En Comú Podem defensa que els DNI tinguin "un reconeixement de la plurinacionalitat"
Xavier Domènech assegura que amb el document presentat per Podem, ERC i DiLL poden donar suport "actiu o passiu" a un govern del PSOE i Podem
BarcelonaLa convocatòria del referèndum ha de ser "imprescindible". Amb aquesta condició per arribar a un acord de govern amb el PSOE que Podem ha inclòs en la seva contraproposta, la confluència d'esquerres En Comú Podem veu blindada una de les seves propostes estrella, amb la qual va guanyar les eleccions del 20-D. I és que en la primera proposta que va llançar el líder de Podem, Pablo Iglesias, als socialistes, la demanda del referèndum, no va quedar justament tan clara com a condició 'sine qua non' per arribar a un acord amb Pedro Sánchez, un fet que va obligar Xavier Domènech a reiterar que en cap cas la reivindicació de consultar els catalans havia deixat de ser una prioritat. Ara, però, el líder d'En Comú Podem ha desgranat altres aspectes del document negociador per caminar cap a un reconeixement plurinacional de l'Estat, com ara que als DNI i els passaports hi hagi "un reconeixement de les plurinacionalitats".
"Promoure elements simbòlics que facilitin el reconeixement de la plurinacionalitat de l'Estat en documents oficials", diu el document presentat per Iglesias per negociar amb el PSOE. Més enllà dels DNI i els passaports, segons ha pogut saber l'ARA, aquest reconeixement de la plurinacionalitat que s'hauria de negociar amb els socialistes també s'hauria de fer extensiu a les matrícules de cotxes o a les seleccions esportives. Es tracta d'una proposta arriscada tenint en compte que els socialistes no reconeixen Catalunya com a nació.
Segons Domènech, el ministeri de la Plurinacionalitat que proposa Podem ha de garantir no només la celebració d'un referèndum a Catalunya sinó un "tracte igualitari" entre les diferents nacions, el "blindatge dels drets culturals i lingüístics", el "blindatge competencial" de les comunitats i la construcció, en definitiva, d'un nou model territorial.
Bastir una "alternativa real"
Domènech ha lamentat que fins ara el PSOE hagi plantejat el debat en termes "tàctics" per aconseguir la investidura i no com un acord per apuntalar una "alternativa real" de govern. A més, ha recordat que el document que el PSOE va posar sobre la taula per negociar està ple "d'ambigüitats", en què només queda clar que Pedro Sánchez seria president. Amb tot, ha celebrat que el referèndum ja no sigui "una línia vermella" dels socialistes per seure a negociar i ha advertit que l'alternativa a un pacte amb Podem és una "gran coalició" amb el PP o bé governar en solitari amb 90 diputats. De fet, el PSC, tot i que manté el 'no' al referèndum, ha considerat que el text d'Iglesias era un bon punt de partida per començar a negociar. Més dura ha estat la reacció del PSOE, que ha renegat ràpidament de la proposta del referèndum. Domènech, però, ha afirmat que l'important és què diran els socialistes demà i no les reaccions que s'han tingut en calent.
En tot cas, Domènech ha estès la mà a "obrir el meló" del debat de la Constitució, la gran reivindicació que fan els socialistes, i que aquesta sigui referendada per tots els ciutadans de l'estat espanyol. "No pot ser que una minoria ho bloquegi", ha dit en referència al PP.
El líder d'En Comú Podem ha explicat que amb el document que han posat sobre la taula consideren que ERC –amb qui ha dit que han parlat ja diverses vegades– i Democràcia i Llibertat podrien donar suport "actiu o passiu" a un pacte de govern entre PSOE i Podem basat en aquests termes.