Crisi al Govern per les filtracions del pla de desescalada
ERC abandona la reunió del comitè de crisi i JxCat nega les acusacions
BarcelonaSegons l’agenda del Govern, ahir a dos quarts de nou del matí hi havia prevista una reunió del comitè de crisi contra el coronavirus presidida pel vicepresident, Pere Aragonès. La reunió va començar, però va durar poc: el coordinador general d’Esquerra va plantar la trobada al·legant manca de “lleialtat” dels socis de govern arran de les filtracions del pla de desescalada. Es referia a la publicació, dimarts, als mitjans de comunicació d’un esborrany sobre la flexibilització de les restriccions a la restauració, la cultura i l’esport i que, segons la seva opinió, havia filtrat Junts per posar en entredit la conselleria de Salut. “Hem dit prou de filtracions per torpedinar mesures, prou de deslleialtat als socis i prou de bloquejar la presa de decisions”, asseguraven ahir fonts d’ERC, mentre que des de JxCat negaven les acusacions i fins i tot matisaven la plantada: l’únic que havia abandonat la reunió, deien, havia sigut Pere Aragonès i no la resta de consellers republicans.
La tensió entre els dos socis de Govern, que a mesura que va avançar la jornada van intentar rebaixar amb diverses trobades, es va fer evident al ple del Parlament davant l’expectació de l’oposició. Aragonès va qualificar de “lamentables” les filtracions -va arribar a demanar als mitjans que no les publiquessin- i, implícitament, va acusar els consellers de Junts de voler defensar un “interès legítim” d’un sol sector econòmic. “Si no ens en sortim tots, no se’n sortirà ningú. Ha de primar la decisió col·lectiva”, va dir el vicepresident, en al·lusió al conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, que s’ha erigit en la veu de la restauració dins el consell executiu -fa setmanes que en reclama la reobertura-. Sergi Sabrià, president del grup parlamentari d’ERC, encara va anar més enllà i va afirmar que JxCat actuava de “lobi” dins el Govern.
El partit de Carles Puigdemont va optar pel perfil baix en públic -en privat sostenia que qui havia filtrat els plans de Salut era Esquerra- i només s’hi va referir el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, per demanar responsabilitat. “No sabem qui ho ha filtrat, però som responsables tots i no pot tornar a passar”, va afirmar en la seva compareixença al ple sobre la gestió del coronavirus. “No és acceptable que puguin sortir mesures abans que siguin consensuades pel Govern [...]. Catalunya mereix conèixer-les quan estiguin consensuades i preses”, va afegir sobre el pla de desescalada que ha d’aprovar avui el Procicat.
Reunió Budó-Aragonès
Després de l’intercanvi de retrets al ple, JxCat i Esquerra van intentar reconduir la situació amb una trobada entre Aragonès i la consellera de la Presidència, Meritxell Budó. Aprofitant la sessió al Parlament, es van reunir al despatx del vicepresident i van conjurar-se per apaivagar la polèmica. De fet, la reunió del comitè de crisi es va reprendre al vespre amb la participació de tots els protagonistes, inclòs Aragonès.
També van intentar llimar diferències durant el dia Sergi Sabrià (ERC) i el president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, per intentar salvar la situació després de la fractura oberta a l’hemicicle. Paral·lelament, els consellers van mantenir el contacte amb els sectors afectats per les restriccions i que reclamen una reobertura més ràpida que la que planteja el departament de Salut -en quatre fases de quinze dies, amb un ventall diferent de limitacions.
La imatge projectada ahir per l’executiu va propiciar també la intervenció de l’expresident Quim Torra, que es va posar en contacte tant amb Aragonès com amb Budó per interessar-se pels plans d’actuació. A través d’un comunicat, des de Girona -on establirà la seva oficina d’expresident-, va assegurar que està disposat a col·laborar amb el Govern: “Cal reforçar la coordinació, evitar rumors i filtracions d’esborranys, a més d’enviar missatges a la ciutadania”.
Amb el Govern dividit per la gestió de la pandèmia, l’oposició en bloc va furgar en la ferida. “Actua amb més responsabilitat l’oposició que el mateix Govern”, va etzibar el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i va reclamar als dos socis que recondueixin la seva relació amb celeritat. Alejandro Fernández, del PP, va dirigir-se directament a Aragonès demanant-li “ordre”. “Si no en sap o no li agrada, estic disponible”, va ironitzar. Per la seva banda, Ciutadans va lamentar que l’executiu funcioni a cop de “filtració i esmena” quan té “tothom atemorit amb les mesures que decideix”. Amb les eleccions del 14 de febrer més a prop, les crisis entre JxCat i Esquerra es multipliquen malgrat que tots dos diuen que seguiran governant junts després dels comicis.