El debat d'investidura

Elsa Artadi renuncia a ser al Govern de Pere Aragonès

Es queda al Parlament i com a líder del grup municipal a Barcelona

Elsa Artadi no serà al Govern de Pere Aragonès. Segons ha avançat La Vanguardia i ha confirmat ella mateixa, la portaveu de Junts es quedarà al Parlament i com a líder del grup municipal a Barcelona. La decisió d'Artadi és personal i fa trontollar l'esquema que la majoria de dirigents del partit de Carles Puigdemont tenien assumit: l'exconsellera de Presidència havia de ser la dona forta de Junts al Govern, a més de responsable d'Economia i els fons europeus.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Artadi ho ha comunicat aquest mateix dimecres al secretari general del partit, Jordi Sànchez, que és qui definirà els noms del Govern per part de Junts, i prèviament, al llarg de la setmana, n'havia parlat amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i amb l'expresident Carles Puigdemont. La decisió d'Artadi ha sorprès molts dirigents del partit, ja que era un dels pocs noms que semblava clar per part de Junts a la nova estructura de l'executiu. Tanmateix, en els últims dies el seu entorn ja havia advertit que tenia dubtes. "És una qüestió personal", asseguren fonts de la formació, mentre que altres recorden que el seu objectiu és el govern de Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

En un missatge al grup municipal que lidera a la capital catalana, Artadi ha expressat que manté "el total compromís amb Barcelona, la feina a l'Ajuntament i per fer realitat el canvi al govern municipal a les eleccions de l'any 2023". "Més que un no al Govern de la Generalitat, és un sí reforçat a la ciutat de Barcelona", ha afirmat en un comunicat.

La cap de files de Junts a Barcelona ha fet arribar també un missatge als afiliats lamentant que s'hagi "filtrat" la seva decisió. "Us ho volia dir aquesta tarda, abans de fer-ho públic aquesta nit. Malauradament algú ho ha filtrat i la notícia ja corre", ha expressat en el missatge, i ha explicat que havia parlat amb Puigdemont, Borràs i Sànchez. "La decisió honesta i coherent era quedar-se a Barcelona. No podem anar fent i desfent a curt termini; Junts per Catalunya fa una aposta a Barcelona i a l'àrea metropolitana", ha dit aquest dimecres a la nit al Més 324.

Cargando
No hay anuncios

Artadi ha sigut una de les peces clau de la negociació per a la investidura d'Aragonès, ja que, juntament amb Josep Rius, Francesc Dalmases i Míriam Nogueras, formava part de l'equip liderat per Jordi Sànchez en els contactes amb Esquerra. "Estic satisfeta de l'acord [...]. Sànchez i Aragonès han fet bona feina aquest cap de setmana, però no hauria sigut possible sense la feina prèvia dels negociadors", ha assegurat. Tanmateix, algunes veus apunten que no ha quedat satisfeta del darrer tram de negociació i que les formes hermètiques de Sànchez -només Puigdemont sabia prèviament de la seva trobada amb Aragonès el cap de setmana- li han generat malestar a ella i a altres dirigents. Altres veus, en canvi, atribueixen a Artadi poca flexibilitat a l'hora de negociar i afegeixen que un cop Esquerra va donar per trencades les negociacions va entregar la clau al secretari general del partit.

La diputada de Junts ha estat en tots els centres de decisió des que va fer el salt a la primera línia política el 2018. Va ser la promotora de la llista de Carles Puigdemont a les eleccions del 21 de desembre i durant la legislatura passada es va convertir -juntament amb Albert Batet, Josep Rius i Jaume Clotet- en el pinyol de l'expresident. Amb la formació del govern de Quim Torra també es va convertir en una peça clau de l'executiu: com a consellera de la Presidència exercia un control ferri de l'administració i va passar a ser una de les persones de confiança del cap de l'executiu. Tanmateix, amb les eleccions municipals del 2019, va acceptar creuar a l'altra banda de la plaça Sant Jaume: es va convertir en la candidata a l'alcaldia de Junts, com a número dos de l'exconseller Joaquim Forn. El resultat, però, no va ser bo: va treure cinc regidors, la meitat que l'exalcalde Xavier Trias.

Cargando
No hay anuncios

El nou trenca-closques

La decisió d'Artadi afecta directament la composició del Govern per la part de Junts, però no només: amb Puigdemont a l'exili i Borràs al Parlament -amb una causa judicial pendent-, el partit també està escollint la seva referència al Govern i un futur lideratge. D'acord amb l'esquema pactat entre Pere Aragonès i Jordi Sànchez, a Junts li corresponen set conselleries, una de les quals serà, a més, la vicepresidència de l'executiu. Així doncs, malgrat que en les darreres legislatures havia anat associada a Economia, amb el pas al costat d'Artadi ara es podria vincular a un altre departament. "D'entre les persones proposades per JxCat, una d'elles ocuparà la vicepresidència del Govern, d'acord amb el president", diu l'acord.

Cargando
No hay anuncios

Ara mateix, doncs, hi ha més incerteses que seguretats. D'entrada es podria separar la vicepresidència d'Economia i donar joc a altres consellers d'un perfil no econòmic. Aquí apareixen diverses possibilitats. Tremosa, fins ara conseller d'Empresa, podria ocupar la cartera econòmica i situar la vicepresidència en un altre departament de Junts. Això implicaria, implícitament, potenciar una cara visible paral·lelament a la de Borràs.

De les primàries que va fer Junts per les llistes al Parlament -les de presidenciable les va guanyar Borràs-, els quatre primers estan descartats per anar a l'executiu: va guanyar Joan Canadell -que ja va dir que no hi seria-, després Jaume Alonso Cuevillas -apartat de la mesa- i Elsa Artadi, que ara ha dit que no vol ser en el futur executiu. El quart més votat en aquella ocasió va ser el conseller Jordi Puigneró, i el van seguir de més enrere Meritxell Budó i Damià Calvet -que es va enfrontar a les primàries per ser presidenciable contra Laura Borràs-. Tots ells poden ser ara una opció, però no només ells. Josep Rius, que es perfila per ser conseller d'Exteriors, és un valor a l'alça dins de Junts -té la confiança de Puigdemont i de Sànchez- i també podria tenir un lloc destacat a l'executiu. O també hi ha una darrera opció: que el secretari general del partit sorprengui amb un nom que no surt a les travesses.

Cargando
No hay anuncios

La incògnita es desvelarà en les pròximes hores: divendres, quan Aragonès quedarà investit, Jordi Sànchez li comunicarà els noms de tots els consellers que proposa Junts.