Extrema dreta

El representant de Vox a la Diputació de Barcelona amb passat neonazi

El regidor de Sant Adrià de Besòs havia estat a l'MSR i a Plataforma per Catalunya

3 min
El representant de Vox a la Diputació de Barcelona, Jordi de la Fuente, en el ple d'aquest dijous

BarcelonaEl regidor de Vox de Sant Adrià de Besòs, Jordi de la Fuente, es convertia dijous en l'únic representant de la formació d'extrema dreta a la Diputació de Barcelona. Fins a les últimes eleccions municipals, quan va anar de número 2, De la Fuente no havia anat mai a les llistes de Vox, tot i ser vicesecretari d'organització i una persona molt pròxima al líder dels ultres a Catalunya, Ignacio Garriga, a qui fa d'assessor. El motiu? El seu historial neonazi. "Vox accepta franquistes i falangistes, però no negacionistes de l'Holocaust perquè, com fa Marine Le Pen, ara defensa Israel com a trinxera davant l'islam", explica el periodista especialitzat en extrema dreta Xavier Rius Sant. El nomenament obeeix, segons ell, al control del partit de l'antic sector de Plataforma per Catalunya (PxC): "Que Vox el nomeni a ell entre els sis regidors possibles s'entén com una exigència dels antics membres de PxC, que no es pot haver fet sense el consentiment del secretari general i del vicepresident, l'exfalangista Jorge Buxadé".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que De la Fuente va ser secretari d'organització de PxC el 2016 i també coordinador local al Vendrell. Va entrar a la formació de Josep Anglada després de deixar el Moviment Social Republicà (MSR), un partit nazi que estava en plena descomposició i que s'acabaria dissolent el 2018. Diversos militants de MSR van ser condemnats per pertinença al grup criminal nazi Blood and Honour el 2010 per associació il·lícita i tinença d'armes, a més de fomentar la xenofòbia, la violència i l'odi contra col·lectius vulnerables. Ell era el líder del partit a Catalunya i de fet va ser el candidat a la Generalitat el 2010. Un any abans dels comicis, De la Fuente va ser detingut i acusat de fer una pintada de caràcter negacionista a la sinagoga del barri de les Corts de Barcelona. "Palestina és el veritable Holocaust", va deixar escrit a la paret.

Jordi de la Fuente, en un acte de l'MSR

El judici que té pendent l'ara ja diputat provincial no ha estat tampoc un impediment perquè hagi estat elegit diputat amb un sou brut de 7.200 euros al mes. La Fiscalia li demana dos anys i dos mesos de presó i cinc anys d'inhabilitació per haver participat en l'atac xenòfob contra un centre de menors migrants del Masnou el 2019 que va acabar amb un detingut i sis ferits. El ministeri fiscal l'acusa d'incitar els concentrats, megàfon en mà, amb crits com “moros de merda” i “cremarem l'alberg”. El candidat de Vox per Barcelona, Juan José Aizcorbe, l'ha defensat aquest divendres i l'ha definit com "una persona senzilla i honorable".

No és l'única causa judicial a què s'enfronta De la Fuente, un activista que s'ha bregat al carrer amb l'acció directa arrencant llaços grocs en l'última època. Juntament amb tres simpatitzants del partit d'extrema dreta, estan sent investigats per l'agressió a una activista de la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme durant un míting electoral de Vox a Nou Barris el 2021 a les eleccions al Parlament. La militant antiracista, a qui van agredir i insultar amb crits de "puta" i "roja de merda", va denunciar De la Fuente com a "instigador" de l'agressió perquè ell va liderar les protestes per l'obertura el 2017 d'una mesquita al carrer Japó, al mateix barri, quan era secretari d'organització de PxC i considera que la va reconèixer. Considerat un dels màxims representants a Espanya de la ultradreta nacional-boltxevic, va ser el prologuista de l'edició en castellà dels llibres del pensador i politòleg neofeixista rus Aleksandr Duguin, a qui van matar la filla ara fa un any. De fet, va presentar un dels seus llibres a la Casa de Rússia de la capital catalana.

stats