CONFLUÈNCIA D'ESQUERRES

Camats afirma que definir el 27-S com a plebiscitari és un "frau democràtic"

La dirigent d'ICV retreu en una taula rodona que se'ls vulgui "expulsar" del dret a decidir mentre Nuet i el representant del Procés Constituent criden a avançar cap a la República Catalana

La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats / ACN
Roger Tugas
04/07/2015
3 min

BarcelonaLa coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, ha rebutjat taxativament el caràcter plebiscitari del 27-S, ja que ho considera "una trampa democràtica i una estafa democràtica". En una taula rodona junt amb representants d'EUiA, Barcelona en Comú i Procés Constituent –Gemma Ubasart, secretària general de Podem a Catalunya, no hi ha pogut assistir tot i estar confirmada–, la dirigent ecosocialista ha criticat que les eleccions es vulguin situar en un sol eix i ha defensat que "aquest país el que necessita és un referèndum per decidir quina relació es vol amb l'Estat", amb un "debat d'arguments tranquil i no d'emocions", i perquè en unes eleccions "el vot de Solsona i el de Cardona no valen el mateix". En tot cas, ha afirmat que el procés català no ha d'estar supeditat al que passi a l'Estat, però sí estar-ne pendent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, Camats ha lamentat que la consideració del 27-S com a plebiscitari "està pensat per expulsar i no per sumar en el dret a decidir, que és el que el farà guanyar", i ha asseverat que la majoria dels catalans estan a favor del dret a decidir, però no de fer unes eleccions plebiscitàries. "Ningú farà fora ICV de la defensa de la sobirania, ni un president acorralat ni per una esquerra que prioritza la llibertat a la justícia", ha etzibat, i ha avançat que no poden "iniciar un procés constituent amb CDC o Unió, o CiU, amb els que ens han portat fins aquí". Pel que fa als judicis oberts per presumpta corrupció i frau i, en concret, el cas Pujol, ha afegit: "Res ens fa pensar que res hagi canviat si els que ara governen són els que miraven cap a una altra banda".

Al seu torn, el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, ha criticat igualment que "generalment el terme plebiscitari té darrere la idea que el 27-S es vota independència sí o no i Artur Mas sí o no". Per contra, ha apostat per "iniciar el 28-S un procés constituent per avançar cap a una República Catalana, que és el subjecte constituent". "La República Catalana és el concepte en què es poden identificar les classes populars catalanes", ha insistit. Tot i això, Nuet ha reclamat que "el procés ha de canviar de mans", ja que "el que fa Mas és estimbar el procés, com es veu després del 9-N". Per fer-ho, ha prosseguit, "l'instrument és una candidatura d'unitat popular amb partits, però sobretot ciutadania crítica".

Així mateix, Cesc Niubó, de Procés Constituent, ha defensat que "la nova Constitució catalana s'ha de cuinar en els carrers, en els centres cívics". En tot cas, ha subratllat que "no hi ha cap possibilitat de reforma profunda de la Constitució [espanyola] amb possibilitats de reeixir", motiu pel qual "el procés constituent català no pot estar subordinat a cap altra Constitució", i ha cridat a "avançar cap a la República Catalana que molts volem independent, però sobretot volem que es debati la independència en molts altres aspectes, com el dels mercats per sobre la democràcia".

Finalment, Jordi Mir, de Barcelona en Comú, ha exposat semblances i diferències entre el procés de conformació de la candidatura encapçalada per Ada Colau amb la Catalunya en Comú que s'està cuinant. Pel que fa a aquest debat, Nuet ha obert la porta a la CUP, però, perquè vingui, "no ha de marxar ningú" i, pel que fa a ERC, li ha demanat que aclareixi "quin país vol", perquè "si és el que dissenya Artur Mas no hi tenen lloc, però si en volen un d'alternatiu..., han de triar". "Una part de l'esquerra s'ha situat apuntalant les polítiques de retallades", ha coincidit Camats, que s'ha referit al PSC i a ERC: "Ja sigui perquè diuen que no hi ha alternativa o perquè hi ha interessos superiors".

stats