El català a Europa

El 70% dels ciutadans defensen que el català sigui oficial a Europa

El suport entre els catalanoparlants supera el 90%, segons el CEO

BarcelonaL'oficialitat del català ha arribat al cor de la Unió Europea. Els ministres d'Exteriors van decidir ajornar-ne la decisió en la reunió que ara fa uns dies van celebrar a Brussel·les, però el govern espanyol està decidit a fer servir la seva influència per aconseguir-ho –en pot dependre la investidura de Pedro Sánchez–. En la carpeta d'arguments a favor s'ha esgrimit la seva oficialitat a Espanya –ara, a més, es pot fer servir al Congrés de Diputats– i el nombre de parlants (10 milions). A més, a partir d'ara també s'hi podrà afegir el suport popular a la mesura, almenys a Catalunya. El 70% dels catalans defensen que la llengua catalana sigui oficial a Europa, tal com apunta l'enquesta que ha publicat aquest dijous el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO).

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El consens encara és més gran entre els catalanoparlants: més del 90% donen suport a aquesta mesura. Entre els castellanoparlants també hi ha majoria, tot i que amb percentatges inferiors. El 53% s'hi mostren partidaris i només el 26% la rebutgen (el 21% restant no responen a la pregunta).

Cargando
No hay anuncios

Per partits, són els votants de les forces sobiranistes els més favorables a l'oficialitat del català a Europa: el 99% dels de la CUP i Junts, i el 95% dels d'ERC. El 81% dels electors dels comuns també hi estan d'acord, i encara hi ha un 50% dels del PSC que se sumen a la proposta (el 22% hi estan en contra). Contra l'oficialitat del català s'han expressat públicament els representants de Cs, el PP i Vox, i els seus votants hi coincideixen. El 65% dels votants de Vox s'hi mostren contraris, així com el 45% dels del PP (un 36% hi estan a favor) i el 34% dels de Cs. Curiosament, entre els electors del partit taronja hi ha més partidaris de l'oficialitat del català (40%).

Cargando
No hay anuncios

Percepció de l'ús del català

Hi ha altres preguntes relacionades amb l'ús del català, per exemple, en l'àmbit judicial. Més enllà de l'evidència que la justícia és una de les administracions on més escasseja el català, el CEO pregunta als enquestats si creuen que el fet d'adreçar-se en català o bé per escrit o bé oralment als jutges tindria efectes en la decisió del tribunal. El 45% pensen que aquest fet no tindria cap efecte ni positiu ni negatiu, tot i que el 27%-28% creuen que els podria perjudicar.

Cargando
No hay anuncios

El català a la universitat és un altre dels debats recurrents. El 63% dels catalans creuen que els graus s'haurien d'impartir en català (el 43% en castellà i el 23% preferirien que fossin en anglès) i, en tot cas, hi ha un 53% que consideren que el català hauria de ser la llengua més freqüent (el 28% defensen que ho sigui el castellà).

Fitxa tècnica
  • <p>Les preguntes sobre el català formen part d'una enquesta molt més àmplia que el CEO va elaborar durant el mes de juliol. Es tracta dels estudis Òmnibus (se n'han fet dos en paral·lel, a partir de preguntes proposades pels diferents departaments de la Generalitat), amb la participació de 2.500 persones en cadascun, majoritàriament a través d'internet, seleccionades a partir del registre de població de Catalunya. Totes aquestes persones –majors de 16 anys i residents a Catalunya– havien estat seleccionades de forma aleatòria (formaven part de les 9.000 a qui el CEO va fer arribar una carta amb un codi QR i, posteriorment, un formulari en paper en cas que no haguessin accedit a l'enquesta en línia). Per ajustar la mostra, s'ha ponderat per sexe, edat, lloc de naixement, llengua primera, nivell d'estudis i tipologia de secció censal.</p>