"¿Posar límits a l'arribada d'immigrants és xenofòbia?": la polèmica enquesta de l'Ajuntament de Sant Cugat

Les forces d'esquerres critiquen el "biaix" ideològic del qüestionari elaborat per Junts

Carrer que dona a la plaça del Monestir a Sant Cugat del Vallés
01/02/2024
3 min

Barcelona"¿Sant Cugat ha de ser una ciutat que aculli immigració fins al màxim de les seves possibilitats?" "¿Les persones immigrades que delinqueixen de forma reincident les hauríem de tornar al seu lloc d'origen?" "¿Posar límits a una arribada de persones immigrades és una política xenòfoba?" "Una elevada immigració pot tensionar els serveis públics o posar en risc les tradicions i la llengua del nostre país?". Aquestes són algunes de les preguntes, segons ha pogut saber l'ARA, que estan responent aquests dies els veïns de Sant Cugat en el marc del baròmetre municipal que cada sis mesos elabora el consistori i que han desfermat la polèmica entre els partits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les forces d'esquerres, inclosa ERC, que és soci de govern de Junts, critiquen les preguntes sense embuts perquè consideren que tenen un biaix que indueix a la xenofòbia. Marco Simarro, portaveu de la CUP, que en el mandat anterior gestionava l'Observatori Sociològic, que és qui s'encarrega d'elaborar el qüestionari, assegura que mai s'havia fet cap bloc de preguntes específic sobre immigració. "Mai, des del 2011, no s'ha preguntat sobre immigració i en cap cas en aquests termes. Respon clarament a l'agenda política de Junts, que s'acosta a l'imaginari de l'extrema dreta, i han instrumentalitzat l'Observatori per induir respostes que tendeixen al racisme", diu l'edil cupaire.

Jordi Puigneró, tinent d'alcalde, que és qui gestiona ara l'Observatori, replica que sempre s'han fet preguntes sobre immigració, excepte en els darrers quatre anys amb el govern d'esquerres, que no se n'ha fet cap apartat específic i que només hi ha tres preguntes sobre el tema. Una de les persones que ha estat enquestada, però, assegura en conversa amb l'ARA que li van fer nou preguntes sobre immigració. Puigneró també diu que aquestes preguntes obeeixen al fet que aquest és un tema d'actualitat: "També preguntem sobre la sequera o l'informe PISA, i no està prohibit parlar d'immigració".

I què hi diu ERC? Els republicans han emès un comunicat aquest dijous desmarcant-se de les noves preguntes incorporades al baròmetre per l'Observatori Sociològic perquè consideren que "contenen un clar biaix ideològic i responen a l'agenda política d'un partit, i no del govern de Sant Cugat". "L’elaboració de l'Observatori Sociològic i les seves preguntes és una qüestió rellevant a consensuar entre socis de govern, especialment en cas de produir-se un canvi significatiu com aquest", afegeix el comunicat, abans d'acusar de "deslleial" el responsable polític de l’Observatori, en referència a Puigneró.

A preguntes de l'ARA, el portaveu dels republicans, Bernat Picornell, revela que no sabien el contingut de les preguntes i que les haurien fet "diferent". "Criminalitzar la immigració és fer un mal servei al país", afegeix el també tinent d'alcalde de Drets i Seguretat.

El PSC, que va facilitar la investidura de Josep Maria Vallès, de Junts, com a alcalde, també posa el crit al cel pel qüestionari. "Es volen treure unes conclusions que no s'ajusten a la realitat, i es demostra que Junts està virant cap a la dreta i l'extrema dreta", diu Elena Vila. "Sant Cugat és una ciutat segura i acollidora", afegeix la dirigent socialista.

Menys delictes que la mitjana de Catalunya

La xifra d'immigrants a la ciutat vallesana (13%) també se situa per sota de la mitjana catalana (16,3%). I, malgrat que el nombre de delictes també està per sota de la mitjana de Catalunya, el baròmetre municipal demana l'opinió sobre l'expulsió de multireincidents. A Sant Cugat es produeixen 56,3 fets delictius per cada 1.000 habitants, lluny dels 78,1 de mitjana a Catalunya. "És una ciutat segura", va concloure precisament el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ara fa dues setmanes durant la junta de seguretat local. La percepció dels santcugatencs també ho confirma. En la darrera enquesta, que es va publicar el juliol passat, un 10,5% dels veïns van situar la seguretat com un problema quan el gener anterior eren un 15,2%. Ramon Gutiérrez, portaveu dels comuns, lamenta que s'assenyali "la gent amb menys recursos" i també corrobora que "mai s'havia fet cap pregunta en aquesta línia".

Aquest no és, però, un cas únic en el món de les enquestes. De fet, hi ha nombrosos exemples de qüestionaris amb preguntes similars sobre immigració. Sense anar més lluny, el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat en va incloure algunes en una de les seves darreres enquestes. "Hi ha massa immigració al nostre país?" o "Ha pensat anar a viure a un altre municipi per motiu dels immigrants" eren dues de les destacades. "És habitual posar frases delicades com a ítems en les enquestes perquè la gent respongui de manera sincera", expliquen fonts del CEO. Justament aquest ha estat l'argument que ha fet servir Puigneró per apaivagar la polèmica hores després en què l'única autocrítica que ha fet és no haver-ho parlat abans amb el seu soci de govern. Aquesta polèmica coincideix amb el debat intern a Junts sobre immigració i amb l'arribada d'Aliança Catalana a un dels seus feus, Ripoll.

stats