Espanyolisme

Les entitats fantasma que engreixen l'espanyolisme a Catalunya

Les associacions més consolidades lamenten que no hi hagi un "Òmnium constitucionalista"

La manifestació espanyolista contra l’amnistia del 2023. MANOLO GARCÍA
Act. fa 0 min
3 min

BarcelonaUn reguitzell d'entitats minoritàries o sense pes real abunden dins l'espanyolisme a Catalunya. És habitual que en algunes manifestacions unionistes hi hagi més d'un centenar o fins i tot més de dos centenars d'entitats adherides, però n'hi ha moltes que són associacions fantasma que engreixen el moviment sense tenir cap mena d'incidència. Algunes com Regeneración Democrática, España Generosa, Barcelona Via Fora o Alternativa Ciudadana Progresista existeixen formalment, però en realitat estan mortes. D'altres no poden fer res per si mateixes i en necessiten d'altres, amb perfils idèntics, per tenir activitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una circumstància que admeten totes les entitats espanyolistes consultades. El president de Convivencia Cívica Catalana, Ángel Escolano, que també ostenta la màxima representació de la coordinadora Cataluña Suma –convocant de la manifestació del 12-O–, assegura a l'ARA que han fet "molta neteja" i que s'han carregat centenars d’entitats, tot i que ell fa servir la paraula "fusionar". Ho han fet a través de Cataluña Suma, tot i que admet que encara perdura el problema de gent que vol anar pel seu aire tot i ser quatre gats. "Si n’hi ha alguna moribunda, l’aniquilem, tenim com a requisit un mínim de 50 socis", comenta, per afegir que han suprimit més de cent entitats relacionades amb la imaginària Tabàrnia, "moltes d'elles unipersonals" per cada zona, i ara només n'hi ha tres que agrupen unes dues mil afiliacions en total, segons explica a aquest diari.

"Hi ha molts galls i gent que vol un xiringuito", afegeix Javier Megino, el líder d'Espanya i Catalans, una entitat promotora de Cataluña Suma. En el mateix sentit s'expressa la presidenta d'Asamblea por una Escuela Bilingüe, Ana Losada: "És un problema del constitucionalisme, no ho podem negar", lamenta. Així, explica que Societat Civil Catalana va néixer per ser "el paraigua d'entitats minúscules sense força" per catapultar-se i que en la primera etapa "es va aconseguir", "però arran de la crisi [que va patir l'entitat] del 2018 molta gent en va sortir" i "llavors les associacionetes [sic] sorgeixen de nou". Per això, es plany pel fet que no existeixi un "Òmnium constitucionalista" i per una situació que perdura. Altres fonts coneixedores d'aquest univers de pseudoentitats afegeixen que "de vegades hi ha adhesions a convocatòries d'entitats que no se sap ni qui són".

Precisament, Societat Civil Catalana continua intentant ser aquest paper de referència d'entitats cercant la transversalitat, segons fonts consultades, malgrat que el context no és el del 2017. El mateix Escolano constata que hi va haver creació d'entitats d'aquest món els anys 80, als 90 amb la immersió lingüística i sobretot el 2017 arran del Procés, però que ara moltes s'han difuminat. Megino també admet que hi ha "moltes associacions minúscules" i que "en caldria poques i grans". "No sé fins a quin punt val la pena associacions amb tres afiliats", subratlla.

Univers complex

Entitats aparentment amb poca vida, com Plataforma la Silenciosa col·laboren amb altres, sobretot en campanyes comunicatives. Docents Lliures, d'altra banda, comparteixen espai amb Asamblea por una Escuela Bilingüe. Després hi ha duplicitats com una Asociación de Profesores por el Bilingüismo sense activitat aparent. Un altre supòsit són les que originen una multiplicitat d'organitzacions, com Aixeca't Levántate, que té diverses entitats sectorials adherides (de metges, d'advocats, etc.). Alhora, també n'hi ha d'antigues que han perdut pes, com Asociación por la Tolerancia, i d'altres de municipals, com per exemple contra la immersió lingüística a determinats pobles i ciutats.

Una Hispanitat dividida

Per primer cop, ni Societat Civil Catalana ni Asamblea por una Escuela Bilingüe ni Impulso Ciudadano participaran en la manifestació del 12 d'octubre organitzada per Cataluña Suma ni tan sols hi instal·laran carpa. I això es produeix per discrepàncies polítiques, segons ha pogut saber l'ARA. En concret, no acaba d'agradar en general el tarannà dels discursos "massa negatius" de la convocatòria i fins i tot diverses fonts apunten a certa "apropiació" de Vox, que el 2023 ja es va veure que va dominar la mobilització en assistents. Fonts de Societat Civil Catalana ja van explicar a l'ARA que no creuen que ara sigui un moment de manifestacions, sinó de vigilància al Govern i d'intentar influir-hi. Des de l'organització de la manifestació recalquen que tenen clar que "cal celebrar la Hispanitat i manifestar-se" i neguen cap mena de proximitat especial amb Vox, sinó que aposten per la transversalitat.

stats