic i econòmic del nou municipalisme i de la simplificació dels actuals nivells d'administració".

Ha detallat les propostes concretes de l'acord Cesc Iglesies (ERC), el primer pilar de les quals és la lluita contra l'atur, amb "ajuntaments emprenedors que usin els seus recursos per crear ocupació" i que eliminin "qualsevol trava a la creació de treball", mitjançant pactes d'ocupació i suport a l'economia social i solidària. El segon punt és l'eradicació de la riquesa, ja que "els ajuntaments han estat la primera trinxera social", en especial combatent la pobresa infantil i esquivant la manca de competències en matèria de desnonaments amb un "paper institucional" més decidit en aquest àmbit. Les altres prioritats són la sostenibilitat "cultural, social i ambiental", l'acció social per a la igualtat d'oportunitats, la participació i la regeneració política, i la implicació en el nou país, que s'ha de fer "des de baix", ja que "calen ajuntaments forts i preparats per entomar el repte del nou país a partir del 27-S".

Cargando
No hay anuncios

Amb el 27-S a l'horitzó

Preguntats sobre si aquest acord pot ser l'avantsala d'una coalició el 27-S, els representants dels diversos partits no han volgut confirmar que hi hagi res tancat, però no han negat la sintonia existent. "Volem sumar amb ERC, que té un paper molt important no sols en el procés independentista", ha dit Magda Casamitjana (MES), mentre que Marc Sanglas (ERC) ha afirmat que "ERC vol ser com el 1931 un pal de paller de moltes tradicions de l'esquerra i té la voluntat de sumar matisos". "El que ens uneix és molt superior al que ens separa", ha coincidit Jordi del Río (Avancem), que ha cridat a entendre que "l'assumpció de les diferències és el que ens fa més grans", com també ha coincidit Pia Bosch: "En la suma de les diferències és on farem la confluència per crear l'alternativa de governs progressistes". "Com més treballem en comú, més ens agradem", ha conclòs Iglesies.

Cargando
No hay anuncios

De fet, Casamitjana fins i tot ha apostat per una candidatura àmplia per al 27-S que inclogués també ICV, sempre que aquesta tornés al bloc sobiranista.