Embarguen 250.000 euros dels comptes de l'ANC per la multa per la 'gigaenquesta' prèvia al 9-N
El president de l'Assemblea, Jordi Sànchez: "Venen temps intensos, la millor manera d'ajudar-nos és fer-se soci de l'ANC"
BarcelonaA l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) li han embargat 246.559 euros per l'impagament de la multa que li va imposar l'Agència de Protecció de Dades espanyola el novembre del 2015 per haver fet servir dades personals de manera suposadament irregular quan van fer la 'gigaenquesta' prèvia al 9-N. La multa també afecta Òmnium Cultural, però en el seu cas encara no els han embargat. En total, les dues entitats independentistes han de pagar una sanció de 440.000 euros.
La multa la va imposar l'Agència de Protecció de Dades a finals del 2015, un cop va resoldre l'expedient i va descartar les al·legacions presentades per les entitats. Llavors aquestes entitats van presentar un recurs a la sanció, però l'Agència espanyola els va respondre que, mentre l'estudiaven, havien de pagar igualment.
L'ANC i Òmnium no hi estaven d'acord i van decidir recórrer la multa, tant pel fons com per la forma, a l'Audiència Nacional, i van demanar-ne la suspensió cautelar –ja que les multes d'aquesta agència són d'aplicació immediata–. El 18 de gener passat, però, l'Audiència va ordenar que les dues entitats fessin efectiva la multa de seguida, encara que no s'hagin resolt els recursos. Aquesta decisió de l'Audiència es va filtrar primer a la premsa ('El País'), i tot just aquest dimarts l'ANC va rebre la comunicació oficial del tribunal. Òmnium, en canvi, encara no l'ha rebut encara.
Jordi Sànchez explica a l'ARA que no creu, tot i que no en té constància encara, que l'embargament conegut avui sigui la conseqüència de la decisió de l'Audiència Nacional, sinó que ha coincidit en el temps. El president de l'ANC creu que arriba després que l'Agència de Protecció de Dades exigís el pagament de la multa, i en no cobrar-la, van demanar l'embargament a l'Agència Tributària.
L'ANC ha conegut l'embargament no perquè hagin trobat que els faltaven els prop de 250.000 euros dels comptes –hi són–, sinó perquè un client els ha trucar per dir-los que l'Agència Tributària els havia advertit que "no ens fessin cap pagament perquè estàvem embargats".
Jordi Sànchez recorda que "a un particular això li fa mal, perquè el deixa en evidència davant els seus clients, però en el nostre cas és un tema polític".
Per entendre el cas cal remuntar-se en el temps. El 2014 Òmnium i l'ANC van impulsar la 'gigaenquesta', en què van participar personalitats com Pep Guardiola, per preparar el terreny de cara a la consulta del 9-N. A finals del 2015 i arran d'una denúncia de Vox, l'Agència de Protecció de Dades va decidir multar les dues entitats amb 440.000 euros en considerar que havien vulnerat la llei de protecció de dades. Eren 200.000 euros per a cadascuna, més 40.000 per a l'ANC per no haver protegit prou les dades que els va robar un pirata informàtic durant l'assemblea del 2014 a Tarragona.
Donatius
Davant aquesta situació, l'ANC no pensa obrir cap compte corrent per rebre donacions per fer front a aquesta multa, malgrat que molta gent els ho ha demanat, segons Sànchez. "Venen temps intensos, i el que farem és demanar a la gent que es facin socis de l'ANC, aquesta serà la millor manera d'ajudar-nos".
Sànchez explica que, lògicament, qui vulgui fer un donatiu el podrà fer, però que la campanya de recollida de fons la faran per finançar la campanya pel referèndum.
Respecte a la possibilitat de fer una cosa similar per recollir diners per pagar les previsibles multes dels polítics inhabilitats, el president de l'ANC explica: "Encara no ho hem tancat, és un dels temes que tenim oberts i caldrà donar una resposta. Vindran més sancions, inhabilitacions i més embargaments. Això d’avui acabarà sent una anècdota. L’Estat intentarà debilitar-nos".