ERC assumeix els límits de la reforma del Codi Penal: "No podem canviar el Marchena"
Rufián reivindica l'estratègia d'Esquerra malgrat els revessos del Suprem i la Fiscalia
BarcelonaNo ha sigut una setmana fàcil per a Esquerra. La decisió de dilluns del Tribunal Suprem pel que fa al cas d'Oriol Junqueras i la de la Fiscalia de divendres sobre Josep Maria Jové i Lluís Salvadó han deixat en paper mullat la reforma del Codi Penal pactada entre ERC i el PSOE que buscava rebaixar les penes als líders del Procés. Malgrat els revessos, els republicans han sortit aquest dissabte a reivindicar la seva estratègia negociadora amb l'Estat i també la reforma del Codi Penal, tot i que no estigui donant els resultats esperats. Però també per assumir què està fallant segons ells: que els jutges i fiscals no estan interpretant els canvis legislatius com haurien de fer-ho.
El més clar en el diagnòstic ha sigut el cap de files d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián. La seva tesi és que els canvis al Codi Penal eren els adequats, però que a l'arribar als jutjats, ni magistrats ni fiscals els han aplicat com tocava. Aquí és on ha fallat l'invent, i Rufián hi ha posat una dosi de realisme: "Nosaltres no podem canviar el poder judicial espanyol. No podem canviar el Marchena, només aspirem a posar-l'hi una mica més difícil", i ha afegit: "No podem ni volem canviar el PSOE". Però sí que poden, ha dit, obligar-lo a fer "rectificacions". "Qui vulgui més rectificacions que ens doni més força a tot arreu", ha dit en clau electoral. Això vol dir que es buscaran nous canvis legislatius? No ha quedat clar.
Però malgrat els revessos del Suprem i la Fiscalia, ERC ha avisat que no renunciarà a la seva estratègia de la negociació i el diàleg amb l'Estat, una estratègia molt criticada, per exemple, per Junts. L'argument és que encara que la reforma del Codi Penal no està funcionant com s'esperava, també és gràcies a aquesta reforma que "un delicte decimonònic" com el de sedició ja no existeix. A més, segons Rufián, també gràcies als canvis legislatius pactats amb el PSOE "mai més s'hauria de poder comparar fer un referèndum amb la Gürtel". La seva defensa de la negociació i el diàleg l'ha portat fins i tot a reivindicar com un èxit la concessió dels indults per part del govern espanyol, quan no era tan freqüent en ERC fer aquest tipus d'afirmació en públic. "Gràcies als vots i a la negociació d'Esquerra, gràcies a l'esforç de gran part de la societat civil catalana, i de pràcticament totes les institucions catalanes i algunes de no catalanes, nou persones dormen a casa seva i no en una cel·la", ha proclamat.
El president del partit, Oriol Junqueras, també ha abordat la qüestió, però des d'una altra òptica. El líder republicà ha centrat totes les seves forces en mostrar el suport a Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i Natàlia Garriga. Els dos primers s'enfronten a penes a presó de set i sis anys, respectivament, pel seu paper en l'1-O. "Són imprescindibles en aquest projecte, i és deure de tots nosaltres acompanyar-los sempre i deixar-nos-hi la pell", ha dit. Malgrat les males notícies que va donar ahir la Fiscalia, per a Junqueras tot plegat els dona "la força i autoritat moral" per "sortir a guanyar, guanyar i guanyar" a cada contesa electoral.
"Hereus" del PSUC i Pasqual Maragall
Tot plegat ha passat en un acte de precampanya d'ERC de les eleccions municipals a l'àrea metropolitana de Barcelona. En aquesta zona, Esquerra vol competir de tu a tu amb el PSC i prendre-li el domini que històricament hi ha tingut i que ha fet que es conegui com a cinturó roig. "El cinturó roig no pertany al PSC, afortunadament per al cinturó roig", ha dit Junqueras. De fet, ha afegit que si un partit és responsable d'aquesta etiqueta és el PSUC, i ha considerat que Esquerra és "el millor hereu" d'aquella formació i també del "maragallisme", en referència a l'exalcalde de Barcelona i expresident de la Generalitat Pasqual Maragall.