La nova legislatura catalana
Política Act. fa 21 min

ERC adverteix el PSC: "Sense un pas endavant clar i decisiu cap a la sobirania fiscal, no hi haurà acord"

Els republicans rebutgen el consorci tributari que proposen els socialistes i ho qualifiquen d'una "operació de maquillatge"

3 min
Marta Rovira ahir a l’arribada del consell nacional d’ERC a Barcelona.

BarcelonaEsquerra i el PSC entren en una setmana decisiva per saber si un acord per a la investidura de Salvador Illa és possible o no. Aquest dilluns al matí es reuneix la comissió mixta d'afers econòmics i fiscals Estat-Generalitat, de la qual hauria de sortir alguna concreció sobre les peticions que ha fet Esquerra en matèria econòmica: des de la materialització del traspàs de Rodalies fins a la reforma del finançament autonòmic. Precisament, sobre aquesta última qüestió, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, envia aquest dilluns un ultimàtum als socialistes i els reclama un "pas endavant clar i decisiu" cap al concert econòmic. Si no, diu la dirigent republicana, l'acord per a la investidura d'Illa no serà possible i Catalunya s'encaminarà cap a una repetició electoral. Esquerra exigeix un preacord amb el PSC abans que acabi aquest mes de juliol per sotmetre'l a consulta de les seves bases.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rovira envia aquest ultimàtum en un article firmat conjuntament amb els quatre negociadors oficials del partit –Marta Vilalta, Josep Maria Jové, Juli Fernàndez i Oriol López– a La Vanguardia: "Sense un pas endavant clar i decisiu cap a la sobirania fiscal no hi haurà cap acord d'investidura possible". Els cinc dirigents republicans exigeixen "un pas de gegant" que porti a un "canvi de model de finançament estructural, permanent i irreversible". El finançament singular –que Catalunya tingui la clau de la caixa i es defineixi una quota de solidaritat per a la resta de l'Estat– és la principal condició que Esquerra ha posat al PSC per investir Salvador Illa.

Els socialistes, però, rebutgen un concert econòmic similar al del País Basc i defensen desenvolupar el consorci tributari establert a l'Estatut. Una proposta que Rovira torna a rebutjar en l'article d'aquest dilluns, en què qualifiquen aquest consorci "d'una operació de maquillatge perquè tot continuï igual". "Tampoc poden ser noves propostes de finançament que mai acaben de concretar-se", afegeixen: "No podem avalar un Govern que renunciï a resoldre el dèficit fiscal que fa dècades que llasta el progrés social i econòmic de Catalunya".

Les altres condicions per a la investidura

La reforma del finançament autonòmic és la línia vermella que ha posat Esquerra per investir Salvador Illa, però els republicans també exigeixen als socialistes el compliment dels acords que han anat posant per escrit aquests últims mesos, com ara el traspàs de Rodalies –la setmana passada Generalitat i Estat van acordar l'inici del traspàs amb la línia R1 de cara al gener del 2025– o el de l'ingrés mínim vital, a més d'avenços en matèria de llengua. Esquerra no ha posat el referèndum com una condició per a aquesta negociació, però sí que demanen mantenir el diàleg amb l'Estat per abordar el conflicte polític. En aquest sentit, en l'article d'aquest dilluns, els cinc negociadors demanen al PSC que "assumeixi aquesta realitat, deixi de donar l'esquena i s'impliqui activament en la construcció d'aquesta solució política".

Els comuns adverteixen ERC

Davant la possibilitat que els republicans es mantinguin en una posició de màxims que pugui fer descarrilar l'acord, des dels comuns avisen ERC que Catalunya estarà "més a prop del finançament just" amb un acord progressista per investir Salvador Illa que si es repeteixen les eleccions. En roda de premsa, el seu portaveu, Joan Mena, ha assegurat que les fórmules per assolir aquest nou finançament es poden concretar més endavant i que el seu partit també vetllarà per un nou model que corregeixi l'infrafinançament que pateix Catalunya. "Veiem marge de negociació i estem treballant amb PSC i conversant amb ERC. Volem tancar l’acord el més aviat possible, però encara hi ha temps", ha subratllat. Per calmar els ànims dels socis de Sumar que s'hi han mostrat reticents -per exemple, Compromís- els comuns recorden que l'eventual reforma del finançament també es podria estendre altres comunitats infrafinançades, com ara el País Valencià.

stats