Felip VI i Letícia renuncien per primer cop a apujar-se el sou

El rei diu ara que destinarà l'assignació que va retirar a l'emèrit a la "digitalització" de la casa reial, que té un pressupost un 6,9% més elevat que el 2021

MadridFelip VI cobrarà aquest 2021 253.850 euros bruts, cosa que es tradueix en 21.154 euros al mes. La reina Letícia, una mica menys: 11.634 euros al mes. Es tracta del mateix valor que l'any passat, després que per primera vegada els monarques hagin decidit congelar-se el sou en sintonia amb la resta del govern de Pedro Sánchez i renunciar a aplicar-se l'alça d'un 0,9% acordada per a tots els funcionaris. Es tracta de la primera vegada que ho fan des que van assumir el tron el 2014, ja que el 2016 se'l van apujar un 1% i el 2018 un 1,5%. Amb tot, el pressupost de la casa reial és un 6,9% més alt aquest any, inclosa l'assignació prevista inicialment per a Joan Carles I i que Felip VI va decidir retirar l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts de la casa reial, els diners que havien de ser per al rei emèrit, 200.000 euros, s'incorporen a un pla de "digitalització" de la casa reial iniciat el 2019 i que, en bona mesura, s'ha fet per garantir el teletreball del personal de la Zarzuela. Sí que es manté l'assignació per a la reina Sofia, que cobrarà 114.240 euros bruts anuals.

Cargando
No hay anuncios

El 15 de març, just quan entrava en vigor el confinament total per l'epidèmia del coronavirus, Felip VI va anunciar en un comunicat que retirava l'assignació pública al seu pare, Joan Carles I, com a resposta als seus escàndols. Fins llavors, al rei emèrit ja se li havien ingressat només el 2020 39.802 euros. Això sense tenir en compte el cost per a les arques públiques del personal de seguretat que l'acompanya a tot arreu, així com els seus tres ajudants de cambra, que fins i tot viuen amb ell a Abu Dhabi, pagats per Patrimoni Nacional.

Cargando
No hay anuncios

Els fons previstos en els pressupostos de la casa reial per a Joan Carles I van anar a parar a un fons previst per a contingències. És a dir, 161.304 euros per a urgències d'última hora que no estaven pressupostades malgrat que és Patrimoni Nacional qui paga el manteniment de les residències reials, com ha transcendit amb el cost de mig milió d'euros per al manteniment de tres piscines.

La Zarzuela diu que no se li augmenta el pressupost

En concret, les partides que augmenten en el pressupost de la casa reial són per a informàtica i modernització tecnològica. Segons la Zarzuela, tot i haver-se comunicat que s'augmentava el seu pressupost en els comptes generals de l'Estat, els comptes no varien respecte al 2020. Argumenta que els 8,4 milions d'euros per a aquest any són els 7,8 milions de l'exercici anterior –que tenia els pressupostos prorrogats durant dos exercicis– sumats als 544.000 avançats per la casa reial els últims dos anys degut a retards de retribucions de personal i cotitzacions a la Seguretat Social.