Embafament de diàleg en un simulacre de Festa de la Rosa
Illa recorda a Puigdemont que "ningú a Europa està per sobre la llei"
Gavà de MarLa Festa de la Rosa és paella, és barbacoa, és fum, és crits, és aglomeració i, evidentment, és PSC. Per això, la d'aquest any no podrà considerar-se més que un simulacre, amb 500 militants del partit inscrits prèviament per exigències de la pandèmia. Hi havia fins i tot lloc per aparcar, i això que la calor animava a acostar-se fins a la platja, situada a un centenar de metres. "A nosaltres ens agrada la Festa de la Rosa sabor original. Prepareu-vos per a l’any que ve", els deia Miquel Iceta per justificar l'ensopiment d'aquest any. El covid-19 ja ho té, això de generar expectatives de futur que facin oblidar un gris present. Passa com amb el diàleg, que s'exposa com la solució futura a tots els problemes actuals. "¿És que hi ha un altre camí possible al del diàleg? El conflcite?", es preguntava el mateix Iceta, que, com s'ha encarregat de recordar, tancava per última vegada l'acte tradicional a la Pineda de Gavà.
A partir de l'any que ve serà Salvador Illa qui ho faci amb la vitola de primer secretari del partit. Aquest diumenge era el teloner, però ell s'ha encarregat d'enviar el missatge més lligat a l'actualitat. "Ningú trencarà el diàleg a Catalunya i ningú, ni a Catalunya, ni a Espanya, ni a Europa està per sobre de la llei". No li ha calgut dir que es referia a Carles Puigdemont perquè tothom ho donés per fet i arrenqués un dels pocs aplaudiments del matí. Ell, com després ha fet Iceta i abans que ell la ministra i exalcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, també s'ha focalitzat en el diàleg, marcant la seqüència concreta que hauria de seguir: "Primer es dialoga, després es negocia i finalment s'arriba a acords". Senzill, oi?
No s'ha deixat de dir que el diàleg no ha de ser exclusiu entre governs –el català i l'espanyol– sinó també "entre catalans". Diàleg, diàleg i diàleg. Però no per l'amnistia i l'autodeterminació com reclamen els independentistes, sinó per afrontar "els problemes reals dels catalans". I, malgrat que hagin de dialogar amb els independentistes, la ministra de Transports no els ha estalviat crítiques: "Els independentistes i la dreta exclouen la meitat del país. Són sectaris".
Últim concert
L'any passat la Festa de la Rosa es va fer de manera virtual, i en fa dos va aplegar 25.000 persones a Gavà. Tenint en compte com estan de mal vistes avui dia les multituds –i que el seu líder és l'exministre de Sanitat–, el PSC ja havia plantejat aquest cop un acte de petit format. És cert que no hi havia l'estrella del rock d'altres edicions –Pedro Sánchez està centrat en les erupcions de La Palma–, però certament hi havia dos ministres, la presidenta del Congrés, un president de la Generalitat i un candidat a ser-ho. Els socialistes catalans, gràcies a l'empenta de Sánchez, han recuperat terreny a Catalunya i són avui la força més votada al Parlament. Per això, a la Pineda de Gavà no s'han deixat de sentir elogis cap a Sánchez i la Moncloa i també per a Illa, el candidat que els ha tornat a donar la victòria, tot i que la Generalitat encara es vegi com un objectiu llunyà.
Iceta, doncs, s'acomiadava com a cap de cartell. En el record quedaran intervencions memorables com la del 2016: "Pedro, allibera'ns de Rajoy i del PP! Per Déu, allibera'ns-en!" Lluny d'aquell to, l'actual ministre de Cultura s'ha dedicat a repassar els premis literaris, les òperes, els festivals de cinema i els partits de bàsquet en cadira de rodes als quals ha assistit últimament. Un últim discurs de cloenda que bona part dels assistents ha seguit com una remor de fons mentre consultava les últimes notificacions del seu smartphone. "Podria haver anat pitjor, no?", comentaven entre ells dos membres de l'organització a l'acabar.