Governabilitat a l'Estat

ERC dona oxigen a Pedro Sánchez amb el sí als pressupostos de l'Estat

Els republicans consoliden el seu rol a Madrid a l'espera de resultats en la taula de diàleg

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián

MadridEls pressupostos de l’Estat per al 2022 tiraran endavant finalment amb la majoria que es preveia i que el govern espanyol es vantava de tenir setmanes enrere. Esquerra torna a ser el soci clau de Pedro Sánchez per als seus segons comptes i els republicans consoliden el seu paper a Madrid. El partit liderat per Gabriel Rufián al Congrés ja va donar el sí als del 2021 i ho torna a fer per als del 2022, després que Pere Aragonès arribés a la Generalitat i pactés la represa de la taula de diàleg. Un espai de negociació que va acordar treballar amb discreció i sense terminis i els avenços del qual són avui una incògnita.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els aires d’optimisme de l’executiu no han agradat als aliats, que coincideixen que ha estat una negociació difícil. PNB, ERC, EH Bildu, PDECat i altres partits minoritaris llançaven avisos a Hisenda perquè no donés per fet el seu suport i han calgut negociacions de matinada per tancar acords. És el cas d’ERC, que en hores intempestives encara s’intercanviava documents amb la ministra d’Economia, Nadia Calviño, per a la llei de l’audiovisual.

El català s’ha convertit en la pedra de toc del suport dels republicans als pressupostos. Pactar amb el PSOE que aprovaria aquesta norma –una transposició obligada d’una directiva europea– de la mà d’ERC va ser la clau per no presentar esmena a la totalitat i el segon pas ha estat que les plataformes hagin de dedicar un mínim del 6% del catàleg anual a produccions en les llengües cooficials. La llei anirà al consell de ministres les pròximes setmanes i els republicans esperen encara negociar-ne més detalls. 

La portaveu de la Moncloa, Isabel Rodríguez, ha “celebrat” en la roda de premsa posterior al consell de ministres l’acord amb ERC i ha subratllat que per segon any consecutiu s’aprovin els comptes "en temps i forma". L’any passat urgia deixar enrere els del PP del 2018 i aprofitar la suspensió de les regles fiscals en context de pandèmia i aquesta vegada, també alliberats dels objectius de dèficit i de deute, Sánchez ha lligat els pressupostos a l’arribada dels fons europeus. El president espanyol consolida els socis de legislatura per a la considerada llei més important de l’any i es pot permetre que siguin els últims comptes del mandat. Sánchez rep un considerable baló d'oxigen, però a la legislatura encara li queden reptes importants.

Això és així perquè les ajudes europees condicionen les polítiques dels estats membres i altres projectes com la reforma del sistema de pensions o del mercat laboral han esdevingut tan transcendentals com els pressupostos. L’executiu està obligat a aprovar els dos projectes abans del 2022: pel que fa a les pensions, dilluns es va aprovar en comissió la primera part –la revalorització segons l’IPC i l’augment de les cotitzacions per omplir el fons de reserva– gràcies als vots del PNB i ERC, i la segona –la revisió del còmput d’anys de cotització, el sistema per als autònoms i els plans de pensions d’ocupació– ha d’estar enllestida l’any vinent. En relació amb la reforma laboral, la coalició es troba immersa encara en el debat intern i amb els agents socials i abans del 31 de desembre ha d’aprovar-la al consell de ministres. Amb la dreta instal·lada en l’oposició, el govern compta amb la majoria de la investidura i els comptes per a aquests projectes clau.

Via Laietana i Rodalies

De fet, ERC ha vinculat l’acord de pensions com una part del pacte global pels pressupostos, del qual destaca haver retirat la partida de 2,1 milions a la remodelació de la comissaria de la Policia Nacional de la Via Laietana de Barcelona. Més enllà d’aquesta no inversió, la resta de punts sí que són aportacions per a Catalunya. Encara en matèria de seguretat, s’ha pactat la jubilació anticipada dels Mossos d’Esquadra i els agents rurals als 59 o 60 anys –una qüestió que ja es va acordar entre la Generalitat i els sindicats policials el juliol del 2020–, equiparant-la així al règim que ja tenen la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i l’Ertzaintza. 

En l'àmbit de les infraestructures, es posa per escrit el compromís d’iniciar el traspàs de la gestió de Rodalies. Aquest divendres, de fet, es reuneix la comissió bilateral d’infraestructures per iniciar els tràmits. Pel que fa a habitatge, els republicans han pactat amb el govern espanyol una transferència de 10 milions d’euros a la Generalitat que hauria de servir per comprar habitatges de la Sareb i destinar-los a habitatge social. També es traspassaran 11 milions d’euros perquè la ciutat de Barcelona els destini també a habitatge social i 5 milions d’euros a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

El PDECat se suma a l’acord

A més d’ERC, el PDECat també entra en l’equació dels pressupostos, tal com ja va fer el 2020 diferenciant-se de Junts. Com a principal mesura, la formació liderada per Ferran Bel a Madrid ha desbloquejat que entitats socials i sanitàries tinguin accés als fons europeus. D’entre les desenes d’esmenes que també ha aconseguit que s’aprovin, destaquen els beneficis fiscals per a la reconstrucció de la piscina coberta de salts del Club Natació de Barcelona, la celebració dels 200 anys del passeig de Gràcia, el Mil·lenari de Montserrat 2025 i la quarta edició del Barcelona Equestrian Challenge. A més, els pressupostos del ministeri de Ciència comptaran amb 350.000 euros dedicats a la Fundació del Dr. Ferran per al centre d’innovació en simulació clínica de realitat virtual i augmentada de les Terres de l’Ebre.

Si no hi ha sorpreses, Sánchez aconseguirà els mateixos suports que l’any passat, tot i que el PNB encara no ha oficialitzat el seu vot afirmatiu. Aquest dimarts continuava negociant l’arribada soterrada de l’AVE a les capitals de les tres províncies d’Euskadi. La Moncloa volia sumar-hi el BNG, que va acceptar no presentar esmena a la totalitat, però el seu diputat, Néstor Rego, ha lamentat que l’executiu no vulgui intervenir l’empresa Alcoa. Només això hauria merescut el seu sí, ha deixat clar el portaveu gallec. A partir de dimecres començaran a saber-se els resultats de les votacions, que s’allargaran fins dijous, i el projecte quedarà llest per afrontar el tràmit del Senat. Si hi ha canvis, tornarà al Congrés. Sobre el paper, ara Sánchez té menys arguments per avançar les eleccions, però amb el president espanyol no se sap mai.

stats