Demoscòpia

Els catalans ja no creuen que els immigrants els prenen la feina

L'enquesta de l'ICPS apunta que s'han canviat les crítiques de caràcter econòmic per les de caràcter cultural

BarcelonaCatalunya ha arribat als 8 milions d'habitants aquest 2024, amb un percentatge de població nascuda a l'estranger que s'aproxima al 17%. El 1992 hi havia 6 milions de persones i els estrangers representaven menys del 3%. El context és tan diferent que la mateixa pregunta formulada fa 30 anys provoca respostes ben diferents. L'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) ha preguntat als catalans per què creuen que hi ha persones que no accepten els immigrants. Un 34,8% opinen que això passa "perquè no accepten els nostres costums", gairebé el triple dels que apuntaven a aquesta hipòtesi ara fa tres dècades. En canvi, si el 1992 hi havia un 55% d'enquestats que pensaven que els recels amb els immigrants tenien l'origen en temes econòmics ("perquè prenen la feina dels d'aquí"), avui només un 17,6% mantenen la mateixa tesi.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Creiem que hi ha un canvi de fons", ha explicat el director de l'ICPS, Oriol Bartomeus. "Ara estem en una crítica de caràcter cultural", ha apuntat. Altres causes de la no acceptació dels immigrants per part de la població catalana són: "perquè són pobres" (11,7%), "perquè només ve el pitjor" (11,3%) o "perquè tenen religions diferents" (10%).

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, Bartomeus ha indicat que, malgrat la suposada onada reaccionària que s'escampa pel món, les actituds que les enquestes recullen respecte als immigrants no són més negatives. Per exemple, creix l'acceptació a l'edificació d'una mesquita prop de casa de l'enquestat (el 2001 hi havia un 57% que hi estaven d'acord i avui el percentatge ha crescut fins al 73%), o a tenir un veí immigrant (del 86% al 96%).