El govern d'Aliança Catalana

Quatre promeses que Sílvia Orriols no podrà complir a Ripoll

Les seves propostes contra els immigrants en situació irregular depenen d'instàncies superiors a l'ajuntament

GironaAmb l'expectativa de saber fins quan durarà al càrrec per l'amenaça d'una possible moció de censura, Sílvia Orriols comença la seva primera setmana al capdavant del govern ripollès. En el programa polític amb què va concórrer a les eleccions, la candidata d'Aliança Catalana prometia mesures dures contra la immigració il·legal i assegurava que donaria prioritat a les necessitats de les famílies occidentals per davant de "les de fora". Ara bé, amb un govern en minoria i amb les competències limitades exclusivament a l'àmbit municipal, ¿podrà complir els principals eixos del programa que va prometre?

1. No pot excloure del padró els immigrants irregulars

En el seu programa, es comprometia a "auditar el padró municipal, no inscriure els immigrants en situació irregular i enviar les seves dades als responsables policials d'estrangeria perquè procedeixin a l'expulsió". Tanmateix, segons la llei de bases de règim local de 1985, tots els Ajuntaments tenen l'obligació d'inscriure al cens municipal qualsevol estranger, encara que no disposi del document nacional d'identitat. Només és necessari acreditar un número d'identificació d'estranger o el passaport. També es necessita certificar que es viu en un domicili concret, tot i que no és un requisit insalvable.

Cargando
No hay anuncios

Per deixar de registrar persones en situació irregular al padró, caldria canviar la llei actual d'empadronaments d'àmbit estatal, justament tal com va proposar Vox el passat mes d'octubre al Congrés, en un intent de moció contra la immigració il·legal i els ocupes. No se'n va sortir.

2. No pot desprotegir la intimitat

La candidata d'extrema dreta també avançava que posaria en coneixement de les autoritats els noms de tots els immigrants de Ripoll en situació irregular. El registre administratiu municipal, però, ha de respectar la llei orgànica de protecció de dades de caràcter personal i no pot difondre les dades dels censats sense motiu justificat. Segons l'última reforma d'aquesta llei, la policia, per exercir les seves competències en matèria de control i permanència d'estrangers, pot demanar l'accés a les dades dels immigrants en situació irregular a l'administració pública. Però no és l'Ajuntament qui les envia sistemàticament sense petició prèvia, sinó la policia que les reclama si ho creu oportú.

Cargando
No hay anuncios

3. No pot retirar les ajudes als immigrants

El cens no és prova legal de nacionalitat ni regularitza la situació dels empadronats, sinó que determina la població que viu en un municipi. Això sí, dona dret als censats, encara que no tinguin papers, a accedir a drets bàsics com la sanitat, l'habitatge o l'educació. Per això, Aliança Catalana promulga que fiscalitzaran el consorci de benestar social perquè deixi de donar ajudes a la "immigració antioccidental" per davant dels "nostres joves, aturats i avis". El consorci ripollès, però, no només depèn de l'ajuntament de la capital, sinó de tots els consistoris de la comarca, del Consell Comarcal i, en últim terme, de la Generalitat de Catalunya. És, doncs, una incògnita saber com el discurs de Sílvia Orriols podrà incidir en aquest organigrama.

Cargando
No hay anuncios

4. No pot tancar la mesquita

Finalment, el partit ultra de Ripoll promet "iniciar els tràmits legals per tancar la mesquita de Ripoll vinculada al 17-A i il·legalitzar l'associació islàmica que va permetre discursos fonamentalistes". L'obertura o el tancament de mesquites, no obstant això, no depèn de competències administratives o d'urbanisme de l'Ajuntament, sinó que, com que tenen a veure amb el dret de llibertat religiosa, s'inscriuen dins de la llei de la Generalitat de centres de culte. L'Ajuntament només pot tancar una església o mesquita de manera cautelar, quan infringeix alguna llei, tal com va passar, per exemple, a Lleida durant la pandèmia; però, en el cas de Ripoll, ara mateix no s'ha demostrat que el centre estigui cometent cap il·legalitat ni activitats de radicalització.

Cargando
No hay anuncios

De moment, la primera acció que tirarà endavant el govern municipal d'Orriols no té res a veure amb aquestes mesures: la nova alcaldessa ha anunciat que aquest divendres Ripoll tornarà a tenir foguera de Sant Joan.