Carles Puigdemont és el preferit pels catalans per ser president de la Generalitat, segons l'ICPS
Els votants d'ERC prefereixen tenir Oriol Junqueras de candidat a Pere Aragonès
BarcelonaD'aquí a un any s'acaba la legislatura catalana i els ciutadans tornaran a elegir president. Ni tan sols hi ha candidats sobre la taula, però les enquestes comencen a recollir les preferències dels catalans. Aquest dijous ha publicat la seva l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS), que situa Carles Puigdemont com a candidat preferit per presidir la Generalitat. Ho és per al 16,7% de la població, en un estudi que pronostica també la recuperació de JxCat respecte a altres enquestes. El director de l'ICPS adverteix, però, que la conjuntura en què es va fer l'enquesta (entre l'octubre i el novembre de l'any passat) pot condicionar els resultats, tenint en compte la importància que van tenir Junts i Puigdemont en les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez.
Els votants de JxCat són lògicament els més partidaris de fer tornar Puigdemont al Palau de la Generalitat. Un 66% el prefereixen per sobre de qualsevol altra persona. Només el 5% aposten, per exemple, pel secretari general del partit, Jordi Turull, i no hi ha cap votant de Junts que hagi pensat en Laura Borràs. També hi ha un 5% que pensen en Oriol Junqueras i un 3,5% en Pere Aragonès.
ERC és precisament un altre dels partits que han de definir el seu presidenciable. ¿Ho serà l'actual president del Govern, Pere Aragonès, o el president del partit, Oriol Junqueras? Ara per ara aquesta segona via no és possible, i que ho pugui ser depèn de l'amnistia. Els catalans situen Junqueras en segona posició (12,8%), tot i que continua sent el líder amb millor nota mitjana (un 4,7, per sobre del 4 de Puigdemont). Junqueras, a més, és el favorit per als votants del seu partit: un 34% el triarien a ell, mentre que Aragonès és l'escollit per al 17%, per darrere de Junqueras i també de Puigdemont, a qui els votants republicans trien en un 19%.
El tercer en discòrdia per als catalans és Salvador Illa (11,7%), que també supera Aragonès (7,3%). El primer secretari del PSC és el gran favorit a les enquestes, i per exemple l'últim Baròmetre del CEO veia com el PSC se situava amb grans expectatives de ser primera força en les pròximes eleccions. Un 42% dels votants socialistes el prefereixen a ell com a president de la Generalitat, un 8% escullen Junqueras, un 4% Aragonès i hi ha un 40% que no tenen una preferència concreta.
La pregunta que s'ha fet servir és oberta i, per tant, no hi havia un llistat de noms. De fet, el 36,5% dels enquestats ha preferit no triar-ne cap.
- <p>L'ICPS no cuina l'enquesta i, per tant, no es poden extreure conclusions sobre quin partit se situa per davant en les estimacions electorals. ERC és el primer en intenció directa de vot (la resposta directa dels enquestats) amb un 19,7%, seguida del PSC (16,4%) i JxCat (15,6%). Per què no es pot afirmar, doncs, que ERC guanyaria avui els comicis? Per diversos motius. El principal, perquè, a diferència d'ERC, tant el PSC com Junts estan infrarepresentats a l'enquesta. És a dir, hi ha menys votants d'aquests dos partits dels que teòricament hi hauria d'haver en funció dels resultats del 2021: sis punts en el cas dels socialistes i vuit en el dels juntaires.</p><p>Les conclusions que fa l'ICPS de l'enquesta són, de fet, contraintuïtius: els analistes consideren que "ni els indicadors electorals d'ERC ni els de valoració del Govern ni del president mostren robustesa". Per contra, apunten que els resultats de les eleccions generals han "repercutit positivament" tant en Junts com en el PSC.</p>
Un pacte amb l'Estat
Des de fa gairebé una dècada que l'ICPS pregunta pel final del Procés. Com creuen els catalans que acabarà? Fins a l'any passat la majoria pensava que simplement l'independentisme acabaria renunciant als seus objectius sense contrapartides. Això ha variat aquest any. Un 54% dels catalans pensa ara que el Procés acabarà en un pacte amb l'Estat, sense especificar-ne quin. Per la seva banda, el 27% continua opinant que tot plegat conclourà amb l'abandonament del projecte independentista i només el 5% creu que s'acabarà arribant a la independència de Catalunya.
Bartomeus també ha recomanat prudència a l'hora d'interpretar aquestes dades, especialment la dràstica pujada dels que opinen que la via negociada s'acabarà imposant, que el 2022 representaven un 42%. El context de negociació per la investidura de Sánchez –ha explicat– pot haver tingut una influència molt important que es pot anar diluint amb el pas dels mesos.
Pel que fa als desitjos dels ciutadans, no hi ha canvis rellevants des de fa alguns anys. Els partidaris del no a la independència se situen en el 52,5% i els del sí en un 39,5% quan la pregunta és binària. Quan, en canvi, la pregunta es formula demanant el model d'estat preferit, la independència (33,9%) ocupa la primera posició, seguida de l'Espanya autonòmica (29,3%), del model federal (20,6%) i de l'estat unitari sense autonomies (8,6%). Són els federalistes els que acaben decantant la balança cap al no quan es restringeixen les opcions de resposta: el 59% rebutgen la independència i el 29% la desitgen.
Fitxa tècnica
L'ICPS és un institut demoscòpic vinculat a la Diputació de Barcelona i a la UAB. Els seus sondejos d'opinió són anuals i, en el cas del 2023, de la recollida de dades es va encarregar l'empresa GESOP. El treball de camp es va fer entre el 31 d'octubre i el 20 de novembre a través de 1.200 entrevistes personals domiciliàries a la població de 18 anys o més amb nacionalitat espanyola. Per a un nivell de confiança del 95%, el marge d'error de l'enquesta és del 2,8%.