Eleccions municipals

El PSC busca a Barcelona un trampolí per a Illa i crèdit per a Sánchez

Els socialistes proclamen Collboni com a candidat amb enquestes internes que li donen la victòria

BarcelonaNi Miquel Iceta, ni Meritxell Batet, ni Jordi Hereu, ni Maria Eugènia Gay ni tampoc, malgrat els desitjos de l'establishment barceloní, Salvador Illa. El PSC ha proclamat aquest dissabte Jaume Collboni alcaldable a Barcelona per al 2023. Després de mesos d'especulacions sobre un canvi de candidat, el partit manté l'aposta defensada des del primer moment. Sense comptar l'opció d'Illa, descartada per no llastar la cursa cap a la Generalitat, revalidar Collboni com a cap de llista és el que millors resultats donava a les enquestes internes, que ara mateix indiquen que pot guanyar. I no és un detall menor: l'alcaldia de Barcelona, peça cobejada per tots els partits en la partida de les municipals, és ara més que mai un objectiu central per al PSC. I també per al PSOE.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat ser el primer partit de Catalunya i amassar àmplies quotes de responsabilitat a l'Estat, aconseguir l'alcaldia de la capital catalana "seria la notícia més important en termes de poder per al PSC des que es va fundar el tripartit", afirma un càrrec socialista. "Seria la primera vegada que es recupera poder de veritat", precisa. Al partit hi ha la sensació que la fita consolidaria un canvi de cicle i que, davant la trencadissa al bloc independentista, propulsaria l'alternativa constitucionalista que abandera Illa a nivell nacional. "Seria un primer trampolí de cara a les autonòmiques", resumeixen fonts de la direcció.

Cargando
No hay anuncios

El control de l'Ajuntament, de retruc, donaria crèdit a Pedro Sánchez de cara al tram final de legislatura a l'Estat. Amb Madrid abonat a la dreta i poques perspectives de guanyar alguna nova comunitat, la victòria a Barcelona podria ser la "millor notícia" per al PSOE en els comicis del maig, admet un dirigent socialista. "Recuperaria una de les grans peces de l'Estat i demostraria que no està caient", argumenta, convençut que, davant dels embats de la dreta pel diàleg i les negociacions sobre la sedició, guanyar l'alcaldia de Barcelona reforçaria el relat que "el Procés ha mort": "Seria la certificació que l'estratègia amb Catalunya té sentit".

Amb tot, diverses fonts avancen que tant Illa com el mateix Sánchez es bolcaran en la campanya de Collboni, que des de l'estiu ja ha començat a pentinar els barris de la ciutat per reunir-se amb veïns i marcar distàncies amb el projecte dels comuns, amb qui comparteix govern. Aquesta és, de fet, la gran contradicció amb la qual haurà de lidiar el PSC en la precampanya que s'intensificarà a partir del gener. Entre d'altres, per l'evident paradoxa de plantejar una alternativa de govern des del govern, amb especial incidència en temes sensibles com el de la seguretat –en mans d'Units per Avançar, part del grup socialista.

Cargando
No hay anuncios

Ocupació i grans projectes com a reclam

La idea del partit és contraposar el seu model de ciutat al d'Ada Colau, carregant contra les tesis del decreixement econòmic i la limitació del turisme i reivindicant l'empresariat com a font d'ocupació i els grans projectes, com l'ampliació de l'aeroport, els Jocs d'Hivern i l'Hermitage. "Ens adrecem a la gent que pensa que la ciutat ha d'estar ordenada però que també ha de ser dinàmica i creativa", apunten des del PSC a Barcelona. Això passa per rascar en el vot fronterer amb els comuns i en l'electorat que, després del desmembrament de Ciutadans i l'escàs recorregut de projectes com el de Manuel Valls o Valents, el partit situa en l'abstenció. També es busca, però, fer forat en l'antic espai convergent, i aquí la candidatura de Xavier Trias per Junts podria ser competència.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, aquest no és ara per ara un tema que faci perdre la son al PSC, tant perquè algunes veus el veuen com a potencial aliat –ell mateix ha demanat mans lliures per a les aliances– com pel fet que en la darrera enquesta interna, on ja s'incloïa l'exalcalde, Collboni repetia la victòria que el partit registra almenys des de l'estiu. Els sondejos donen al primer tinent d'alcalde entre 11 i 12 regidors (ara en té 8), seguit a poca distància per ERC i amb un lleuger avantatge sobre els comuns, en tercera posició. L'objectiu és que qualli el missatge que l'etapa Colau s'ha acabat –"Si tinguéssim l'alcaldia ho faríem diferent", resumeixen al partit– i que, malgrat que els precedents indiquen el contrari, cal votar socialista per evitar que l'alcaldessa pacti amb Ernest Maragall i posi la ciutat en mans de l'independentisme. Collboni, ja proclamat oficialment, té poc més de mig any per aconseguir-ho.