ERC afirma que l'independentisme guanyarà legitimitat si de la taula de diàleg no en surt un referèndum

Rovira veu "imprescindible" que Sánchez hi participi: "O va a la taula i ratifica la voluntat de negociar el conflicte, o crisi"

ARA
i ARA

BarcelonaAmb l'única certesa que es tornarà a reunir al setembre, la taula de diàleg encara està envoltada de moltes incògnites, entre elles: qui hi seurà, quantes vegades es repetirà i, sobretot, què en sortirà. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, però, s'ha avançat aquest divendres als esdeveniments i ha assegurat que del procés de negociació en poden brotar dos resultats, i tots dos són, segons ella, bons per a l'independentisme. El primer, fer realitat el referèndum i l'amnistia. Una solució que es preveu complicada vista la posició inicial del PSOE –que diu que cap dels dos elements té cabuda constitucional–, i, de fet, la mateixa Rovira ha reconegut que són "escèptics" amb el fet que això passi.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El segon, en cas que les posicions no s'aproximin, que no hi hagi acord per impulsar un referèndum, fet que la líder republicana està convençuda que també podria tenir una lectura positiva per a l'independentisme: "Un guany de legitimitat". "Podem assolir molta legitimitat. Potser fa caure la bena als ulls de molta gent, si el govern espanyol no es posa al costat dels grans consensos del país", ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio. Després de passar pel diàleg, doncs, segons Rovira seria més fàcil trobar suport internacional i europeu al conflicte, sense precisar si això es traduirà en més suports per aplicar la via unilateral o que aquests estats pressionin Espanya per convocar un referèndum.

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, encara falta molt de temps per saber com acabarà el procés de negociació. De fet, no se sap per exemple si el president d'ERC, Oriol Junqueras, serà un dels representants de la part catalana –aquest dimecres Rovira ha dit que a ella li agradaria ser-hi però li correspon al Govern decidir-ho– ni si el president espanyol, Pedro Sánchez, encapçalarà la part espanyola. Els republicans, però, ja avisen que si Sánchez no hi és, podria provocar una situació de "crisi". Rovira creu que és "imprescindible" que el president espanyol s'hi assegui si vol "ratificar la voluntat de negociar el conflicte". De fet, ha asseverat que en la primera reunió de la taula es va acordar que els presidents hi fossin en les més rellevants, i aquesta, per a Esquerra, ho és. Tot i això, en l'acord amb el PSOE per donar llum verda a la negociació només s'especifica que els governs "establiran els membres que les dues parts decideixin". De moment, qui ha confirmat aquest divendres que encapçalarà la delegació catalana és el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

El cap de l'executiu ha afirmat que la nova trobada, que està prevista per a la setmana del 13 de setembre i segons Aragonès cal "ajustar" les agendes dels dos governs, "és tornar a començar". "Obrim un cicle de negociacions que són complexes", ha admès des de Puigcerdà. El president ha insistit que "cal trobar una sortida democràtica" al conflicte i que la solució "no pot ser la repressió". De fet, Rovira també veu la represa de la negociació com "una taula zero", en què cal "tornar a ratificar tots els acords que existien", entre els quals hi ha el de sotmetre a votació de la ciutadania de Catalunya l'acord que surti de les negociacions (en cas que n'hi hagi). Un espai que tindrà una cruïlla de dos anys que els republicans van pactar amb la CUP, però per a la líder d'ERC també marquen aquesta data límit les eleccions espanyoles. Per tant, amb la incògnita de si Sánchez reeditarà mandat, Rovira exposa que el procés de negociació haurà d'haver acabat abans dels comicis.

Cargando
No hay anuncios

Taula de diàleg o de negociació?

El procés de negociació no només tindrà lloc a la taula de diàleg, sinó que també es juga la partida del relat que l'envolta. I, en això, la terminologia hi juga un paper important. Rovira ha demanat a l'independentisme que deixi de referir-se a la taula de diàleg amb aquest nom, perquè "abarateix la posició del Govern", i s'ha de parlar de la "taula de negociació del conflicte polític". L'acord entre ERC i el PSOE, però, no diu el mateix, ja que s'hi refereix com una "taula bilateral de diàleg, negociació i acord per a la resolució del conflicte polític".

Cargando
No hay anuncios

Per a aquesta resolució, de moment l'independentisme no preveu activar la unilateralitat a curt termini. Així ho va assegurar el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i aquest dijous l'exconsellera Dolors Bassa ho ha refermat. "Seria una mica estúpid, en aquest moment i amb la situació que tenim, parlar de la unilateralitat", ha dit en declaracions a SER Catalunya. Igual que Rovira, s'ha mostrat escèptica amb el resultat del diàleg, però ha calcat l'argument de la líder republicana: "Només amb el diàleg la comunitat internacional ens valorarà".