Pactes municipals

El cordó sanitari a Ripoll trontolla: ERC, el PSC i la CUP rebutgen donar l'alcaldia a Junts

Els de Turull alerten els partits d'esquerres del "risc d'un desacord" i no aclareixen el seu vot

3 min
Restes de cartells electoral fotografiats aquesta setmana a Ripoll,  amb Silvia Orriols d'Aliança Catalana

RipollCaldrà esperar fins a l'últim minut. El cordó sanitari a Ripoll contra el partit d'extrema dreta Aliança Catalana corre risc de fracassar. A setze hores de la data límit, Esquerra, el PSC i la CUP han fet un comunicat conjunt en què subratllen que l’únic pacte viable per evitar que Sílvia Orriols sigui alcaldessa és el seu tripartit d’esquerres. Els tres partits tornen així la pilota a la teulada de Junts per Catalunya, tot i que el partit de Laura Borràs no accepta aquest relat: en un altre comunicat ha asseverat que tenien un acord amb els republicans –i el beneplàcit del PSC– i que el problema és la CUP. "ERC s'ha desdit", ha denunciat aquest divendres al vespre després que els republicans hagin optat pel tripartit d'esquerres. Arribats a aquest punt, Junts haurà de decidir en poques hores si avala amb els seus vots l'aliança d'ERC, el PSC i la CUP o permet que governi Sílvia Orriols, d'Aliança Catalana. Una decisió que a l'hora de tancar aquesta edició no està presa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta tarda els republicans, els socialistes i els cupaires han descartat donar l'alcaldia a la candidata dels juntaires, Manoli Vega, que, pressionada per la direcció nacional del partit, va voler dilluns reiniciar les negociacions per encapçalar el nou govern. La candidata va posar com a condició que la CUP no participés en el nou acord, fet que ha fet desencarrilar les converses per definir una nova correlació de forces. En el seu comunicat, el tripartit defensa que "bloquejar i vetar grups polítics democràtics no és el que cal prioritzar ara". Per això, reclamen a Junts que doni suport a la investidura de la candidata d'Esquerra, Chantal Pérez.

ERC, el PSC i la CUP, doncs, que durant els dos últims dies han explorat les noves fórmules que proposava Junts, tiren enrere i traslladen la responsabilitat en el grup de Vega. Si els juntaires ripollesos, que encara no s'han pronunciat, es voten a si mateixos i no donen suport al tripartit progressista des de l'oposició, demà Sílvia Orriols serà alcaldessa de Ripoll.

L'agrupació local de Junts a Ripoll era partidària inicialment de votar la seva candidata encara que això facilités la investidura d'Orriols, però caldrà veure ara què passa. Dilluns l'executiva nacional dels juntaires va subratllar que el seu compromís amb els cordons sanitaris contra l'extrema dreta és "inqüestionable". Aquest divendres al vespre, des de Barcelona, JxCat també ha emès un comunicat: "Expressem estupefacció per la situació creada", afirmen, a més d'alertar del "risc que suposa per a Ripoll una manca d'entesa entre les forces del municipi". "Fem una darrera crida a l'acord per garantir un govern municipal central, democràtic i favorable a la convivència", ha resolt Junts, mentre que fonts del partit a escala nacional asseguren que no hi ha encara una decisió presa sobre què faran aquest dissabte, tot i que es mostren indignats amb la resta de formacions –informa Núria Orriols Guiu.

Vista del carrer del Progrés, amb el campanar del monestir de Ripoll al fons, fotografiats aquesta setmana.

Retrets i girs de guió amb Orriols a l'expectativa

Aquest ha estat l’últim gir de guió de dues setmanes de negociacions a dues bandes on hi ha hagut sorpreses, retrats creuats i cops de volant constants. En els primers dies posteriors a les eleccions, les converses s’encaminaven cap a un pacte d’esquerres entre ERC, el PSC i la CUP, amb el suport des de l’oposició de Junts, que, com que havia perdut les eleccions, preferia no governar. L’escenari va canviar el cap de setmana del 10 i 11 de juny, quan Laura Borràs es va posicionar a Twitter a favor de deixar ocupar l’alcaldia a Sílvia Orriols i el debat es va convertir en tema nacional per a tots els partits implicats. La direcció de Junts va desmentir la seva presidenta i va pressionar perquè la candidata ripollesa fes el pas per liderar un govern de coalició alternatiu a Aliança Catalana al municipi. Amb el canvi de postura dels postconvergents, l’acord tripartit de les forces progressistes, que ja s’havia anunciat oficialment, va quedar en entredit. Vega va prendre la iniciativa per formar un nou govern, però va exigir desplaçar la CUP de l’equació per aliar-se només amb republicans i socialistes, i aquest veto ha estat l’escull definitiu que ha fet impossible arribar a un pacte entre les quatre formacions.

Orriols ha viscut aquestes dues setmanes a l'expectativa, sense entaular converses amb cap de les formacions, criticant durament les forces independentistes quan semblava que l'acord amb el PSC per desbancar-la era proper, o publicant emoticones de crispetes sempre que hi havia acusacions creuades i canvis de discurs. Ara bé, malgrat la falta d'entesa la nit abans de la investidura, la candidata ultra, de moment, no es veu amb opcions: "Estic gairebé segura que no seré batllessa i sí cap de l’oposició", ha explicat a 8TV. "No crec que les direccions dels partits ho permetin", ha afegit tot assenyalant cap a Barcelona, des d'on les executives nacionals han intercedit per intentar consolidar un pacte.

stats