Política23/10/2020

El pla per votar en temps de covid: més pressupost, una taula de partits i vot per franges horàries

Reunit ara mateix el grup de treball del Govern que treballa per garantir que hi hagi els comicis

Quim Bertomeu
i Quim Bertomeu

BarcelonaCatalunya celebrarà el 14 de febrer les seves primeres eleccions al Parlament en temps de pandèmia. Això planteja un doble repte: oferir la màxima seguretat sanitària durant la jornada alhora que es garanteix el vot a tothom, també a contagiats i confinats. La conselleria d'Acció Exterior ha dissenyat un pla per intentar assolir aquestes fites, que ha presentat aquest divendres en una reunió del grup de treball que la Generalitat ha creat per garantir que es puguin fer els comicis.

Dret a vot i participació

Euskadi i Galícia van celebrar eleccions autonòmiques al juliol i van generar dubtes. El principal problema va ser que es va negar el vot als contagiats i es va demanar que no anessin a votar els que presentaven símptomes. A més, la participació va caure. En conversa amb l'ARA, el conseller d'Exteriors, Bernat Solé, exposa que el pla de la Generalitat té tres eixos per evitar-ho: garantir la seguretat i la salut; el dret a vot de tothom, i la "legitimitat" del procés buscant una participació "similar" a processos electorals anteriors. "Tothom ha de poder votar, fins i tot les persones que estiguin confinades o les que hagin donat positiu", afirma.

Cargando
No hay anuncios

Evitar la presencialitat

Una de les novetats del pla és que persegueix nous mecanismes per facilitar que els ciutadans votin sense haver d'anar als col·legis electorals i evitar aglomeracions. Així, la Generalitat demanarà que la petició de vot per correu pugui ser telemàtica via certificats digitals i que els carters siguin custodis del vot, és a dir, que es pugui votar sense sortir de casa i entregant la butlleta al mateix carter que porta el material electoral. També es preveu reforçar el vot delegat a través de notari o, si calgués, que en confinaments "molt perimetrats" puguin votar sense necessitat de desplaçar-se enlloc.

Cargando
No hay anuncios

Tot plegat té lletra petita: diverses propostes del pla necessitaran un doble aval. Primer del Procicat -en termes de seguretat sanitària- i després de la Junta Electoral Central (JEC) -en termes electorals-. El director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López, considera que la JEC va ser "bastant restrictiva" amb les propostes que li van fer mesos enrere Euskadi i Galícia, però confia que ara doni "més marge" a Catalunya perquè ja ha tingut temps de "madurar" la situació.

Col·legis electorals amb canvis

Si no es vota amb anticipació caldrà votar, com sempre, als col·legis electorals, i aquests presentaran un aspecte diferent. Hi serà obligatori l'ús de mascareta quirúrgica -n'hi haurà a disposició dels electors- i de gel hidroalcohòlic -també hi haurà guants de nitril per als al·lèrgics-. A més, es dissenyarà un circuït d'entrada i sortida i les cues s'hauran de fer a l'exterior. N'hi haurà dues, una per als col·lectius vulnerables davant del virus i una altra per a la resta de votants. El pla planteja fins i tot una tercera cua, si calgués, per a persones contagiades, contactes estrets i sospitosos, que hauran de dur un certificat autoresponsable de desplaçament. Es demanarà també que no es convoquin majors de 65 anys com a membres de les meses electorals perquè són un col·lectiu de risc.

Cargando
No hay anuncios

Per evitar aglomeracions, però, la Generalitat "suggerirà" -no pot obligar- en quines franges horàries és més recomanable anar a votar -de 9 a 11 hores els col·lectius de risc i de 18 a 20 els contagiats i contactes estrets, per exemple- i que es porti el vot preparat de casa. Aquest vegada, doncs, serà important no llençar la propaganda electoral que arribi a casa. També es preveu que hi hagi més col·legis per evitar grans concentracions de gent, però aquesta ja és una qüestió que correspon a l'Oficina del Cens Electoral, que depèn de l'Estat.

Un pressupost a l'alça

La pandèmia augmentarà la factura de les eleccions. Si els últims comicis van costar 23 milions d'euros, aquest vegada se n'han pressupostat 32,2. La principal novetat són els 4,5 milions d'euros en material sanitari i una partida d'1,4 milions per a contingències no previstes que pugui generar el virus. El covid també ha obligat a incrementar de 4,1 a 5,9 milions les bestretes que es pagaran als ajuntaments. La Generalitat ja ha rebut la preocupació d'alguns consistoris sobre com els afectarà tot plegat. Peña-López assegura que el Govern concentrarà la distribució de tot el material de protecció i que als ajuntaments no els costarà "ni un duro".

Cargando
No hay anuncios

Es podrien suspendre les eleccions?

És una possibilitat a tenir en compte en cas que la pandèmia tornés a desbordar-se, però el convenciment és que no caldrà. Tot i això, per intentar evitar polèmiques al voltant d'aquest tema, el Govern impulsarà una taula de partits amb presència de tots els grups del Parlament "per informar de l'evolució de la pandèmia i l'afectació als preparatius de les eleccions". L'objectiu: compartir allà tota la informació que es tingui en relació amb el virus i el procés electoral abans de prendre les decisions de més transcendència. "Cal prendre les decisions amb criteris objectius, no per percepcions ni per pressions polítiques", esgrimeix Solé. La voluntat del Govern és estalviar-se la situació de Galícia i Euskadi, on va haver-hi rebrots i nous confinaments en campanya i tot va derivar en una bronca entre partits. La taula també buscarà un compromís compartit de tots per adaptar les campanyes electorals a les condicions sanitàries del moment, cosa que es podria traduir, per exemple, en mítings reduïts.

Cargando
No hay anuncios

Els dubtes de Sàmper

Fins aquest dijous cap responsable polític de la Generalitat havia posat en dubte que es poguessin fer les eleccions el 14 de febrer. El primer a fer-ho va ser ahir el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, que va dir que la pandèmia "pot aturar les eleccions" si no es pot garantir el dret de vot a tothom. Hores després, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va intentar esvair dubtes i va assegurar que "el que toca" és fer els comicis i que el Govern estarà preparat. Només el temps dirà si aquesta qüestió pot serà una nova font de disputa entre socis. El que és segur és que a la Generalitat no li faltaran informes per prendre una decisió. A banda d'aquest pla d'Acció Exterior, té un altre document de la Comissió Jurídica Assessora i en tindrà un tercer del Síndic de Greuges.