En Comú Podem vol evidenciar les contradiccions socialistes
No confien que el PSC i el PSOE avalin el gir social que proposen
BarcelonaQuè passaria si el PSOE acordés amb Podem tota una sèrie de mesures socials per governar plegats i, en canvi, no cedís a acceptar un referèndum per a Catalunya? En Comú Podem (ECP) respon que el dret a decidir segueix sent una "prioritat" del seu projecte i que no s’han mogut "ni un mil·límetre" del que van defensar durant la campanya electoral. Si aquesta és una condició 'sine qua non' (o no) per fer Pedro Sánchez president és una qüestió, però, que fonts de la formació expliquen que s’hauria de sotmetre a la votació de les bases un cop tinguessin sobre la taula l’esbós d’una oferta global acordada amb el PSOE. Però és que, a hores d’ara, l’aliança catalana d’esquerres no creu que aquest escenari s’arribi a produir, perquè considera que ni tan sols el PSC avalarà el gir social que ells plantegen.
El guant que la formació d’Iglesias ha llançat als socialistes és un desafiament en tota regla. La supressió de les anomenades 'portes giratòries' –quan hi ha un bon grapat d’exdirigents en consells d’administració de grans empreses–, avalar la dació en pagament retroactiva o reivindicar que les entitats financeres retornin els diners que l’Estat els va prestar per ser rescatades són algunes de les propostes amb les quals Podem pretén deixar en evidència les contradiccions dels socialistes. "El PSC no ho acceptarà", afirmen.
El partit que lidera Miquel Iceta és, per a En Comú Podem, el que podria desencallar la situació si actués al marge de les directrius marcades pel PSOE. "No poden seguir en una posició que els deixa alineats amb el PP i Ciutadans", explica un dirigent d’ECP que afegeix que està realment "sorprès que el PSOE tingui una visió tan centralista i jacobina". Xavier Domènech ha apel·lat en diverses ocasions als socialistes catalans i, de fet, es va reunir amb Iceta i li va demanar suport a l’hora d’aconseguir un grup propi al Congrés. Ell, però, el va remetre a negociar amb el PSOE. Finalment, la confluència d’esquerres s’ha hagut de resignar a quedar-se'n sense i conformar-se a tenir veu pròpia dins del grup d’Iglesias.
Si veuen difícil, doncs, arribar a un acord satisfactori en matèria social, més complicada és encara una entesa entre Podem i Pedro Sánchez perquè els catalans puguin celebrar un referèndum. En Comú Podem admet que no sigui una línia vermella per seure a negociar i que, en tot cas, és el PSOE qui fixa límits per encarar el diàleg. Insisteix, però, que en cap cas renunciarà a seguir-lo reivindicant com la solució que avalen el 80% dels catalans.
El desafiament del referèndum
"El referèndum és una condició. Si el PSOE el rebutja l’emplacem a dir quina és la seva alternativa davant la situació d’esgotament de l’estat autonòmic", asseguren fonts de la confluència, que insisteixen que a Catalunya es va votar en "clau de gir social i sobiranista", i que si això no agrada al PSOE haurà d’explicar per què. "S’amaguen darrere de la retòrica federalista quan en realitat tenen el mateix model de país que el PP", sentencien. Els socis d’Ada Colau entenen, doncs, que la pilota és ara a la teulada d’un PSOE que s’ha de retratar públicament. I també d’un PSC que, podent tenir la clau del pany, calla i espera.