Les entitats exigeixen obrir ja la via unilateral
L'AMI, Òmnium i ANC convoquen una reunió conjunta per encarar la nova fase després del 'no' de Rajoy a negociar una consulta
BarcelonaEl sobiranisme entra en una nova fase. Després de tocar fons per Setmana Santa per la crisi entre el Partit Demòcrata i ERC, les formacions polítiques i les entitats es van conjurar per marcar un calendari clar fins al mes de setembre i avançar de manera coordinada cap a l’últim tram del Procés. Avui el moviment independentista escenificarà un pas més del camí cap a la consulta de la tardor: les entitats declararan el final d’una etapa de reivindicació del referèndum pactat per inaugurar el rumb cap a la votació unilateral en el marc del “referèndum o referèndum” que el president, Carles Puigdemont, va prometre en el debat de la qüestió de confiança.
Per primera vegada, les direccions de les principals entitats sobiranistes -ANC, Òmnium i AMI- es reuneixen aquest matí per abordar el nou moment polític i fer una petició solemne al Govern: demanaran que concreti ja la data i la pregunta del referèndum, segons asseguren diverses fonts a l’ARA.
Què ha canviat respecte a la setmana passada? Les mateixes fonts afirmen que després del no del president espanyol, Mariano Rajoy, a negociar una consulta acordada, malgrat que fos previsible, s’obre un nou escenari. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, juntament amb el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, ja van anar a Madrid a explicar la voluntat de negociar la consulta i la Moncloa hi ha tancat la porta. A parer de les entitats, s’ha acabat l’etapa d’abanderar el referèndum pactat per encarrilar la via no acordada, que comportarà una escalada de tensió entre la Generalitat i el govern espanyol. Tal com ha passat en l’última setmana, s’apujarà el to: des de Madrid han assegurat que impedirien que hi hagués urnes al carrer i des de Barcelona s’han refermat en la celebració del referèndum.
Les entitats han convocat una roda de premsa avui a les 12 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, on exposaran les seves conclusions sobre el moment polític. La petició arribarà després que la CUP també enviés dijous una carta al president, signada per tot el grup parlamentari, en què exigia ja la data i la pregunta del referèndum. De fet, des que van aprovar els pressupostos del 2017 al març, els cupaires han pressionat l’executiu perquè posi rumb a la consulta unilateral amb l’anunci de la data i la pregunta.
El consens del Pacte Nacional
Així doncs, els actors del Procés s’alineen ara per avançar -dilluns hi ha les executives dels partits, que també poden abordar aquesta qüestió- en el camí previst. Fonts governamentals, però, asseguren que, malgrat que hi pugui haver noves exigències, el Govern manté el seu compromís de posar data i pregunta abans de les vacances.
El repte que té ara l’independentisme un cop activada la nova fase és mantenir els comuns en el consens del referèndum. L’espai polític que lidera Xavier Domènech decidirà al juliol si dona suport o no a la via unilateral. El paraigua que fins ara compartien, el Pacte Nacional -coordinat per l’exsocialista Joan Ignasi Elena i que va recollir 500.000 adhesions-, s’havia limitat a donar suport a la consulta pactada, sense abordar quin seria el seu paper quan Madrid reiterés el cop de porta. Si la via unilateral pren embranzida, el consens es pot esberlar. Fonts del Pacte defugen pronunciar-se sobre com es posicionaran, però avancen que hi ha pendent una trobada on les entitats decidiran el seu futur.
Com si fos una partida d’escacs, paral·lelament a la resposta que tingui el Pacte Nacional, l’Estat també mourà fitxa quan el Govern faci passos evidents cap al referèndum unilateral i anunciï la data i la pregunta malgrat la prohibició del Tribunal Constitucional de fer la consulta. ¿Actuarà preventivament la Moncloa per liquidar qualsevol possibilitat que hi hagi urnes al setembre? ¿O es mantindrà a l’espera fins que hi hagi una convocatòria formal? La contundència de la resposta que pugui donar el govern espanyol als passos de la Generalitat inquieta el sobiranisme, ja que pot alterar els moviments que es facin des de la plaça Sant Jaume. El Govern vol controlar els temps del Procés per garantir que cap trava frenarà el referèndum.