Barcelona

Rustem Iqbal, el 'tiktoker' pakistanès que s'ha fet viral amb Colau

Té més de 700.000 seguidors a les xarxes, on penja imatges parodiant el seu dia a dia en un petit supermercat de Barcelona

BarcelonaPer a tots aquells que viuen (vivim) al marge del que passa a TikTok, Rustem Iqbal és el jove pakistanès coprotagonista, amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, del vídeo que s'ha fet viral a les xarxes on la candidata dels comuns felicita el Ramadà des del petit súper d'Iqbal. Però per als que estan més al dia en això de les xarxes socials l'home és @Rustem6646, un actiu tiktoker de 36 anys que en fa més de tres que penja vídeos gravats a la seva botiga amb paròdies d'algunes de les situacions que hi viu. I que té, atenció, més de 706.000 seguidors i prop de mig miler de vídeos penjats.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iqbal rep l'ARA mentre fa de taxista, una activitat que compagina amb la del súper des que l'enfilada de preus, diu, el va obligar a tenir més d'una feina per poder mantenir la família. I ho fa atabalat per les crítiques que ha generat el vídeo amb l'alcaldessa però content per l'èxit en visites i per la bona rebuda que assegura que ha tingut entre molts dels seus compatriotes. "La gent critica massa", diu. I afegeix: "I sobretot... si és a Ada Colau". El vídeo ha rebut crítiques, pel to poc natural i poc improvisat dels intèrprets, però alguns també han qüestionat que la candidata feliciti el Ramadà quan no felicita les festes d'altres religions o pel fet que en un dels vídeos (n'hi ha diversos) utilitzi el castellà per dirigir-se a Iqbal, que viu a Barcelona des de fa 16 anys.

Cargando
No hay anuncios

Ell treu ferro a totes les crítiques. Diu que li agrada el resultat i que va ser ell qui li va demanar la felicitació del Ramadà i expressar-se en castellà perquè s'hi sent més còmode. El vídeo és la recreació d'una breu conversa entre ell i Colau, a qui fa veure que reconeix quan es dirigeix a la caixa a pagar dos productes i li pregunta si és l'alcaldessa de Barcelona. "Sí, soc joc, puc fer alguna cosa per tu?", li respon. I és llavors quan ell li demana que feliciti el Ramadà a tots els musulmans.

Cargando
No hay anuncios

L'equip de l'alcaldessa va arribar fins a la petita botiga d'Iqbal, al carrer Girona, a la frontera entre els barris de Gràcia i l'Eixample, assessorat per un altre tiktoker, el Rafa de TikTok, que surt al gruix dels vídeos gravats al súper. "Abans hi feia sortir altra gent, però massa sovint m'acabaven demanant que despengés el vídeo. Amb ell, no hi ha problemes", explica. En els vídeos, es converteix en un client que es queixa perquè el venedor toca els productes amb les mans, o perquè els productes apareixen al tiquet identificats sota un epígraf genèric de "varis", o perquè no hi ha gel... "La gent es queixa molt; a vegades un client es queixa per una cosa i el següent per la contrària", diu Iqbal, mentre somriu, i diu que això encara ho ha vist més des que condueix el taxi. "A vegades el semàfor es posa vermell i és culpa meva... O de Colau, esclar", ironitza.

Cargando
No hay anuncios

"Em sento barceloní"

Qui li va donar la idea de començar a penjar els vídeos a les xarxes és una clienta de les més joves. "Sempre veia que feia broma amb els clients i un dia em va dir que totes aquestes bromes les havia de penjar al TikTok i ella mateixa em va instal·lar la xarxa al mòbil. I, mira, era fàcil i divertit", resumeix. El primer vídeo, però, el va despenjar perquè no va agradar tothom, i diu que no estava avesat a les crítiques. I ara ja en té vora 500 de publicats. Tots, amb el súper com a escenari. Diu que viu a la mateixa zona de Barcelona des que va arribar a la ciutat, ara fa 16 anys i després d'una llarga travessia des del Pakistan via Etiòpia que va durar 28 mesos i va tenir més d'un intent. Pagant diners a "gent dolenta, d'aquella que després t'ajuda a travessar fronteres" i dormint moltes nits al desert. Tot i que el seu pla era arribar fins a Itàlia, quan va ser a Catalunya va decidir que no travessaria cap més frontera. "Jo em sento barceloní, és el que més em sento, no crec que hi pugui haver un lloc millor on viure". Aquí, assegura, ha vist pràcticament néixer clients que ara ja van a la botiga a comprar alcohol i ha sentit com veïns el tractaven com un fill.

Cargando
No hay anuncios

Des que es va instal·lar a Barcelona, només ha fet tres viatges al seu país natal, i diu que han sigut els únics dies que no ha treballat: "Ni vacances, ni un festiu... però a mi m'agrada treballar". Té clar, però, que els seus tres fills, que ara tenen 4 anys (són dos bessons) i un any i mig ja viuran una vida diferent de la seva: "Ells faran el que vulguin fer, tindran costums i amics d'aquí". De moment, encara no entenen els seus vídeos i només els agraden si hi apareix fent balls estranys. Diu que no té ni idea de política però que aquest 28 de maig, que serà el primer cop que podrà votar perquè fins ara no tenia la nacionalitat espanyola, té clar que escollirà la papereta de Colau. El partit de l’alcaldessa no paga als protagonistes d’aquests vídeos.