Eleccions municipals

El PSC desconfia de Junts i busca una alternativa per a la Diputació de Barcelona

Els socialistes asseguren que mantenen converses amb ERC i els comuns

4 min
La diputada del PSC, Alicia Romero

BarcelonaEl de la Diputació de Barcelona és l'únic pacte que falta per tancar després del 28-M. Tant Junts com el PSC consideren que aquests quatre anys l'acord amb la presidència de Núria Marín ha funcionat bé –malgrat el malestar intern que ha generat al partit juntaire– i els socialistes confiaven a tancar ràpidament la continuïtat de l'aliança. No ha estat així. L'operació de Jaume Collboni a Barcelona ha trasbalsat els de Laura Borràs i Jordi Turull, que, amb unes eleccions generals a la cantonada, dubten de la imatge que donarien amb una aliança amb el PSC, malgrat que el principal perjudicat pels moviments dels socialistes barcelonins, Xavier Trias, hagi beneït l'entesa. És per això que el PSC s'ha cansat d'esperar i ha activat negociacions amb la resta de grups polítics buscant una majoria alternativa, sense descartar que s'acabi revalidant el pacte amb Junts.

La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha subratllat aquest dijous que no poden "condicionar" la presidència de la Diputació exclusivament a un pacte amb Junts. La dirigent socialista ha defensat la seva preferència per "reeditar" el pacte amb els juntaires, però ha admès que davant els dubtes del seu fins ara soci es plantegen noves aritmètiques. "Estem obrint altres opcions, parlant amb ERC i els comuns, i veurem aquestes converses on ens porten", ha recalcat la socialista. Tot i que només ha citat aquests dos partits, els socialistes tenen més opcions: fonts del PSC han assegurat que estan disposats a parlar amb "tothom". El PSC, de fet, ja està en negociacions amb Tot per Terrassa, el partit de Jordi Ballart, i també pot comptar amb el PP en una jugada similar a la que han portat a terme a Barcelona, aquesta vegada de la mà de Xavier García Albiol.

Diverses fonts socialistes assumeixen que la situació és incerta. A banda de Junts (sumant 17 i 12 diputats respectivament), també poden pactar amb ERC (11), amb els comuns (5) i Tot per Terrassa (1), o bé repetir l'operació de Barcelona amb els comuns (5) i el PP (4), encara que fonts dels comuns neguen aquesta última opció (com també la van negar dies abans de portar-la a terme a Barcelona). Per a aquesta formació, l'opció del tripartit progressista que aquest dijous esmentava Romero és la favorita, malgrat que ERC l'ha descartat públicament per boca del seu president, Oriol Junqueras, que es nega en rodó a donar la presidència de l'ens al PSC, tot i els pactes dels republicans amb els socialistes a les diputacions de Lleida i Tarragona, que tindran presidència d'Esquerra.

L'objectiu de l'espai lila és entrar al govern de la institució. Per la seva banda, fonts de Tot per Terrassa (TxT), el partit de l'exsocialista Jordi Ballart, admeten que mantenen converses amb diversos partits: tant podrien donar suport al PSC com una aliança dels independentistes, amb els quals governen a Terrassa. Així, estan a l'espera de reunir-se amb els socialistes i tenen contactes amb la cúpula d'ERC. Les mateixes fonts argumenten que les relacions són "bones" amb les dues parts i defensen que volen "el millor" per Terrassa. Del que decideixi TxT pot dependre l'entrada del PP en el joc de cadires: si opta per l'equip de Junts i ERC, els socialistes es poden veure forçats a buscar l'ajuda dels conservadors per afermar la presidència de la Diputació.

La cruïlla de Junts

Per la seva banda, a Junts continuen desfullant la margarida. Aquesta setmana no hi ha hagut executiva i tota la pressió recau a la cúpula del partit: el secretari general, Jordi Turull, amb David Saldoni com a responsable de l'àmbit municipal, a més de la presidenta del partit, Laura Borràs, que estan valorant tots els escenaris, tenint en compte que hi ha veus del partit –com la mateixa Borràs–, que han criticat obertament l'acostament al PSC, que a més es materialitzaria la primera setmana de la campanya electoral, amb la constitució dels governs de les diputacions.

Xavier Trias amb Laura Borràs i Jordi Turull.

Ara per ara no hi ha cap decisió presa, però la majoria de veus de la direcció de Junts consultades creuen que hi ha poc marge per pactar amb els socialistes. De fet, el sector borrassista aposta perquè tant Junts com Esquerra desfacin els acords amb el PSC allà on s'hagin forjat i fer majories independentistes on sigui possible. La qüestió es debatrà previsiblement dilluns, en una nova reunió de la direcció de Junts. Al partit són conscients que la decisió és clau de cara al 23-J i que poden torpedinar una part de la campanya de la cap de llista, Míriam Nogueras, de l'entorn més directe de Turull, si fan el pacte amb el PSC: ha abanderat la confrontació a Madrid i la crítica al diàleg entre ERC i el PSOE. És per això que una de les vies a explorar és teixir una majoria amb Esquerra a la Diputació de Barcelona –sumarien 23 diputats– i aconseguir el suport de Ballart, amb el risc, això sí, de quedar fora del govern si els socialistes assoleixen una suma alternativa amb els comuns i el PP.

No ser a la Diputació de Barcelona té costos per a Junts, després de perdre Lleida i Tarragona. En aquest sentit, el territori pressiona perquè es reediti l'acord amb els socialistes, sobretot aquells alcaldes que compten amb el finançament de l'ens per als seus projectes o els quadres del partit que viuen al voltant de l'ens provincial.

Núria Marín podria no repetir

L'altre element que encara no està tancat és el referent a la figura de la presidència. No està clar que l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, repeteixi al capdavant de la Diputació de Barcelona. Fonts socialistes expliquen que això s'abordarà durant les negociacions. Marín manté una molt bona relació amb Junts, com va recordar fa uns dies el cap de llista del partit per Barcelona, Xavier Trias, que va definir-la com una persona "de fiar" hores després d'haver perdut l'alcaldia a favor de Collboni. Sigui com sigui, si el pacte amb Junts descarrilés, es podria optar per un altre perfil per liderar la institució.

stats