Cas Borràs
Política03/04/2023

El PSC planteja una moció de censura per apartar Borràs de la presidència del Parlament

ERC acusa Junts de "no haver fet net" amb la corrupció de CDC

BarcelonaLa sentència del cas de Laura Borràs encara porta cua. Excepte Junts, tots els partits li han demanat que s'aparti de la presidència del Parlament, càrrec del qual va ser suspesa al juliol i que ostenta, per tant, sense funcions. La negativa de la dirigent juntaire ha anat acompanyada d'un increment de la pressió. El mateix dia en què es va publicar la condemna, Ciutadans, Vox i el PP van anunciar la presentació de recursos perquè la Junta Electoral Central (JEC) l'aparti del càrrec. Per la seva banda, els socialistes han buscat una solució sense que hagi d'intervenir aquest òrgan (que l'independentisme ha acusat reiteradament d'atacar la sobirania del legislatiu) i plantegen la modificació del reglament. El líder del PSC, Salvador Illa, ha anunciat la presentació d'una proposició de llei per "fixar en quins casos, i de quina manera, es poden cessar els membres de la mesa del Parlament i els de les meses de les comissions".

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Tenim la responsabilitat de posar fi a una situació d'interinitat que fa massa que dura –ha exposat Illa–. Demanarem a la resta de grups col·laboració i una tramitació ràpida que voldríem tenir enllestida abans que acabi l'abril". Segons fonts de la formació, es tractaria de concretar els supòsits que permeten fer fora del seu càrrec els membres de la mesa per mitjà d'una votació al ple del Parlament, a falta de la concreció de la proposta, que es registrarà aquest dimarts al matí. "No es poden posar les institucions al servei de ningú, i ningú està per sobre de les institucions", ha recalcat Illa. El reglament que està en vigor no estableix cap mecanisme per cessar els membres de la mesa, i només fixa com s'han de cobrir les vacants.

Cargando
No hay anuncios

Ni ERC ni la CUP estan d'acord amb apartar Borràs mitjançant l'actuació de la JEC, que consideren una intromissió il·legítima al funcionament del Parlament. Tot i que el passat mes de juliol van ser partidaris de suspendre Borràs com a presidenta al considerar que el seu cas entra en l'àmbit de la corrupció, els dos partits han advertit que defensaran el reglament de la cambra davant d'aquest òrgan. La proposta del PSC, però, pot obrir una nova via.

ERC acusa Junts de "no haver fet net" amb la corrupció

L'anunci dels socialistes ha coincidit amb les crítiques que els republicans han fet aquest migdia al seu exsoci de Govern, Junts, per com està gestionant la situació. La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha acusat el partit de Jordi Turull de "no haver fet net" amb la corrupció de Convergència: "Han canviat les sigles, però no les formes". A més, Vilalta ha suggerit que Junts hauria de fer plegar Borràs, tant de presidenta del partit com de diputada al Parlament.

Cargando
No hay anuncios

Esquerra sempre ha intentat explotar que Junts és un mer rentat de cara de Convergència. Els republicans volen que els juntaires acceptin negociar ara mateix un nou president del Parlament. Vilalta ha avisat que, malgrat que la sentència no sigui ferma i Borràs no hagi de deixar l'escó, el més probable és que hi hagi "ingerències" de la Junta Electoral que li acabin fent perdre l'acta de diputada. Davant d'aquest escenari, ha reclamat negociar un nou lideratge a la cambra.

Cargando
No hay anuncios

Paradoxalment, ERC critica que hi ha "corrupció" a Junts, però, a la vegada, li ofereix continuar mantenint la presidència del Parlament a través d'una persona que no sigui Borràs. Segons Vilalta, hi ha una majoria independentista al Parlament que s'ha de reflectir en la figura del nou líder de la cambra.

Què en diu Junts, de tot plegat? Manté que es tracta d'un cas de "persecució política" i, amb relació a les declaracions d'Esquerra, assegura que els republicans necessiten "desviar l'atenció" perquè acaben de pactar els pressupostos amb els socialistes. El portaveu del partit, Josep Rius, s'ha reafirmat que el procés ha estat "ple d'irregularitats" i, com va fer dijous passat el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha tancat files amb Laura Borràs. També ha assegurat que no hi ha hagut ningú de l'executiva de Junts –aquest dilluns també hi eren representants de les territorials i sectorials– que li hagi reclamat responsabilitats polítiques.

Cargando
No hay anuncios

Sí que hi ha hagut peticions de dimissió a la presidenta de la comissió de garanties del partit, Magda Oranich, per haver sortit de la línia oficial del partit i assegurar que ella, si fos Borràs, dimitiria de la presidència del Parlament per posar davant les institucions. Les assemblees comarcals de l'Urgell i del Vallès Occidental han reclamat al partit que la sancioni per aquestes declaracions. "Ha trencat la seva neutralitat", ha dit en un comunicat el comitè comarcal del Vallès –informa Núria Orriols Guiu.

El Govern també pressiona

De nou, les posicions d'ERC i de Junts són als antípodes l'una de l'altra. Tal com explicava l'ARA aquest diumenge, els juntaires no només neguen que el cas Borràs sigui de corrupció, sinó que no tenen previst abordar el futur de la seva líder fins després de les municipals. Els republicans, però, ja han donat mostres que no donaran el seu braç a tòrcer. No només des del partit, sinó també des del Govern. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha instat el Parlament a "prendre les mesures que calguin" per treure el Parlament de la "interinitat" actual. Un canvi substancial de paradigma, ja que el Govern normalment no volia immiscir-se en els assumptes de la cambra sota el pretext de no interferir en la separació de poders.

Cargando
No hay anuncios