Governabilitat a l'Estat

Sánchez avança el seu plebiscit amb eleccions el 23 de juliol

El president espanyol assumeix la derrota del PSOE al 28-M i s'arrisca a una batalla a tot o res contra el PP i Vox

MadridLa paradoxa és que ningú s’imaginava que Pedro Sánchez faria un moviment que, tanmateix, el caracteritza com a polític: l’endemà de la patacada del PSOE a les autonòmiques i municipals, ha convocat eleccions generals anticipades per al 23 de juliol que són un autèntic plebiscit sobre la seva presidència. Un tot o res d’alt risc tan inesperat com comprensible pel desgast en el seu lideratge que hauria patit fins al desembre.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Assumeixo la responsabilitat en primera persona [...]. El sentit del vot trasllada un missatge que va més enllà”, afirmava aquest matí en una compareixença institucional des de la Moncloa, després que el PP i Vox arrabassessin la gran majoria del poder autonòmic i municipal a l’esquerra. Per si en podia quedar algun dubte, el líder del PSOE ha deixat clar que les institucions que perden els socialistes les governaran la dreta i l’extrema dreta. Avançava així el frame de la campanya: Sánchez com a únic refugi davant PP-Vox.

Cargando
No hay anuncios

El líder socialista no va viure el recompte electoral de diumenge des de la seu de Ferraz, on no hi ha anat fins aquest migdia, amb la dissolució de les Corts espanyoles ja anunciada des de la Moncloa. L’executiva del PSOE no en sabia res. Abans, havia mantingut un despatx amb Felip VI per comunicar-li la decisió. És una prerrogativa del president, però el transcurs de les últimes hores també explica quin tipus de lideratge és el de Sánchez i quina dicotomia planteja per al 23 de juliol. 

Cargando
No hay anuncios

“Anirà a concentrar el vot: o PP i Vox o PSOE. Ens hem quedat sols i hem de treballar pel vot útil”, resumeix un membre de la cúpula socialista, sobre el missatge que Sánchez ha traslladat als seus companys de partit. Admeten que està “tocat” per la derrota, però que va "a totes" en la que pot ser la seva última batalla a cara o creu. El personatge té com a motxilla la defenestració per part del sector de Susana Díaz de l’any 2016 que, lluny d’ensorrar-lo, el va impulsar per recuperar el lideratge del PSOE. També els avançaments i les repeticions electorals del 2019 van ser de risc.

Per què avança eleccions? L’explicació que Sánchez ha donat en la seva breu intervenció des de la Moncloa és que el rol exterior d’Espanya, amb la presidència del Consell de la Unió Europea a partir de l’1 de juliol i les conseqüències de la guerra d’Ucraïna ben vives, aconsella un “aclariment sobre la voluntat dels espanyols, les polítiques que vol aplicar el govern i quines forces han de liderar aquesta fase”. “L’únic mètode infal·lible per solucionar aquests dubtes és la democràcia i el millor és que els espanyols prenguin la paraula per definir el rumb polític del país”, ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

La pressió del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, hauria estat asfixiant durant els sis mesos que encara quedaven fins a la data prevista per als comicis. S’haurien fet massa llargs per a Sánchez, que hauria donat temps per aflorar crítiques internes dins el partit i els cants de sirena de pactar amb el PP a les autonomies per evitar l’entrada de Vox als governs. De fet, ho ha reiterat Feijóo: “La proposta que governi la llista més votada no caduca”, ha assegurat en una compareixença des de la seu de Génova. L’avançament electoral ho curtcircuita i aquest dilluns un dels barons del PSOE que podria veure’s beneficiat si prosperés la iniciativa de Feijóo, l’extremeny Guillermo Fernández Vara, ja ha demanat el reingrés a la seva plaça de metge forense, senyal que no és un camí possible i que Sánchez tampoc s'ho podria permetre per coherència. Segons ha explicat Feijóo, el líder del PSOE ni tan sols l’ha felicitat per la victòria i, en canvi, ell ja ha conversat amb Santiago Abascal.

Cargando
No hay anuncios

Així, el líder del PP ha donat per encetada la campanya de les generals. “Els espanyols han dit prou. Cinc anys de govern amb Podem, EH Bildu i els independentistes han sigut suficients”, ha manifestat des de la seu de Génova, on el comitè de direcció l’ha rebut com el guanyador del 28 de maig. Però Feijóo ha advertit que “el sanchisme encara no ha estat derogat”.

Yolanda Díaz i Podem 

El president espanyol ha traslladat una certa incomprensió pel fet que, en un escenari de “creació de llocs de treball” i una situació econòmica favorable malgrat tot, els espanyols li apliquessin un correctiu així a les urnes. Sense èxit, va apostar durant la campanya per fer gala de la gestió de govern i ara es jugarà l’última bala. Inevitablement, és imprescindible que Yolanda Díaz i Podem s’entenguin immediatament –tenen deu dies per registrar la coalició– i que obtinguin un bon resultat a les urnes, encara que apel·li a la concentració del vot. Aquest serà també un pretext per distanciar-se de socis com ERC i EH Bildu, que li poden haver passat factura, si bé els necessitarà igualment. Sánchez anticipa la batalla: o majoria d’ultradreta o majoria plurinacional.

Cargando
No hay anuncios