Els entrebancs que posen en perill la investidura de Sánchez

Sobre les negociacions entre l’independentisme i el PSOE per a la llei d’amnistia sobrevolen diverses variables que poden complicar les converses

4 min
La comissió negociadora del PSOE per la investidura de Pedro Sánchez, en una reunió a Ferraz

Madrid / BarcelonaMentre Pedro Sánchez ha hagut de redoblar la seva agenda internacional –ahir va participar en una cimera sobre la guerra entre Israel i Hamàs al Caire–, les negociacions entre el PSOE i l’independentisme continuen, no sense alguns entrebancs que les compliquen. Repassem els principals d'aquests entrebancs.

Pugna Junts-ERC

El referèndum va tensar la relació i va incomodar el PSOE

Junts i ERC negocien per separat amb el PSOE, no hi ha coordinació. La prova que la batalla eterna entre els dos partits –amb la mirada posada ara en les pròximes eleccions catalanes– està incidint en les converses per a la investidura de Sánchez va ser la proposta de resolució que van aprovar al Parlament fa poques setmanes, en què després d’una negociació tensa tots dos partits es comprometien a condicionar la investidura a “treballar” per acordar un referèndum. Un gest que va molestar el PSOE. Als socialistes també els va incomodar que el president, Pere Aragonès, anés al Senat a defensar l’amnistia, en un intent de sobresortir en unes negociacions en què Junts té tots els focus. 

Consell de la República

Els inscrits voten si promouen el bloqueig de la investidura

Carles Puigdemont, encara com a màxim representant de Junts, és qui pilota les negociacions amb el PSOE. L’expresident de la Generalitat és també president del Consell de la República, l’ens que aquesta setmana ha obert una votació perquè les seves bases es posicionin sobre aquesta qüestió: si promouen el bloqueig de la investidura o no. Les votacions s'acabaran dilluns, 23 d’octubre. Els principals representants de l’organisme, com l’eurodiputat Toni Comín, han anat repetint en els últims dies que la votació no és vinculant, però el resultat que en surti pot influir en la posició de Carles Puigdemont. 

La unilateralitat

La justificació de l’amnistia és una de les peces més delicades

La llei d’amnistia està assumida per les dues bandes, però els motius que la justifiquen és una de les peces més delicades del tauler: per al PSOE, l’oblit judicial del Procés és un pas més en la pacificació del conflicte i una garantia per a la convivència que, consideren, s’ha guanyat amb els indults. Per tant, sota aquesta premissa és imprescindible un compromís de no tornar a promoure la unilateralitat. En canvi des de Junts no estan disposats a assumir aquesta renúncia i consideren que l'amnistia és un pas més per seguir el Procés: de fet, la setmana passada la insistència dels socialistes a aparcar la via unilateral ja va causar malestar a Waterloo. Trobar una manera d'encaixar aquestes dues visions a través de la via pactada i que totes dues parts ho puguin explicar al seu electorat és un dels principals reptes de l’amnistia. També Esquerra veu l'amnistia com un pas cap a l'autodeterminació. El president, Pere Aragonès, ha volgut reivindicar-se aquesta setmana amb la via de l’acord de claredat –que no vol vincular a la investidura– i es referma en una consulta pactada de la qual els republicans volen que se'n pugui parlar a la taula de diàleg.

El mediador

Junts insisteix en un sistema de verificació dels acords

Una de les condicions de Puigdemont per negociar va ser establir un mecanisme per verificar els acords que vol que inclogui un perfil internacional. El PSOE estaria disposat a una mena de comissió de seguiment. Les garanties de compliment –pagar per avançat, en llenguatge del líder de Junts– és una de les dificultats. De fet, l’amnistia com a molt es podria registrar al Congrés abans de la investidura, però no aprovar-se, cosa que havia reclamat d'entrada l'expresident de la Generalitat.  

Rodalies

La carpeta econòmica també inclou corregir el dèficit fiscal 

El traspàs integral de Rodalies i corregir el dèficit fiscal són dues de les tres potes que reclama ERC al PSOE i que representarien un fruit tangible del seu poder negociador. Ara bé, la prioritat és l’amnistia, tot i que no volen deixar en un segon pla la carpeta econòmica. La lluita per les competències del servei ferroviari és llarga i fonts republicanes admeten que és un dels reptes més complexos per a la investidura.

El català a la UE

El 15 de novembre és l’última oportunitat per a l’oficialitat

Que el català fos oficial a la Unió Europea va ser una de les condicions que l’independentisme va posar per fer Francina Armengol presidenta del Congrés. Ara bé, també van exigir que aquest compromís es materialitzés abans de la investidura i de moment aquesta qüestió continua encallada. El 15 de novembre serà l’última oportunitat, ja que el govern espanyol no va incloure la votació en la reunió al Consell d’Assumptes Generals de dimarts que ve. Aquests últims dies el Govern ha intensificat els contactes amb representants dels estats membres per convèncer-los i els ha enviat, per exemple, tots els arguments a favor de l’oficialitat.

La pressió de la dreta

El PP agita el carrer i la vella guàrdia del PSOE alça la veu

Sánchez avança en l’amnistia davant la indignació del PP, que està promovent diversos actes al carrer en contra –avui mateix n’hi ha un a Toledo–, i l'oposició d'algunes veus del PSOE, liderades per l’expresident Felipe González i el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page. Això podria fer descarrilar les converses? Sánchez està relligant el partit internament perquè assumeixi que cal fer aquest pas i des del PSOE es mostren convençuts que no hi haurà fractura interna.

stats