Baròmetre del CEO

El PSC guanyaria les eleccions per davant d'ERC i podria arribar als 42 escons, segons el CEO

El PP es dispararia fins als 9-14 diputats, convertint-se en quarta força, i la majoria independentista estaria en risc

BarcelonaEl PSC agafa embranzida i s'imposaria a les urnes amb avantatge sobre ERC si ara mateix se celebressin eleccions a Catalunya, segons l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Després que en l'anterior enquesta, publicada a l'abril, es mantingués el frec a frec entre socialistes i republicans -tots dos partits tenen ara 33 diputats-, el sondeig publicat aquest dijous augura una forquilla d'entre 36 i 42 escons per als de Salvador Illa (una estimació de vot del 25-29%), enfront dels 31-37 que aconseguiria el partit d'Oriol Junqueras (19-23%). El baròmetre, realitzat entre el el 7 de juny i el 7 de juliol a través de 2.000 enquestes personals i domiciliàries, manté Junts en la tercera posició actual, tot i que perdria com a mínim cinc parlamentaris (ara en té 32) i obrindria una forquilla d'entre 22 i 27 escons (14-17%). Comptant que la CUP, ara emb 9 diputats, n'aconseguiria entre 8 i 12 (6 i el 8%), la majoria independentista al Parlament estaria en risc: agafant els millors pronòstics arribaria als 76 escons, dos més que ara. Però en el pitjor escenari es quedaria amb 61 escons i no assoliria la majoria abosluta (68).

Estimació d’escons al Parlament de Catalunya
Dades del juliol del 2022
Cargando
No hay anuncios

Una de les sorpreses del baròmetre és l'efecte del nou lideratge d'Alberto Núñez Feijóo sobre el PP a Catalunya, que segons l'enquesta passaria dels 3 parlamentaris de les últimes eleccions fins als 9-14 (7-10%) i es convertiria en la quarta força a la cambra (ara és l'última i està al grup mixt). El gran damnificat d'aquest ascens seria Vox, que passaria dels 11 actuals a una forquilla d'entre 8 i 4 (4-6%). El els comuns, actualment amb 8 parlamentaris, com a mínim perdrien un diputat i, per la fraja baixa, es podrien quedar amb quatre (4-6%), mentre que Ciutadans es mantindria amb els 6 escons actuals o accentuaria encara més el seu declivi amb una caiguda que, en el pitjor escenari, podria deixar els taronges amb tan sols 3 representants (4-6%).

Cargando
No hay anuncios

Pel què fa al Congrés dels Diputats, el PSC, que en les eleccions del 2019 va obtenir 12 diputats, ara estaria en una forquilla d'entre 15 i 13 i podria fer el sorpasso a Esquerra, que passaria de 13 parlamentaris a Madrid a entre 11 i 14. Junts es mantindria amb vuit diputats o podria caure fins als 6, els comuns n'aconseguirien entre 4 i 6 (en tenen 7), el PP entre 3 i 6 (2), la CUP entre 2 i 4 (2), Vox entre 1 i 3 (2) i Cs podria mantenir els dos actuals o quedar-se sense representació.

Junqueras continua sent el líder més ben valorat

En l'apartat de valoració dels líders polítics no hi ha sorpreses: el líder d'ERC, Oriol Junqueras, continua sent el més ben valorat i l'únic que aprova. Això sí, ho fa amb un 5,1. Entre els suspesos, els que estan més a prop de l'aprovat són el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb un 4,8, i tot seguit Jaume Asens (comuns), amb un 4,6, i la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, amb la mateixa nota. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, obté un 4,4 i l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont un 3,9. A la part baixa de la taula hi ha el líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, amb un 1,8, i el dirigent de Vox Ignacio Garriga, amb un 2. Els més ben valorats per la seva parròquia són Puigdemont –els votants de Junts li posen un 7,7– i Junqueras –els electors republicans el valoren amb un 7,5–. L'expresident i el líder d'ERC també són els polítics més coneguts: el 98% dels enquestats saben qui és Puigdemont i el 95% coneixen Junqueras.

Cargando
No hay anuncios

El 'sí' a la independència, al seu mínim en vuit anys

La pujada del PSC i el PP que augura Centre d'Estudis d'Opinió va en paral·lel a la caiguda del suport a la independència: el baròmetre d'aquest juliol ha detectat la xifra més baixa des que l'any 2015 es va començar a preguntar-ho, un 41% dels enquestats són favorables a la independència i un 52% en són contraris. Aquest és un mínim històric que fins ara només s'havia registrat el juny del 2017. En el sondeig de l'abril d'aquest any, els que deien a l'estat propi eren el 44% i els que defensaven quedar-se a Espanya un 48%. És cert que en una enquesta òmnibus del CEO del passat desembre les xifres eren calcades a les actuals, però llavors no només es va preguntar a les persones amb dret a vot i això va fer que els resultats fossin diferents dels d'un baròmetre.

Cargando
No hay anuncios
Evolució del suport a la independència el juliol del 2022
En percentatge. La dada del desembre del 2021 és d'Òmnibus i no del Baròmetre

Quan la pregunta té quatre opcions –independència, federalisme, autonomisme o regionalisme– i per tant no és de o no, la independència continua sent la via preferida dels enquestats, amb un 34% de suport. Ara bé, aquesta també és la xifra més baixa que s'ha comptabilitzat en els últims anys. En canvi, la de mantenir-se com una comunitat autònoma, amb el 30% de persones favorables, assoleix un dels seus màxims històrics.

Cargando
No hay anuncios

Segons el baròmetre, tant en el sector independentista com en el constitucionalista predomina la preferència per la via pactada a l'hora de resoldre el conflicte polític. De fet, només l'11% dels independentistes defensen la via unilateral. I aquests tampoc són majoria a la CUP o a Junts: a la formació de Laura Borràs els unilateralistes representen el 37% –el 43% estan a favor de la via pactada– i entre els anticapitalistes només el 32% voldrien aplicar la via unilateral –el 54% són partidaris d'una solució pactada–. A Esquerra encara hi ha més partidaris d'aquesta última opció, ja que el 59% opta pel pacte i el 14% per la unilateralitat.