Álvarez de Toledo busca aixopluc en les velles guàrdies i antics membres de Cs
L'autocrítica esdevé el leitmotiv de la campanya dels populars per abanderar el constitucionalisme
BarcelonaEls populars viuen hores greus a Catalunya. Els resultats del 28 d'abril van estar a punt de desplaçar-los del Congrés de Diputats i ara cerquen en velles guàrdies que van fugir del partit i en fundadors de Ciutadans la imatge d'unitat constitucionalista que creuen els ha de servir, si més no, per mantenir l'escó que van esgarrepar en les últimes eleccions.
"Fa 23 anys que espero sentir el que tu has dit", va agrair l'expresident del PP a Catalunya, Alejo Vidal-Quadras, respecte a l'autocrítica que han entonat els últims dies els dirigents populars catalans i que ha esdevingut el leitmotiv de campanya de la formació. "Per la fermesa dels principis, trajectòria insubornable, solidesa moral i provat coratge", el també exeurodiputat va justificar el seu "vot simbòlic" a Cayetana Álvarez de Toledo el pròxim 10-N.
I encara que el suport va ser al·legòric, l'antic membre del partit i fundador de Vox –que ara es disputa part de la bossa de votants amb el PP– va posar-lo en valor participant en l'acte que ahir volia ser un homenatge a tots aquells "constitucionalistes desemparats" que durant els anys àlgids del Procés van "resistir".
Recuperar la confiança
El retorn a la política de la periodista i exdiputada, Cayetana Álvarez de Toledo, que va abandonar les files conservadores amb l'arribada de l'expresident Rajoy –a qui considerava "tou"–, va servir el passat 28 d'abril per a evitar una major desfeta a les urnes. Ara intentarà aglutinar la dreta constitucionalisme en unes úniques sigles, les del PP.
La primera prova de foc la va viure ahir en el segon acte de campanya al centre cívic del Fort Pienc, abarrotat de militants populars però també del nucli fundador de Ciutadans com Arcadi Espada, Félix Ovejero o els exdiputats José Domingo i Antonio Robles. També van ser-hi presents, de forma telemàtica, Antoni Boadella i Francesc de Carreras, que van agrair l'autocrítica del partit a través d'un missatge de veu.
"Pocs grups humans, diria que cap des del 1978, han sofert un desemparament més gran que els constitucionalistes a Catalunya", va reflexionar l'aspirant del PP, que va demanar perdó a la "resistència" que en ple Procés va "mantenir viva la flameta de la llibertat a Catalunya davant la llarga nit de l'abandonament espanyol".
"Molts van avisar que s'estava cedint massa i van ser tractats de friquis o excèntrics", va recordar el president del PP, Alejandro Fernández, present a l'acte, que va apuntar: "No ens vam enfonsar per gestionar malament l'economia –tothom ens reconeix la feina feta–, sinó que ens vam enfonsar perquè la gent va sentir-se sola". Una idea que ja va exposar divendres passat a Castelldefels durant l'arrencada de la campanya.
Autocrítica, leitmotiv de campanya
"Gràcies, perdó i compromís", va proclamar Álvarez de Toledo al públic que omplia la sala, però també va tenir unes paraules per al seu partit, a qui va recriminar "haver entregat als nacionalistes el poder a les aules, els mitjans de comunicació i la legitimitat moral". Més enllà de la crítica, la candidata va assegurar tenir la clau de volta per revertir l'errada: donar "presència, poder i pressupost" als unionistes catalans.
Però l'estratègia electoral de la candidatura a Catalunya no acaba de fer el pes a alguns membres del partit com el regidor popular a Badalona i exlíder de la formació Xavier García Albiol, que va expressar ahir el seu rebuig: "No he de demanar perdó per res". I va afegir que, dels seus 28 anys de militància: "No puc penedir-me del meu amor per Catalunya i Espanya".
"Fa molts anys que veterans com jo estem en la lluita extenuant i interminable per la llibertat a Catalunya", va defensar, en un altre sentit, Vidal-Quadras, que va aprofitar l'esdeveniment per carregar contra l'expresident Jordi Pujol. De fet, recuperant un dels lemes històrics del catalanisme –que va considerar "fracassat–, l'expresident popular va afirmar "s'ha convertit en un sol poble" que comparteix "la fúria i la frustració" que, a parer seu, ha generat l'independentisme.
Vidal-Quadras va anar un pas més enllà i va reclamar la "intervenció de l'autonomia" i la formació d'un Govern de "concentració nacional" que aplegui "totes les forces constitucionalistes, sense excepció". Malgrat les paraules de l'exeuroparlamentari, el partit aposta en el seu programa electoral per enviar, primer, un requeriment al president del Govern –pas previ per a l'aplicació del 155– i defensa l'aplicació de la llei de seguretat a Catalunya. Un escaló per sota del que proposaven el passat 28 d'abril.
Abanderar el constitucionalisme
Sigui com sigui, els populars volen recuperar ara el lideratge de la dreta constitucionalista a Catalunya. Un espai que, fins ara, havia abanderat Inés Arrimadas. Després d'haver fracassat en l'intent de convèncer Albert Rivera per presentar-se junts a Catalunya sota el paraigua d'Espanya Suma, ahir el PP va intentar perscar en les aigües tèrboles de Ciutadans presumint de ser capaç d'aglutinar els desencantats amb el partit taronja.