Partits polítics

Sánchez supera el tràngol de fer campanya amb Page i Lambán

Els presidents de l'Aragó i Castella-la Manxa li reclamen trencar amb EH Bildu

El president de l'Aragó, Javier Lambán, i el president espanyol, Pedro Sánchez, en un míting a Saragossa
19/05/2023
3 min

MadridA la seu socialista de Ferraz admeten que, a vegades, han de contenir alguns presidents autonòmics que s’excedeixen a l’hora d’enaltir Pedro Sánchez quan comparteixen actes de campanya electoral. No s’ha d’exagerar; el punt just per posar en valor la seva tasca al govern espanyol i després ja ho remata el mateix president en la seva intervenció. Era difícilment esperable que qui pequés de més aquest dijous en un míting celebrat a Saragossa fos el president de l’Aragó, Javier Lambán, el baró del PSOE més antisanchista. Que vingués d’ell, tampoc ha quedat del tot creïble.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Quan veiem un president anant pel món defensant Espanya i els valors de la Unió Europea, de la convivència i la pau universal, els aragonesos ens sentim francament orgullosos del nostre president i el nostre govern”, li ha etzibat Lambán. N’hi ha hagut més: “Quin govern a l’Estat li ha anat millor a Aragó? Indiscutiblement el que tu presideixes, el govern socialista presidit per Pedro Sánchez”, ha assegurat, en contraposició al del PP de Mariano Rajoy, que ha criticat que invertís un 40% menys que el líder socialista a la seva comunitat.

Hi havia moltes mirades posades en les salutacions i la distància curta entre Sánchez i Lambán, també en els discursos, com quan es troba amb el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, un altre dels crítics amb el secretari general socialista. El conflicte entre diferents ànimes dins del PSOE, encarnada una d’elles abans per Susana Díaz, continua ara amb altres cares i a compte del grau de col·laboració que l’executiu de l’Estat ha de tenir amb les forces independentistes. En els últims anys, Catalunya ha tensionat les costures internes del PSOE i hi ha hagut, per exemple, oposicions explícites als indults.

Les llistes d’EH Bildu

Ara aixeca polseguera la polèmica sobre les llistes d’EH Bildu amb condemnats per terrorisme d’ETA, i, més que pel fet en si, perquè posa de manifest la incomoditat de fer dependre la governabilitat, entre d'altres, sobre la formació abertzale. Hi ha presidents autonòmics com el valencià Ximo Puig i la balear Francina Armengol que no farien cap esment a aquesta qüestió que ha marcat l’inici de la campanya, però Page i Lambán tenen un altre tarannà.

“Jo sempre he posat i posaré els interessos de Castella-la Manxa per sobre dels del meu partit i de tots els partits junts. Perquè ningú s’enganyi. Es tracta de tenir autonomia”, afirmava Page dissabte passat en un acte a Puertollano, amb apel·lació al líder del seu partit inclosa. També va manifestar-li que “amb els assassins d’ETA, ni a la cantonada”. Aquest dijous, Lambán, un pèl més suau, no s’ha estat de deixar clar que la “immensa majoria d’aragonesos pensem que amb els hereus de la banda terrorista no s’ha de tenir cap relació”.

Quan hi ha aquestes divergències, s’acostuma a fer una segona lectura que és que al PSOE ja li va bé tenir veus crítiques, per així arribar a un electorat més espanyolista. El PP ha arribat a suggerir, sobre el cas de les llistes de Bildu, que ha sigut fins i tot estratègia de campanya. Sigui com sigui, des de la direcció socialista asseguren que de cara al 28-M s’ha donat mans lliures a tots els presidents per fer la seva campanya. Hi ha un coordinador de candidats autonòmics, l’extremeny Guillermo Fernández Vara, un dels barons que, a vegades, també discrepa, però no com Lambán i Page.

L’electorat de Page 

A Ferraz subratllen una diferència substancial entre els dos: els aragonesos que voten al PSOE a les eleccions generals ho fan a les autonòmiques (un 31%). En canvi, Sánchez va aconseguir el 10-N del 2019 a Castella-la Manxa un 33,4% de sufragis, bastant per sota dels 44,1% que uns mesos abans havia recollit Page a les autonòmiques. Es pot permetre alguna llicència, reconeixen, però preferiblement que no siguin els comentaris que fa a la seva filla: "Tu estudies el cos humà a medicina, però el teu germà fa les pràctiques".

stats