Política30/03/2017

Fachin desafia Iglesias i trenca l’acord amb els comuns

El líder català de Podem retira la llista i no participarà en el partit

Jordi Mumbrú / Mariona Ferrer
i Jordi Mumbrú / Mariona Ferrer

Barcelona / MadridNomés una setmana. Això és el que ha durat la calma dins del nou partit que intenta crear l’esquerra catalana. L’acord que dimarts passat va tancar Podem amb el nou partit d’Ada Colau ja és paper mullat, després que la formació lila anunciés ahir al vespre que es retira de la confluència. Al matí, amb una piulada a Twitter, ja van advertir que l’acord s’havia complicat: “Malgrat tots els nostres esforços, les condicions perquè participem a l’assemblea del 8 d’abril no es donen. En breu més informació”.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els militants de tots els partits implicats (Barcelona en Comú, Podem, ICV, EUiA i Equo) fa mesos que treballen per l’acord i ahir es van quedar amb un pam de nas. Durant tot el dia es van mantenir les negociacions i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va arribar a assegurar que era “optimista” i que creia que es podria arribar de nou a un acord. El líder del partit lila va parlar per telèfon tant amb Xavier Domènech (l’arquitecte de la confluència) com amb Fachin per intentar desbloquejar el conflicte. Tot i que les negociacions eren complexes i contra rellotge, perquè les votacions comencen dissabte i s’acaben el 8 d’abril, els comuns compartien l’optimisme d’Iglesias. Durant aquest procés de negociació, Fachin ja ha fet diferents amenaces similars que s’havien acabat solucionant per la mediació del líder. Però ahir les pressions d’Iglesias per forçar un acord no van sorgir efecte. Fachin ha acabat estripant les cartes.

Cargando
No hay anuncios

La decisió de Fachin dinamita el somni de la confluència amb tots els actors de l’esquerra alternativa. Les formacions seguiran negociant, però si el desafiament segueix endavant hauran de conformar-se amb la possibilitat d’una coalició electoral amb Podem. Això, o aconseguir que s’imposin els crítics de Fachin dins del partit lila. La també diputada al Parlament Jéssica Albiach ha presentat candidatura per tenir un lloc a l’executiva del nou partit. Ahir, després de l’anunci de retirada de Fachin, Albiach va confirmar que manté la candidatura, en què també hi ha Marc Bertomeu, secretari general a Barcelona de Podem.

El cop d’efecte de Fachin és també un desafiament a Pablo Iglesias, partidari de la confluència i responsable de l’acord que van firmar la setmana passada. Estripar ara aquell pacte s’entén com un repte a la ingerència del màxim líder del partit.

Cargando
No hay anuncios

Com escollir la nova executiva

El punt que enfronta des de fa setmanes la cúpula de Podem amb la resta de formacions és el criteri que s’ha de seguir per escollir les 32 persones que formaran l’executiva del nou partit. Podem exigia que tots els seus inscrits poguessin participar en la votació online sense haver de validar la seva identitat ni inscriure’s al nou partit. Finalment, i gràcies a la mediació d’Iglesias, es va acordar que per votar fos necessari “validar el DNI online o presencialment en el procés de registre o de votació”. Tots els partits van firmar el document, al qual ha tingut accés l’ARA. La qüestió que ha fet caure ara aquell pacte és com s’ha de validar el DNI.

Cargando
No hay anuncios

En una reunió celebrada dilluns, els partits de la confluència van exigir que per validar el DNI calgués presentar també algun rebut que demostrés que la persona resideix a Catalunya i, per tant, que té dret a vot. Segons fonts de la confluència, Fachin va considerar que aquesta condició era excessiva, va donar un cop de puny sobre la taula i va abandonar la trobada. Com que el debat és sobre el cens, la discussió és sobre qui té més pes per decidir l’executiva. Podem té 52.000 inscrits a Catalunya, però el mateix partit només en considera 34.000 com a “inscrits actius”, que són els que han participat en alguna votació durant l’últim any. La resta de partits no volen admetre un cens sense garantir-ne la seva validesa. Al vespre, Podem va enviar un comunicat en què denunciava altres aspectes, com que “el reglament de votació no ha sigut consensuat” o que “no s’ha ratificat el codi ètic”. Aspectes aparentment menors però que dinamiten la confluència.