El post 23-J

ERC aplana una presidència del PSOE al Congrés a l'espera de Junts

Els republicans descarten tenir-hi un lloc i donen per fet que aconseguiran el grup propi

MADRIDQueden set dies perquè el Congrés de Diputats es constitueixi i, per tant, la seva mesa. Tot i que PP i PSOE aspiren a presidir aquest òrgan, els socialistes són els qui ho tenen més de cara per aconseguir-ho, i més després de l'últim gest d'ERC. "Preferim un govern progressista a la mesa [del Congrés de Diputats]", ha afirmat la flamant diputada Teresa Jordà, aquest dijous, davant les portes de la cambra baixa espanyola, just abans d'entregar les credencials i recollir l'acta de diputada. "Això bàsicament passa perquè la mesa la presideixi algú del PSOE", ha afegit minuts després.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si bé els republicans no es posaran exquisits pel que fa als noms, és a dir, sobre quin diputat o diputada ha de presidir la mesa, també han volgut deixar clar que els seus vots "no són gratis". "Seria una temeritat pensar que els vots d'ERC són vots garantits. Ni de bon tros", ha dit Jordà, que en declaracions als mitjans de comunicació ha reconegut que veuria amb bons ulls una presidència de les Corts sota la batuta d'un perfil com el de l'expresidenta balear Francina Armengol, socialista. Ahir dimecres, però, la mallorquina va allunyar aquesta possibilitat.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, un dels al·licients d'ERC és tenir grup propi a la cambra baixa espanyola. De fet, Jordà ho dona per fet. Precisament, aprofitant que tant ella com els diputats d'ERC Francesc-Marc Álvaro i Pilar Vallugera han vingut aquest dijous a recollir les actes al Congrés, hi haurà una reunió amb els socialistes per avançar en aquesta direcció. No és el primer cop que ERC i PSOE contacten per parlar de la votació de dijous de la setmana vinent, però sí el primer cop que ho fan cara a cara. Jordà es reunirà aquest dijous amb el diputat socialista Rafael Simancas i la conversa ha de servir, entre altres coses, per buscar quina fórmula pot permetre a ERC tenir grup propi.

Els socialistes, però, no en tenen prou amb els vots d'ERC. Cal recordar que la votació de la mesa i la seva presidència funciona sota les mateixes lògiques que la votació d'una investidura, és a dir, cal majoria absoluta o majoria simple. Aquí entren en joc els diputats de Junts i el PNB. Els primers, que aquest dijous també han entregat les seves credencials i han recollit l'acta com a diputats, es mantenen de moment en silenci, tot i que indirectament es veuen esquitxats pels avenços que fan els republicans i els socialistes: deixen a les mans dels de Carles Puigdemont la clau d'una mesa presidida pel PSOE. Si Junts no aplana aquesta votació en la mateixa direcció, la mesa podria caure en mans del PP. Els republicans no entren en cap mena de pressió directa, però fonts del partit reconeixen que aquest escenari obligaria Junts a explicar per què no ha evitat que la presidència de la cambra baixa sigui per als populars.

Cargando
No hay anuncios

El PNB és l'altre partit clau en aquesta primera votació al Congrés. A diferència d'ERC, els bascos podrien collar els socialistes per tenir un lloc a la mesa, sobretot perquè els populars, que també batallen per presidir l'òrgan tot i que ho tenen gairebé impossible, sí que els han posat damunt la taula aquesta opció.

Precisament, el diputat electe del BNG Néstor Rego, que aquest dijous també ha recollit la seva acta, ha demanat que la mesa de la cambra "reflecteixi la pluralitat política del Congrés".

Cargando
No hay anuncios

"Quan hi hagi acords i notícies se'ls explicaran; fins aleshores discreció", ha recalcat el ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños, davant els mitjans de comunicació, just abans de recollir l'acta com a diputat. Bolaños és l'altre home que, de bracet amb Simancas, segueix de prop les negociacions.

Cargando
No hay anuncios

Converses per investir Sánchez

En paral·lel a les converses sobre la constitució de la mesa, al bloc progressista també han començat les converses pel que fa a la investidura de Pedro Sánchez com a president, tot i que de moment són incipients i els esforços es posen ara en la primera votació de dijous que ve. L'agenda dels independentistes, d'ERC i Junts, passa, entre altres coses, per l'amnistia i l'autodeterminació. "La posició del PSOE és coneguda. Serem discrets. Treballarem i ho farem amb responsabilitat. Som conscients que aquest Congrés és molt divers i plural i ens hem d'entendre. Quan ens entenguem ho farem públic", s'ha limitat a dir Bolaños.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, els socialistes han anunciat que presentaran un recurs davant el Tribunal Suprem contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de rebutjar el recompte dels 30.000 vots nuls de la circumscripció de Madrid. A través d'aquesta via el PSOE aspira a recuperar l'escó que va saltar a mans del PP després de sumar els vots a l'estranger (hi havia uns 1.300 vots de diferència entre les dues formacions) i així necessitar només l'abstenció de Junts i no el vot afirmatiu. Per ara, el PP té 137 escons i el PSOE 121. La decisió de presentar el recurs no afecta, però, els tempos del Congrés ni la constitució de la cambra el dia 17 d'agost.