Cas Ábalos

Els equilibris de Sumar amb la corrupció que esquitxa el PSOE

Díaz ataca Ábalos però tanca files amb Sánchez: "Hi ha govern de coalició per a estona"

MadridA diferència de Podem, que ha passat a l'atac contra el PSOE amb el cas Ábalos, Sumar fa equilibris per distanciar-se de la corrupció que esquitxa el seu soci de coalició sense deixar de fer front comú amb el partit amb qui ha de continuar governant. La llibertat del partit lila ara que ja no forma part de l'executiu espanyol contrasta amb la prudència dels dirigents de Sumar. El que pot ser també una oportunitat per esgarrapar electors del principal partit del bloc progressista, es pot girar en contra dels de Yolanda Díaz perquè el seu projecte depèn de la continuïtat de Pedro Sánchez. D'aquí que la vicepresidenta segona del govern espanyol hagi censurat el comportament de l'exministre de Transports però no hagi estès la condemna als socialistes.

Inscriu-te a la newsletter 'I tu més'...però qui dona explicacions?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa aquest dijous al ministeri de Treball, que comparteix edifici amb el que encapçalava José Luis Ábalos a l'inici de la pandèmia, Díaz va fer un al·legat contra "la xacra de la corrupció". "¿Es poden imaginar com em sento pensant que aquí al costat hi havia gent que mentre nosaltres ens jugàvem la vida [...] estava robant?", va plantejar, tot defensant, com ja fa mesos que fa el seu partit, adoptar nous mecanismes per prevenir aquestes pràctiques. Ara bé, Díaz va advertir que tampoc en faria sang. "No faré més valoració que aquesta. Crec que és suficient", va continuar.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta valoració de Díaz va arribar l'endemà que la líder de Podem, Ione Belarra, utilitzés una argumentació similar durant la sessió de control al Congrés. "M'indigna profundament que mentre algunes estàvem intentant introduir la congelació de preus del lloguer a l'escut social hi hagués gent del seu govern ficant la mà a la caixa", li va dir a Sánchez. Díaz, per la seva banda, va reivindicar que durant el mateix període ella estava habilitant el mecanisme dels ERTO. Ara bé, Belarra va afegir un dard al president espanyol: "Ser d'esquerres és deixar enrere d'una vegada per totes la corrupció", va advertir.

Cargando
No hay anuncios

Salvar el soldat Sánchez?

A Sumar diuen no voler fer-li el joc al PP, que va a totes contra Sánchez amb aquesta qüestió. De fet, la vicepresidenta segona va augurar que la querella que han presentat els d'Alberto Núñez Feijóo contra el PSOE "està condemnada al fracàs". "Hi ha govern progressista per a estona", va advertir Díaz, que va aconsellar al PP "tornar al seu presumpte gir social i posar-se a treballar pel bé del país". La decisió d'acudir als tribunals quan no hi ha indicis sòlids que al PSOE n'estiguessin al cas demostra, a parer seu, que als populars "no els queda res més".

Cargando
No hay anuncios

Podem, que com Díaz formava part del consell de ministres quan Ábalos va cometre les presumptes irregularitats, ho veu d'una altra manera. Segons el partit lila, és "poc creïble" que el president del govern espanyol desconegués el comportament de qui va ser la seva "mà dreta". Com a mínim, segons va dir aquest dilluns la formació lila, caldrien més explicacions de Sánchez, i si la investigació judicial demostra que Ábalos va participar de la trama, assumpció de responsabilitats al "màxim nivell" dins del PSOE. Dos dies més tard, l'exministra d'Igualtat Irene Montero va fer un pas més i va exigir a Sánchez que es faci responsable de tornar "cada euro públic" robat.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, es va desmarcar dilluns de les peticions de Podem, va dir que considera suficients les explicacions que els va donar Sánchez en el si del govern espanyol i va insistir a desvincular el cas Ábalos de l'actual coalició. I des del Congrés, Íñigo Errejón va reiterar dijous que la querella del PP no té fonament i no compromet el futur de l'executiu PSOE-Sumar. En paral·lel, en declaracions abans d'una reunió del grup parlamentari a la cambra baixa amb presència de Díaz, Errejón va dir que "les qüestions del PSOE les ha de respondre al PSOE" i va demanar "no tornar al fang del bipartidisme".