Paluzie demana des de Westminster fer del judici contra el sobiranisme un segon Procés de Burgos

L'ANC planeja emprendre una campanya de solidaritat internacional el dia que s'obri la vista oral

Elisenda Paluzzie, presidenta de l'ANC, i el diputat del Plaid Cymru, Hywel Williams, durant la intervenció al Parlament, aquest dijous / Q.A.
Quim Aranda
07/06/2018
3 min

LondresElisenda Paluzie, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), ha demanat aquest dijous des del Parlament britànic "fer del procés contra el sobiranisme [que previsiblement començarà a la tardor a Madrid] un Procés de Burgos dos", en referència al famós judici que el franquisme va celebrar contra setze militants d'ETA el desembre del 1970. Aquell macrojudici va acabar, entre altres sentències, amb la condemna a mort contra sis dels membres de l'organització armada. El règim, però, va commutar-les finalment per trenta anys de presó davant l'onada de solidaritat internacional a favor dels presos i per la llibertat a l'Espanya de la dictadura que es va desfermar arreu d'Europa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Paluzie ha fet aquesta crida durant la seva intervenció davant del Grup Parlamentari sobre Catalunya, que aplega parlamentaris i lords de tots els partits amb presència a Westminister i que s'ha reunit per primer cop des de l'octubre passat, dies abans que s'apliqués l'article 155.

La idea, a les beceroles i encara per definir en termes exactes, arrenca de la visita que Paluzie va fer a Còrsega fa dues setmanes. L'hi va suggerir l'exeuroparlamentari per Còserga François Alfonsi durant la presentació del Comitès de Còrsega de Solidariat amb Catalunya. A França hi ha diversos comitès com el cors i Alfonsi pretén organitzar una reunió de tots els grups. "Va ser ell –afirma Paluzie a l'ARA– qui va esmentar que el judici s'ha de convertir en un nou Procés de Burgos, i que s'hauria d'aprofitar per fer manifestacions i concentracions el mateix dia d'inici del judici a moltes ciutats europees".

La logística de l'acció internacional de solidaritat encara s'ha de definir, però Paluzie veu moltes possibilitats en la iniciativa com un pas més en la difusió de la causa sobiranista i independentista tant a l'Estat com a l'estranger.

Elisenda Paluzie ha fet davant dels parlamentaris –entre els quals el número 2 de política exterior del Partit Laborista, Khalid Mahmood– i dels membres de la Casa dels Lords presents a l'acte una detallada explicació del procés català, des dels inicis, quan es discutia l'Estatut que seria anul·lat pel Tribunal Constitucional, fins a la declaració d'independència, quan "la societat catalana va quedar més o menys a l'espera d'instruccions".

Escepticisme davant del nou govern espanyol

Nova moció del Parlament britànic en demanda de diàleg

Sobre la possibilitat que la presència d'un nou govern a Madrid afavoreixi el clima de diàleg polític entre l'Estat i Catalunya, Paluzie s'ha mostrat molt escèptica. "No espero cap canvi", ha dit, criticant alhora alguns dels nomenaments del nou consell de ministres. "Josep Borrell [el nou ministre d'Exteriors de Pedro Sánchez] és un jacobí català que parla de desinfecció. No hi veig cap possibilitat real de canvi polític. Però els partits independentistes van donar suport a la moció de censura perquè mantenir en el poder el màxim responsable de la situació a què s'havia arribat no s'hauria entès".

La reunió de Paluzie amb el parlamentaris i lords que donen suport o s'interessen per la causa del sobiranisme i l'independentisme que ha tingut lloc aquest dijous a Westminster ha estat el preàmbul de la publicació, demà divendres, d'una nova 'Early Day Motion' promoguda pel president del grup, el diputat gal·lès Hywel Williams. Segons ha pogut saber l'ARA, la moció fa una crida als dos nous governs que tot just han pres possessió a Madrid i Catalunya a iniciar una nova etapa en què el "diàleg" presideixi la relació entre les dues parts.

stats