Barcelona

ERC ajorna la decisió sobre el pacte amb Collboni

Els republicans suspenen el congrés perquè la militància no cabia al recinte que l'acollia

3 min
Elisenda Alamany abans d'entrar al congrés d'ERC a Barcelona

BarcelonaHavia de ser un debat llarg, però finalment ha durat poc més de 20 minuts. El congrés que la federació d'Esquerra a Barcelona havia de celebrar aquest dijous per decidir si els republicans entren a formar part del govern de Jaume Collboni s'ha hagut d'ajornar. El motiu? Que l'emplaçament escollit per fer el debat s'ha quedat petit. Malgrat que la xifra de militants d'Esquerra a la capital catalana voreja el miler de persones, el partit havia convocat les bases a un dels debats més transcendents de la federació en un auditori amb capacitat per poc més de 200 persones. Resultat? Aforament desbordat, militants sense poder accedir al recinte i congrés suspès.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'assistència excedeix l'aforament del lloc previst i cal garantir els drets de tota la militància a participar en aquest procés congressual", ha confirmat el partit en un lacònic comunicat quan el desastre ja era inevitable. Ara la direcció buscarà un "nou emplaçament que garanteixi el dret a la participació de la militància" i on es pugui fer el debat "aviat". Tanmateix, l'ajornament fa saltar pels aires el calendari previst a l'Ajuntament de Barcelona, on si les bases d'ERC ratificaven l'acord –i donat per descomptat l'aval de les socialistes– estava tot preparat per presentar el nou govern diumenge.

L'ajornament del congrés dilata la resolució d'un debat que ha sacsejat ERC en les últimes hores. Un cop passat el cicle electoral del 12-M i el 9-J, la direcció de la federació de Barcelona va reactivar l'acord que feia setmanes que el grup municipal que lidera Elisenda Alamany tenia aparaulat amb els socialistes a l'Ajuntament i va accelerar els tempos per validar-lo. Dimarts el partit va celebrar una executiva maratoniana, de gairebé quatre hores, per abordar si era el moment de prendre aquesta decisió i com s'havia de consultar la militància.

La conclusió va ser convocar un congrés a l'Orfeó Martinenc amb tan sols dos dies de marge perquè la militància decidís si avalava l'acord que la presidenta de la federació de Barcelona, Eva Baró, i també el regidor Jordi Coronas van presentar en roda de premsa dimecres, però del qual encara s'havien de donar els detalls durant el debat d'aquest dijous. Unes presses que havien generat malestar entre part de la militància, però també entre quadres de la formació, que qüestionaven el fet de convocar un congrés amb tan poca antelació i en un recinte petit.

Joan Ignasi Elena a la cua per entrar al congrés d'ERC a Barcelona
Ernest Maragall fora de l'Orfeó Martinenc

Divisió interna

Ara, doncs, caldrà esperar que la federació de Barcelona trobi una nova data i un nou emplaçament per celebrar el congrés que ha de respondre la següent pregunta: ¿els cinc regidors d'ERC a la capital catalana han d'entrar al govern de Jaume Collboni? El preacord amb els socialistes els dona dues tinences d'alcaldia –turisme i drets socials– a més de competències en aspectes com ara llengua, promoció econòmica o qualitat urbana i, tal com va avançar l'ARA, la gestió dels districtes de Gràcia, Horta-Guinardó i les Corts.

Tot i que la cúpula de la federació i el grup municipal en ple defensen el pacte, també hi ha veus contràries a la possibilitat de pactar amb els socialistes, sobretot ara que s'està dirimint també la investidura del pròxim president de la Generalitat. De moment, des de la cúpula d'Esquerra han volgut desvincular l'acord amb el PSC a Barcelona de les negociacions que el partit ha d'obrir amb els socialistes de cara a una possible investidura de Salvador Illa. Ho defensava aquest dijous al matí la portaveu del partit i vicepresidenta del Parlament, Raquel Sans, a TV3. Ara bé, és inevitable establir paral·lelismes entre una situació i l'altra. Precisament, el fet que la direcció de la federació de Barcelona hagi decidit accelerar aquest debat ha generat malestar entre alguns membres de la cúpula d'Esquerra perquè entenen que pot suposar pressió per investir el candidat socialista a la Generalitat.

La decisió de la militància l'haurà de validar l'executiva nacional. Segons diverses fonts consultades, és poc probable que aquest òrgan tombi el veredicte dels afiliats barcelonins, ja que el filtre de l'executiva és més aviat un tràmit. També és cert, però, que hi ha diferents quadres dins d'aquest òrgan que s'oposen a entrar al govern del consistori barceloní.

stats