Després de dos mandats criticant durament l’obra de govern de Junts, Guanyem busca ara el suport d’aquest partit per arribar a l’alcaldia. Aquest canvi provoca disparitat d’opinions entre les diferents sensibilitats de la candidatura progressista. Personalitats gironines, històricament pròximes al PSC que en els últims anys han fet el pas fins a Guanyem, o veus del sector més anticapitalista de la CUP gironina, argumenten que seria incoherent pactar amb l’espai postconvergent. Amb tot, l'opció majoritària avala obtenir els vots de qualsevol força per poder transformar la ciutat des de l'alcaldia, encara que sigui amb l'ase dels cops de l'última legislatura.
Front independentista a Girona perquè Salellas sigui alcalde
La formació d'arrel cupaire Guanyem Girona i Junts ja negocien un possible govern plegats, al qual també podria incorporar-se ERC
GironaAmb el compte enrere en marxa per tenir constituïda la nova alcaldia el dissabte 17 de juny, Girona s'encamina un altre cop cap a la formació d'un govern independentista malgrat la victòria en vots del PSC el 28-M. Però aquest cop ja no encapçalat per Junts, com passava des del 2011, sinó que per Guanyem Girona. La formació d'arrel cupaire liderada per Lluc Salellas va empatar amb 8 regidors amb els socialistes i ja ha començat a negociar oficialment amb Junts, que va obtenir 6 regidors. També té previst incloure en les negociacions Esquerra, que s'ha mostrat oberta a tornar a formar part del govern amb tres regidors, tal com ha fet des del 2020 amb Junts.
Les tres forces independentistes tindrien així una majoria inèdita de 17 regidors –el llindar està en 14–. El principal interrogant és ara si tant els republicans com els juntaires, amb l'exconsellera Gemma Geis al capdavant, entraran o no al govern municipal. En un comunicat, Junts assenyala que té la "voluntat que Girona tingui un govern fort" i insta Guanyem a "liderar aquest procés negociador amb les forces independentistes". A deu dies de la constitució del nou ple al consistori, aquest és l'escenari més probable.
El PSC, sense socis per governar
Sílvia Paneque, del PSC, va ser la cap de llista més votada, però, malgrat la victòria, si no hi ha cap gir de guió d'última hora no serà alcaldessa. El PSC ha passat en pocs dies de l'eufòria pels bons resultats a la resignació davant la poca predisposició d'entesa dels rivals. Els socialistes, que ara mateix no tenen cap negociació en marxa, van allargar la mà a Guanyem –a qui van avantatjar amb 650 vots–, ja que consideren que plegats podrien formar un govern fort i progressista. Els dos partits han fet tàndem a l'oposició contra el mandat de Junts durant l'última legislatura i coincideixen en la necessitat d'obrir una nova etapa política a la ciutat.
Ara bé, per al grup de Salellas, que debat les decisions de manera assembleària, aquest pacte és inviable. La majoria d'afiliats de Guanyem, encara que puguin compartir alguns dels punts del programa electoral de Paneque, no volen tenir tractes amb les sigles del PSC. I menys si és per brindar-li l'alcaldia. Defensen que el paper dels socialistes durant el 155 o el lligam del partit amb els interessos de Madrid són línies vermelles insuperables. Esquerra i Junts, per la seva banda, tampoc estan interessats en fer alcaldessa Paneque; i el PP i Vox, amb un sol regidor cadascú, estan fora de l'equació.
Aliança independentista en la investidura
Guanyem declina el pacte amb el PSC perquè vol liderar un acord alternatiu que els porti a l'alcaldia gironina per primera vegada en la història. Per aconseguir-ho, la llista de Salellas busca els suports d'investidura d'Esquerra i Junts, amb la independència de Catalunya com a punt de trobada entre els tres grups. Les proclames d'alliberament nacional han estat presents, amb més o menys mesura, al llarg de la campanya, però realment ha estat a l'hora de pactar govern quan el tema ha pres una centralitat absoluta. Salellas, que afronta la seva última oportunitat com a candidat cupaire per ser alcalde, va veure clara la fórmula per governar tan bon punt va conèixer els resultats la mateixa nit electoral: "Girona ha votat un alcalde independentista", va dir. I l'endemà, el president Pere Aragonès, demanant un front comú dels sobiranistes davant dels mals resultats arreu de Catalunya, també aplanava el terreny a aquesta possible triple aliança.
Incògnita en la formació de govern
Ara bé, una cosa és l'acord d'investidura, que sembla encaminada, i l'altra és el repartiment de cadires per entrar al govern. Aquí l'escenari encara està obert i es valoren múltiples combinacions, des d'un mandat de Guanyem en minoria fins a un tripartit independentista inèdit a la ciutat, que sumaria 17 regidors. Aquesta última opció semblaria la preferida de Salellas, que en campanya sempre ha reivindicat la necessitat d'assolir un govern de majoria sòlida, però el partit tanca files i no vol descartar cap opció.
Esquerra sí que té clar que un govern fort de les tres forces seria la millor solució, tal com ja va plantejar després dels resultats del 2019. Ara bé, els republicans, amb Quim Ayats al capdavant, també matisen que només ocuparan regidories si, més enllà de la bandera de l'independentisme, s'acorda un projecte de ciutat per fer front als reptes en matèria d'habitatge, mobilitat o seguretat. Paral·lelament a les negociacions per l'alcaldia amb Guanyem, ERC ha pactat amb Junts un acord per revalidar el mandat de coalició al govern de la Diputació.
Més dubtes transmet el paper de Junts, que es debat entre mantenir-se a l'oposició després de la investidura o entrar al govern municipal com a segona força. De moment, la direcció no s'ha pronunciat taxativament, però una veu autoritzada com la de l'exalcalde Carles Puigdemont aposta perquè "la ciutat pugui tenir alcaldia i govern independentistes". L'equip negociador de Gemma Geis, que no abandonarà l'Ajuntament després dels mals resultats, va mantenir dilluns una primera reunió de treball amb Guanyem després que els cap de llista es trobessin la setmana passada. A la trobada, el partit que fins ara ostenta l'alcaldia va aclarir que, si finalment fan el pas d'entrar el govern, seran ambiciosos a l'hora d'exigir quotes de poder, ja que, tot i treure 2 regidors menys que Guanyem, les dues formacions no han empatat a 7 per només 41 vots. La formació de Salellas, que es mostra confiada que les converses arribaran a bon port, ha respost amb un primer full de ruta de 30 propostes de govern, que contemplen avançar en la transició ecològica, la transformació urbanística, el nou hospital Josep Trueta o una actualització organitzativa al consistori. L'equip de Geis estudiarà i complementarà el document per continuar avançant en les negociacions.