Junts pel Sí i la CUP negocien un Govern presidit per Carles Puigdemont

L'alcalde de Girona apareix com a alternativa més ben situada. La cúpula de CDC es reuneix amb el president en funcions al Palau de la Generalitat, que avui podria fer un missatge institucional per anunciar el seu futur

Rull, Turull i Corominas, sortint del Palau de la Generalitat / ACN
Oriol March
09/01/2016
6 min

BarcelonaQuan els negociadors de Junts pel Sí i la CUP van sortir dijous al vespre per la porta de l'Hotel Ayre de Barcelona, on es va celebrar la primera cimera després del no definitiu de l’esquerra alternativa a Artur Mas, els telèfons es van mantenir encesos i a ple rendiment. L'intercanvi telemàtic de posicions sobre les dues propostes que hi havia sobre la taula –una assemblea de càrrecs electes i la celebració de primàries a posteriori per triar president de la Generalitat– per desbloquejar la legislatura es va allargar durant el matí d’ahir, però finalment es van acabar descartant en la cita que van mantenir ahir a la tarda les dues formacions a la seu de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). El desenllaç, però, no s'ha acabat. La cúpula de CDC –Josep Rull, Jordi Turull i Lluís Corominas– està reunida amb el president en funcions a Palau. El partit reunirà la direcció aquesta mateixa tarda a partir de les set.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segueix el minut a minut d'una tarda històricaSegons assenyalen a l'ARA fonts coneixedores de les negociacions, les dues formacions independentistes mantenen oberta la via del diàleg per evitar la convocatòria automàtica de negociacions pel proper diumenge 6 de març. L'opció que s'està debatent és una presidència de la Generalitat sense Mas, el càrrec del qual seria ocupat per un diputat de CDC. Al seu torn, la CUP facilitaria també la governabilitat de l'executiu, segons les mateixes fonts. Un altre dels noms que s'han posat damunt la taula és el de l'alcalde de Girona i president de l'Associació de Municipis per la Independència, Carles Puigdemont, que és el més ben posicionat. Munté, en els últims dies, ha indicat via Twitter que no estava disposada a ser el relleu del president.

Aquest acord inclouria que dos diputats de la CUP votarien a favor de l'activitat política del Govern, mentre que els altres vuit no hi votarien en contra. Així, Junts pel Sí es garantiria la majoria en el Parlament i cadascuna de les votacions no serien una dura pugna per assolir el suport de l'esquerra alternativa, com temia CDC.

Fonts oficials de la CUP han assenyalat que "segueixen treballant". Joan Tardà, diputat d'ERC al Congrés dels Diputats, insistia aquest dissabte al matí en una entrevista a RAC1 que tant la CUP com Mas tenen la "mirada curta". "Si hagués fet un pas al costat, la figura del president hauria crescut molt més del que ho ha fet fins ara, perquè hauríem visualitzat que l'eina que tenim està per sobre de tot".

En mans del president

Només Jordi Sànchez, president de l’Assemblea, es va atrevir a traçar un "fil d’esperança" en la negociació. "En un 99,99% ens encaminem segur cap a uns nous comicis", assenyalaven fonts de l’entorn d’Artur Mas consultades per l'ARA. Un dirigent de Junts pel Sí assenyalava que la decisió continuava sent "exclusivament” potestat del president en funcions, que segons fonts de Convergència es mantenia ferm en la seva voluntat de no fer cap pas al costat. "Es poden explorar totes les propostes, sempre que Mas sigui cap de l’executiu", sostenien alts dirigents consultats aquesta setmana. Una altra veu destacada de la coalició, això sí, va explicar cap al final del dia que "encara hi ha marge".

Al llarg de les últimes hores, a la taula de negociació s’hi han situat propostes que passen perquè el líder de CDC faci un moviment. És el cas de la iniciativa de Súmate, que dijous va posicionar-se a favor d’un executiu presidit per Neus Munté o un independent, en què Mas fos conseller en cap. També hi ha hagut veus que han defensat una presidència "rotatòria" -una antiga proposta de la CUP- o bé que fos Muriel Casals, expresidenta d’Òmnium i diputada de Junts pel Sí, qui ocupés el màxim càrrec del país. Casals anava en el lloc número 3 de la candidatura de la coalició al 27-S i no és la primera vegada que el seu nom apareix en les negociacions, ja que se l’havia assenyalat com un possible recurs de "consens". En una entrevista al programa 'El Suplement' de Catalunya Ràdio, Casals ha indicat que fracassar en l'acord no significa "perdre la guerra", sinó haver perdut una batalla.

La pluja d’idees va acabar sense acord i, de moment, cap de les dues formacions vol ser la primera a aixecar-se de la taula. La CUP, fins i tot, es va plantejar la dimissió d’algun membre del grup parlamentari i donar suport a un executiu de Junts pel Sí sempre que no fos Mas qui el presidís. Al llarg de tota la jornada membres de la direcció de Convergència van assenyalar que "no es mouria res" en aquest sentit.

Decisions i mobilitzacions

L’ANC, un cop es va acabar la trobada d’ahir, va comparèixer públicament per fer saber que el seu paper de mediadora -juntament amb Òmnium i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI)- ja s’havia acabat. La seva feina ha sigut especialment visible l’última setmana, a partir de la consumació del veto de la CUP, una formació que hauria de dur a terme nous mecanismes de decisió interns per adoptar qualsevol canvi en relació amb el que es va determinar diumenge passat. El marge és cada cop més estret: el debat d’investidura s’hauria de celebrar demà com a molt tard, i res fa pensar que acabi havent-hi sessió al Parlament.

"Seria una sorpresa molt gran que hi hagués acord", resumia ahir a última hora un membre de la cúpula de Convergència. La Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) va emetre un comunicat a mig matí en què defensava anar directament al març, i la versió estesa dins del partit passa per "reconfigurar” la majoria independentista per fer-la "més operativa". En aquests nous comicis, en cas que no es reediti Junts pel Sí, Convergència s’hi presentaria amb les seves sigles -ho confirma el seu coordinador general, Josep Rull, en una entrevista publicada avui a l’ARA- i, pràcticament de manera segura, amb Mas de candidat.

Malgrat que les maquinàries dels partits ja treballen per encarar una precampanya curta que desembocarà en unes eleccions de resultat incert, diverses entitats -entre les quals Súmate i delegacions locals de l’ANC- celebraran avui al migdia una nova mobilització a la plaça Sant Jaume de Barcelona per forçar un acord a última hora. "La concentració de demà [per avui] es farà quan només quedaran poques hores perquè s’esgoti el termini. No podem deixar d’intentar-ho fins a l’últim minut o la història ens ho retraurà per sempre", assenyalen amb to èpic els seus promotors, que dijous ja van mirar d’omplir places.

Les entitats, en aquesta recta final, han optat per no situar com a innegociable la candidatura a la presidència d’Artur Mas. ERC, al seu torn, també ha deixat enrere la seva monolítica defensa de Mas exhibida públicament al llarg dels últims mesos. Dins de Convergència ha causat malestar que Oriol Junqueras, líder dels republicans, que ahir va recórrer fins i tot a una intervenció del papa Francesc per reclamar l’entesa, parlés en tercera persona de les converses. "ERC sempre ha estat a la taula de negociació, de manera que és responsable de tots els passos que s’han fet", sostenen els responsables de CDC, que veuen en els republicans un to "pràcticament de campanya electoral".

Voluntat política

I en aquest context totes les formacions implicades en les converses batallen pel relat que es configurarà un cop fracassi -si no hi ha un miracle d’última hora- una legislatura que, segons la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, havia de ser "fundacional". Els nacionalistes, segons va dir ahir la seva portaveu, Marta Pascal, acusen la CUP de ser "excloents", i l’esquerra alternativa, en un comunicat, va insistir que Junts pel Sí no tenia ganes de moure’s per buscar un acord. Avui, definitivament, se sabrà el desenllaç d’uns dies agònics.

Sànchez: "Encara hi ha un fil d’esperança"

La d’ahir va ser l’última reunió entre JxSí i la CUP en què les entitats sobiranistes intentaven mediar. Per això, l’ANC va fer una valoració pública sobre els últims contactes i, de fet, va ser el mateix president de l’entitat, Jordi Sànchez, qui va anunciar que no hi havia entesa. "Estem més a prop de les eleccions que d’un acord, però encara queda un fil d’esperança", va dir. En una roda de premsa a la seu de l’entitat -on va tenir lloc la cimera independentista- va exposar que els partits s’havien compromès a mantenir el "contacte permanent" fins avui, quan acaba el termini per convocar el ple d’investidura per demà. Sànchez va remarcar la voluntat de la CUP i de JxSí de continuar dialogant per desencallar l’impàs del procés sobiranista però va exigir als partits que arribin a un acord i compleixin el mandat del 27-S. Tanmateix, va deixar clar que el paper de les entitats civils com a "mediadores" entre les dues forces s’ha acabat. "No hi ha un escenari de consens i per això hem donat per acabada la nostra participació en les converses", va sentenciar. L’ANC havia posat sobre la taula sense èxit dues propostes: una assemblea d’electes i unes primàries a posteriori.

stats