ENTREVISTA

Mertxe Aizpurua: “D’aquí poc s’obrirà a Madrid el debat sobre el dret a decidir”

Portaveu d’EH Bildu al congrés

Mertxe Aizpurua: “D’aquí poc s’obrirà a Madrid el debat sobre el dret a decidir”
Mariona Ferrer I Fornells
01/01/2021
3 min

MadridÉs la cara més visible del partit revelació el 2020 al Congrés: EH Bildu. Amb cinc escons, un menys que el PNB, els abertzales han aconseguit convertir-se en una força clau per a les majories a la cambra en una estratègia coordinada amb ERC. Amb una llarga trajectòria de periodista -va dirigir l’extint Egin i va ser cofundadora i directora de Gara -, Mertxe Aizpurua (Usurbil, Guipúscoa, 1960) va estrenar-se l’abril del 2019 en la política estatal. Tenir per primer cop grup parlamentari propi ha donat a EH Bildu una visibilitat inaudita, però també un context en què veuen una “finestra d’oportunitat” que volen mantenir oberta fins al final de la legislatura de Pedro Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿El 2020 ha sigut el gran any d’EH Bildu a Madrid?

Ho ha sigut i n’estem satisfets. La conjuntura ha donat referencialitat a tots els grups independentistes gràcies a la nova situació, que exigia al govern arribar a acords amb partits que no fossin de la dreta. Hem aprofitat bé la situació per aconseguir els nostres objectius -l’agenda social, el tema territorial i avançar en la solució dels presos bascos-, que tenim molt clars, encara que sigui a poc a poc.

Pablo Iglesias deia que ja formen part, juntament amb ERC, de la direcció de l’Estat.

No, jo crec que això és una espècie d’abraçada de l’ós, perquè no és cert. Ni nosaltres ni ERC som direcció de l’estat espanyol ni hi aspirem perquè el que volem és un estat propi. Sí que és cert que durant aquest parèntesi hem d’aprofitar les sinergies per intentar que es democratitzi un estat que durant anys s’ha formulat i ha viscut en una situació que no era real. Crec que ara estan caient força màscares i antifaços de gent, partits i mitjans de comunicació, i que hi està havent un canvi de posicionament: és impossible amagar el que està passant, com amb la casa reial i amb els militars.

¿Aquesta descomposició podria arribar més d’hora que tard?

Comença a haver-hi mostres de la caiguda del règim del 78. Les forces de la dreta s’estan refugiant en els aparells de l’Estat que encara controlen. El poder legislatiu se’ls ha escapat de les mans. Amb Podem ja es quedaven sense opcions. La irrupció de Vox, que prové del PP, no és més que una demostració que veuen que estan perdent un poder al qual s’aferren amb dents i ungles. Perquè el règim del 78 significa el favoritisme total cap a les seves opcions guanyadores encara que no guanyin. No és casualitat el que està passant en l’aparell judicial, amb la sentència per obligar a fer el 25% de les classes en castellà, com tampoc la reobertura del cas Bateragune o les cartes gravíssimes dels militars.

I en aquest camí, ¿EH Bildu seguirà facilitant la vida del govern de coalició espanyol encara que sigui amb poques contrapartides?

Sobre les contrapartides... Si bé hi ha coses que no s’expliciten, crec que el més important és que amb l’acció conjunta amb ERC hem aconseguit tancar el pas a la dreta, que és al que ens havíem compromès. Però el risc hi segueix sent: Ciutadans pot entrar a jugar la partida en qualsevol moment si el PSOE vol. Ara caldrà veure què passa a les eleccions catalanes. Nosaltres seguirem mantenint la finestra d’oportunitat. Si les coses no canvien, queden tres anys més de legislatura i cal que hi hagi avenços en la democratització de l’Estat.

¿Hi ha algun avenç possible en el debat territorial?

Crec que d’aquí poc, un cop passin les catalanes, el tema de la territorialitat i la plurinacionalitat de l’Estat es posarà sobre la taula perquè no hi ha solució democràtica al problema de les nacions sense estat que no sigui un reconeixement democràtic de la plurinacionalitat i el dret a decidir. La solució passa per les urnes, i serà pactada en el millor dels casos o vindrà de la mà de les grans majories favorables a la independència que s’articulin. Fins que no s’arregli el problema territorial, Espanya no serà un estat democràtic.

Com i quan s’obrirà aquesta via? S’han coordinat amb ERC?

Parlo del 14-F com a parèntesi. Crec que després, en cosa d’un mes o dos, es posarà sobre la taula. Nosaltres estarem amb les forces sobiranistes que vulguin sumar-s’hi, perquè la unió fa la força a Madrid i tenim l’obligació de fer decantar aquest govern. Sánchez haurà d’escollir si respon o no a la pressió que s’està exercint des de la resta de poders de l’Estat, perquè cal donar una resposta clara.

¿EH Bildu està intentant emular l’estratègia negociadora del PNB?

En cap cas. EH Bildu ha posat fi a l’hegemonia del PNB a Madrid al tenir grup propi al Congrés. Un cop aquí, les agendes no tenen res a veure en la majoria de coses. En la defensa del dret a decidir el PNB podria fer una tasca encomiable, però haver-se convertit en nexe de governs el condiciona perquè s’està nodrint de vots no sobiranistes.

stats