Després del 28-M

El recompte definitiu manté Collboni per davant de Colau a Barcelona

La revisió incrementa la distància entre segon i tercer, però els comuns recelen dels resultats d'una mesa de Ciutat Vella

BarcelonaTots els focus estaven posats, aquest divendres, en el recompte definitiu de vots de Barcelona que es feia a la Ciutat de la Justícia. La pugna era, sobretot, per la segona posició, perquè només 141 vots separaven els socialistes de Jaume Collboni d'Ada Colau, i per als comuns aquest segon lloc significava aconseguir el desè regidor, clau per a les negociacions. No hi ha hagut canvis i el recompte ha deixat tothom on era. De fet, fins i tot allarga la distància entre el PSC i Barcelona en Comú, que passa a ser de 342 vots.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El recompte definitiu s'ha allargat per qüestions com ara que, segons fonts dels partits, hi ha una mesa d’un col·legi de Ciutat Vella (un dels dos districtes en què Colau va ser la més votada) on es van assignar 150 vots a Ciutadans i només 5 a BComú. I els comuns creuen que es tracta d'una errada a l'hora de trametre les xifres durant la nit electoral i que els dos resultats s'haurien intercanviat. Davant la negativa de la Junta Electoral de donar-los aquests vots podrien presentar un recurs contra la resolució, tot i que la segona posició de Collboni no perilla. Fonts de partit prefereixen no avançar si estarien disposats a impugnar els resultats, fet que podria endarrerir fins al 7 de juliol la investidura del nou alcalde.

Cargando
No hay anuncios

Es tracta d'un possible error en l'acta de resultats, difícil de demostrar perquè les paperetes ja han estat destruïdes (excepte les dels 6.042 vots nuls que es van considerar dubtosos). Qui sí que ha presentat una queixa és Vox, que considera que la Junta ha aplicat un criteri massa restrictiu pel que fa als vots nuls i que vol evitar que es repeteixi en futures eleccions. Però això no faria endarrerir el ple d'investidura.

El recompte ha acabat poc després de les sis de la tarda, però el resultat s'ha donat a conèixer més tard pel conflicte en els vots de Ciutat Vella. En aquest districte, els comuns van endur-se el 28,4% dels vots i la segona força va ser el PSC, amb el 21%. Ciutadans només hi va obtenir 215 vots, 150 dels quals en el col·legi sota sospita. És a dir, en una sola mesa, Anna Grau hauria obtingut el 70% de tots els vots que Cs va aconseguir al districte.

Cargando
No hay anuncios

Vox, que tenia clar que batallaria per alguns dels vots que es van declarar nuls i que considerava que eren seus, no ha obtingut tampoc el tercer regidor a Barcelona. Necessitava una mica més de 1.500 vots per anotar-se aquest tercer representant al consistori, i això no ha passat i només se n'ha afegit una cinquantena.

Segons el veredicte d'aquest divendres, el partit de Xavier Trias (Junts) es manté com el més votat amb 11 regidors, seguit del de Jaume Collboni (PSC), amb deu (que esgarrapa 188 vots més); el d'Ada Colau (BComú), amb nou (baixa 16 vots); el d'Ernest Maragall (ERC), amb cinc; el de Daniel Sirera (PP), amb quatre, i, finalment, el de Gonzalo de Oro Pulido (Vox), amb tres.

Cargando
No hay anuncios

La pugna PSC-comuns

Desenes de persones s'encarregaven avui de validar que totes les actes de la nit electoral fossin correctes i que els vots que es van donar per nuls ho eren efectivament. Segons la llei electoral, aquest procés ha de començar cinc dies després de les eleccions i ha d'estar acabat, a tot tardar, el vuitè dia. Els que estaven més pendents del recompte eren els apoderats dels comuns i els socialistes, que també eren els més nombrosos. També hi havia nervis a les files de Vox per si esgarrapaven vots que s'havien considerat nuls. No en va la xifra de vots no vàlids del 28-M era quatre vegades més alta que la que es va registrar fa quatre anys (1.540).

Cargando
No hay anuncios

Si Vox hagués aconseguit aquest regidor extra hauria sigut a costa del PSC, que s'hauria quedat amb nou, empatat amb els comuns. El que es revisaven avui eren només les actes i els vots declarats nuls i impugnats la mateixa nit electoral pels representants dels partits per decidir, per exemple, si la papereta d'un partit amb un tall de xoriço enganxada s'accepta o no. Hi ha casos de vots nuls claríssims, com els d'aquells votants que presenten la papereta d'una llista que no existeix, però n'hi ha de més dubtosos com quan dins d'un sobre hi ha més d'una papereta d'un mateix partit. El vot per correu ja estava comptabilitzat i, per tant, avui no s'han sumat paperetes noves.