ERC aspira a recosir el país amb un tàndem metropolità
Rufián i Tardà pentinen ciutats del cinturó barceloní
Barcelona“Estem fent el mateix que el 2006, treballar per una única Catalunya, amb un projecte integrador i a una sola velocitat”. Ho defensa el secretari general adjunt d’ERC, Lluís Salvadó, que torna a ser cap de campanya dels republicans per al 20-D. Ara bé, a diferència de fa nou anys, quan el fet d’atorgar la presidència de la Generalitat al socialista José Montilla va ser criticat per sectors de l’independentisme -en les següents eleccions, ERC perdia la meitat dels diputats-, l’elecció ara de Gabriel Rufián com a cap de llista s’ha entès com un gest hàbil. Comparteix arrels andaluses amb Montilla i, a diferència d’aquest, no és que no parli del tot bé el català, sinó que en públic s’expressa només en castellà. Rufián, però, és netament independentista i, juntament amb el ja diputat Joan Tardà -de Cornellà de Llobregat-, forma el ticket electoral que els republicans esperen que els permeti protagonitzar l’assalt al fortí metropolità, cada cop menys impermeable, però que el 27-S es va resistir a l’onada independentista.
L’alarma va reflectir-se en un article en l’últim butlletí d’ERC en què el vicesecretari general d’acció política, Cesc Iglésies, analitzava els resultats i alertava del fet que “s’aguditza la percepció de l’existència de dues Catalunyes, la metropolitana i la resta”. Una reflexió que va inspirar la preparació d’una campanya del 20-D que servís per “ampliar i eixamplar els suports de l’independentisme” en aquest territori, segons Salvadó. La voluntat de “trencar estereotips” explica l’elecció de Rufián, fill d’andalusos, que va créixer a Santa Coloma de Gramenet i viu a Sabadell, jove, castellanoparlant, nou en la política i independentista pragmàtic. “Amb JxSí vam fer una llista poc transversal pel que fa a l’origen dels candidats”, reconeix Salvadó, un fet que ERC ara ha volgut esmenar, situant també en quart lloc Ana Surra, uruguaiana d’origen i ara veïna de Nou Barris.
Amb el tàndem llest, Rufián i Tardà fa una setmana que recorren ciutats metropolitanes. Badalona, el Prat, Montcada, el districte de Nou Barris o Mataró -ahir- ja han sigut visitats pel ticket republicà, tot i que fins avui no es presentarà la candidatura, i fins a l’inici de la campanya formal encara visitaran Esplugues, Mollet, el districte de Sant Martí, Barberà del Vallès i Santa Coloma de Gramenet, entre d’altres, segons narrarà el hashtag #RTmetropolitantour. Lluny dels massius actes de JxSí -l’ambient electoral ara és ben diferent-, Rufián i Tardà prioritzen les passejades, les reunions amb entitats i associacions de veïns i les converses de petit format amb veïns. Una proximitat que els dos candidats han d’aprofitar per connectar amb els seus conciutadans i fer penetrar l’independentisme on sempre li ha costat més i on C’s creix a costa d’un PSC debilitat.
Evitar una victòria de C’s
El component plebiscitari del 27-S, segons Salvadó, hauria allunyat alguns ciutadans que ara ERC vol recuperar amb una fórmula testada amb èxit per Oriol Junqueras a Sant Vicenç dels Horts, ciutat del Baix Llobregat d’on és alcalde. Proximitat i transversalitat són els dos ingredients dels republicans d’una estratègia “a mitjà i llarg termini” per relligar el país. A nivell nacional ja ho van intentar en les eleccions europees del 2014, comicis en què ERC va ser primera força a Catalunya. “Esperem repetir els èxits”, afirma Salvadó, que sap que les espanyoles són difícils per al sobiranisme. Tot i això, vol evitar que C’s guanyi a Catalunya: “Seria un petit drama”.