Victòria contundent del PP i Vox al País Valencià
El bloc conservador també es fa amb el poder de les tres capitals, València, Alacant i Castelló.
ValènciaFi al govern d’esquerres al País Valencià. Vuit anys després de la victòria del PSPV, Compromís i Unides Podem - Esquerra Unida, el Partit Popular tornarà a presidir la Generalitat Valenciana. Per a fer-ho, ara haurà de pactar amb l’extrema dreta de Vox, un escenari inèdit que obre a la porta a polítiques encara més contràries a la normalització de la cultura i la llengua catalanes que les que van implementar els executius de Zaplana o Camps.
Amb aquests resultats, el nou president de la Generalitat serà el popular Carlos Mazón, un dirigent que va arribar a l’administració de la mà de l’excap del Consell Eduardo Zaplana, que, quan el primer només tenia 25 anys, el va elevar a director general de l’Institut Valencià de la Joventut. Des d’aquest càrrec ascendiria fins a la direcció general de Comerç i Consum i posteriorment a la de Consum i Seguretat Industrial.
Pel que fa al repartiment d’escons a les Corts, el PP ha aconseguit el 35% dels sufragis i 40 diputats (+21); el PSPV, el 28% i 31 (+4); Compromís, el 14% i 15 (-2); Vox, el 13% i 13 (+3), i Unides Podem - Esquerra Unida, el 3,5% i 0 (-8). Ciutadans, amb l'1,4% dels vots, tampoc no ha obtingut cap representant. Si ho analitzem per blocs, el conservador ha assolit 52 escons i el progressista 47, just el contrari d'ara fa quatre anys.
El bloc conservador també ha aconseguit la majoria a l’Ajuntament de València, amb 13 regidors per al Partit Popular (+5) i Vox amb 4 (+2), que assoliran els 17 seients necessaris, un més que Compromís i PSPV, que en sumen 16. El mateix sotrac s’ha produït a Castelló de la Plana, on el PP, amb 11 regidors, i Vox, amb 4, assoliran la majoria. A Alacant, la victòria popular ha estat encara més clara i el PP ha obtingut 14 dels 29 representants del consistori.
Ribó i Puig apunten a Madrid
El president de la Generalitat, Ximo Puig, va atribuir la victòria conservadora a la “polarització de la política estatal, que té conseqüències”. En la mateixa línia, l’alcalde de València, Joan Ribó, es va queixar que el debat polític no ha girat al voltant de l’estat de la ciutat.
La clau de la victòria del PP ha estat la seva capacitat d’atraure gairebé els 470.000 vots que va obtenir Ciutadans ara fa quatre anys. Un altre dels elements ha estat la incapacitat d’Unides Podem - Esquerra Unida per superar un llistó electoral del 5% que durant les dues legislatures de majoria progressista no s’ha reduït per la negativa de Ciutadans. També cal destacar el pas enrere de Compromís, que ha penalitzat la pèrdua de la seva cap de cartell i un dels seus principals actius, Mónica Oltra. Joan Baldoví no ha pogut omplir el seu buit.